• 30 päivän palautusoikeus

  • 2 vuoden takuu

  • Ilmainen toimitus alkaen 20 EUR

0

Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tällä hetkellä yhtään tuotetta.

    Tiesitkö  

    tämän?

    Paahdetut kahvipavut – mitä tummempi paahto, sitä vähemmän kofeiinia

    Tummemmissa paahdoissa on vähemmän kofeiinia

     

    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.

    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.

    Kahvilajeja on yli 50

    Yli 50 lajia

     

    Kahvilajeja on yli 50, mutta vain kahta niistä käytetään kaupalliseen kahvintuotantoon: arabicaa ja robustaa. Arabica on näistä suositumpi, sillä kahvinjuojista 70 prosenttia pitää sitä parempana kuin robustaa.

    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Kahvilajeja on yli 50, mutta vain kahta niistä käytetään kaupalliseen kahvintuotantoon: arabicaa ja robustaa. Arabica on näistä suositumpi, sillä kahvinjuojista 70 prosenttia pitää sitä parempana kuin robustaa.
    Kahvilajeja on yli 50, mutta vain kahta niistä käytetään kaupalliseen kahvintuotantoon: arabicaa ja robustaa. Arabica on näistä suositumpi, sillä kahvinjuojista 70 prosenttia pitää sitä parempana kuin robustaa.

    Kahvipensaan marjat

    Kahvia saadaan marjoista

     

    Kahvipavut ovat tarkalleen ottaen kahvipensaan marjojen sisällä olevia siemeniä.

    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.

    Kahvin makuun pääsivät ensimmäisinä vuohet

    Kahvin makuun pääsivät ensimmäisinä vuohet

     

    Afrikkalaisen tarinan mukaan 800-luvulla elänyt etiopialainen vuohipaimen nimeltä Kaldi näki, miten hänen vuohensa rupesivat ”tanssimaan” naposteltuaan kahvipensaan marjoja.

    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.

    Kahvia voi käyttää auton polttoaineena

    Kahvia voi käyttää auton polttoaineena

     

    Kierrätetyistä kahvinpuruista voi tehdä puhdasta ja halpaa biopolttoainetta. Se ei tosin vielä ole kaupallisesti kannattavaa, joten kahvinpurujen säästämistä ei kannata aloittaa ihan heti.

    Maailmassa juodaan kahvia 29 000 kuppia sekunnissa

    900 miljardia kuppia

     

    Arviolta näin monta kuppia kahvia juodaan vuodessa koko maailmassa. Se tarkoittaa 2,5 miljardia kuppia päivässä eli 29 000 kuppia sekunnissa!

    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.

    Kahvipavuissa on 800 erilaista makuvivahdetta

    Enemmän makuja kuin viinissä

     

    Kahvipavuista on ihmisen aisteilla erotettavissa huimat 800 makuvivahdetta. Vertailun vuoksi viinissä niitä on ”vain” 400. Raaoista vihreistä kahvipavuista saadaan näitä erilaisia vivahteita esiin käyttämällä erilaisia paahtotekniikoita. Niinpä oman suosikkikahvin löytäminen muistuttaakin paljon viininmaistelua.

    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.
    Mitä kauemmin papuja paahdetaan eli mitä tummemmiksi ne tulevat, sitä enemmän kofeiinia niistä haihtuu.

    Kahvi

    Sanasto

    Arabica
    Arabica-pavut

    Maailman suosituin kahvilaji kasvaa Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikan itärannikolla ja tietyissä osissa Aasiaa. Arabica vaatii maaperältä määrättyjä erityisominaisuuksia, korkean ilmanalan (600–2 000 metriä merenpinnan yläpuolella) sekä juuri oikean lämmön ja kosteuden tasapainon.

    Barista
    Barista valmistamassa kahvia

    Termi tarkoittaa erityyppisten kahvien valmistamiseen ja tarjoiluun koulutettua henkilöä. Termi on peräisin italian ”baarimestaria” tarkoittavasta sanasta.

    Bird-Friendly

    Sertifikaatti, joka takaa, että kahvi on kasvatettu trooppisen sademetsän luonnollisen lehväkatoksen varjossa. Tämä viljelytapa suojaa sademetsiä, jolloin niitä ei raivata kahvin auringossa kasvattamista varten. Samalla suojellaan myös monien lintulajien elinympäristöä.

    Bouguet
    Bouquet

    Juuri keitetyn kahvin tuoksu, aromi ja jälkimaku.

    Kirsikka
    Kirsikka

    Kahvipensaan kypsä hedelmä. Hedelmästä erotetuista siemenistä saadaan vihreitä kahvipapuja.

    Kofeiiniton
    Kofeiiniton

    Kahvi luokitellaan kofeiinittomaksi silloin, kun sen luonnollisesta kofeiinista on poistettu vähintään 97 prosenttia. Tämä mieto piriste poistetaan vielä vihreästä kahvipavusta eli ennen papujen paahtamista. Vaikka poistamiseen käytetään useita eri menetelmiä, niissä kaikissa hyödynnetään vettä.

    Suodatinkahvi
    Suodatinkahvi

    Suodatinkahvi eli valutettu kahvi eli ns. pour-over-tekniikalla valmistettu kahvi saadaan, kun kuumaa vettä kaadetaan suodattimessa olevan kahvijauheen päälle. Kahvi valuu painovoiman vaikutuksesta suodattimen läpi kannuun tai kuppiin.

    Kuivausprosessi
    Kahvin kuivausprosessi

    Kahvimarjojen kuivaaminen joko auringossa tai mekaanisella kuivaimella. Sen jälkeen kovaksi käpristynyt kuori poistetaan joko käsin tai koneellisesti.

    Uuttaminen
    Kahvin uuttaminen

    Uuttamisella tarkoitetaan prosessia, jossa kahvin maku ja aromit liukenevat veteen keittämisen aikana. Paras tulos riippuu monista tekijöistä, kuten keittämisen ajasta, lämpötilasta ja jauhatuksesta. Liian vähän uutettu kahvi voi maistua happamalta ja liikaa uutettu kahvi taas karvaalta.

    Reilu kauppa

    Reilun kaupan kahvi on osa yhteiskunnallista liikettä, jonka tavoitteena on parantaa pienviljelijöiden tulotasoa ja elämänlaatua ympäri maailman ja erityisesti kehittyvissä maissa. Reilulla kaupalla tuetaan myös kestävää tuotantoa ja ympäristönsuojelua.

    Mocha
    Mocha-pavut

    Mocha on Jemenistä peräisin oleva korkealaatuinen arabica-kahvilajike. Se on saanut nimensä Mochan satamakaupungilta, jonka kautta jemeniläistä kahvia vietiin ahkerasti maailmalle 1400–1800-luvuilla. Mocha-lajiketta ei pidä sekoittaa suklaanmakuiseen kahvijuomaan, joka on myös nimeltään mocha.

    Luomu
    Luomukahvipavut

    Luomusertifikaatti takaa, että kahvin viljelyssä ei ole käytetty kasvi-, tuholais- tai hyönteismyrkkyjä tai teollisia lannoitteita.

    Pannarello
    Pannarello

    Höyryputkea käytetään maidon vaahdottamiseen.

    Helmipapu
    Helmipavut

    Yhdessä kahvimarjassa on yleensä kaksi kahvipapua, mutta toisinaan marja tuottaa vain yhden pavun. Niitä kutsutaan helmipavuiksi. Hienosta ja vahvasta aromistaan tunnetut helmipavut erotellaan usein muusta sadosta ja myydään korkeampaan hintaan.

    Suodatin
    Kahvisuodatin

    Espressokeittimen osa, jonka suodatinkoriin kahvijauhe annostellaan keittämistä varten.

    Erottelu
    Kahvin erottelu

    Märkäkäsittelyn aikana tapahtuva kahvimarjan hedelmälihan ja kuoren poistaminen, jolloin kahvipavut saadaan eroteltua muusta hedelmämassasta. Tämä tapahtuu heti kahvimarjojen keruun jälkeen.

    Rainforest Alliance

    Kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka pyrkii luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja kestävien elinkeinojen turvaamiseen. Tällä sinetillä varustettu kahvi on peräisin kokonaan tai osittain Rainforest Alliancen sertifioimilta tiloilta tai metsistä. Tällainen kahvi tunnetaan myös varjossa kasvatettuna – vastakohtana avoviljellylle kahville, joka edellyttää metsien raivaamista, eikä näin ollen tue luonnonsuojelua.

    Robusta
    Robusta-kahvipavut

    Kongonkahvipensaasta saatava kahvilaji. Yleisimmin Afrikan ja Kaakkois-Aasian trooppisilla alueilla viljelty laji menestyy parhaiten noin 650 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella ja 24–29 ºC:n lämpötilassa.

    Tampperi
    Kahvitampperi

    Pieni, survinta muistuttava väline, jolla kahvijauhe ”tampataan” eli tiivistetään espressokeittimen suodattimeen. Tällä tavoin kuuma vesi ajetaan kahvin läpi tasaisesti, jolloin voidaan varmistaa kahvin paras mahdollinen uuttuminen.

    Turkkilainen kahvi
    Turkkilainen kahvi

    Tapa valmistaa suodattamatonta kahvia, jossa on vahva ja aromikas maku. Hienojauheista kahvia keitetään ”cezvessä” eli turkkilaisessa kahvipannussa vedessä, johon yleensä lisätään sokeria. Valmis kahvi kaadetaan pieniin kuppeihin ja purujen annetaan laskeutua ennen kahvin nauttimista.

    Märkämenetelmä
    Kahvin käsittely: märkämenetelmä

    Menetelmä, jolla kahvin siemenet eli pavut erotellaan kahvimarjojen hedelmälihasta. Erottelua tehostetaan liottamalla kahvimarjoja ensin vedessä. Erottelun jälkeen pavut kuivataan auringossa tai mekaanisella kuivaimella.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Sivustomme sopii parhaiten uusimmille Microsoft Edge-, Google Chrome- ja Firefox-selaimille.