• 30 päivän palautusoikeus

  • 2 vuoden takuu

  • Ilmainen toimitus alkaen 20 EUR

0

Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tällä hetkellä yhtään tuotetta.

    Philips AVENT - Different stages of weaning

    Vieroittamisen vaiheet

    Vieroituksessa on pohjimmiltaan kyse opettelusta. Vauva oppii hyväksymään uusia makuja ja ruoan rakenteita ja pitämään niistä ainoastaan, jos hänelle annetaan mahdollisuus tutustua niihin.

    Philips AVENT - Different stages of weaning

    Vieroituksen vaiheet ja eteneminen

    Muokattu lähteestä Clinical Paediatric Dietetics, 3rd ed., 2007

    Kun kiinteiden ruokien syöminen onnistuu vauvalta hyvin, vauvalle on tarjottava päivittäin monipuolisesti ruokia jokaisesta neljästä ruoka-aineryhmästä, jotta vauva saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Ihannetapauksessa myös muut perheenjäsenet syövät samaa, ravitsevaa ruokaa:

    Neljä tärkeintä ruoka-aineryhmää ovat seuraavat:

    • Tärkkelyspitoiset ruoat – perunat, riisi, kaura, pasta ja muut viljatuotteet
    • Liha, kala, kananmunat, pehmeä pähkinävoi ja kuivatut palkokasvit, kuten linssit ja hummus
    • Marjat, hedelmät ja kasvikset
    • Täysrasvaiset jogurtit ja juustot. Täysmaitoa voi käyttää myös ruoanlaitossa.

    Mitä ruokia missä vaiheessa?

    Vaihe 1: 4–6 kuukautta

    Mikä tahansa seuraavista ruoista sopii vauvan ensimmäiseksi kiinteäksi ruoaksi. Useimmat aloittavat sekoittamalla vauvan maitoon viljatuotteita tai juures- ja hedelmäsoseita.

    Kaikki kasvikset

    Kaikki hedelmät

    Kaikki viljat, kuten riisi, kaura, vehnä ja maissi

    Vähärasvainen liha, kana tai kala – täysin kypsiksi kypsennettyinä

    Kananmunat – täysin kypsiksi keitettyinä

    Linssit, hummus, kikherneet ja muut kuivatut palkokasvit

    Pähkinät – jauheena tai voin muodossa, esimerkiksi jauhetut mantelit ja pehmeä pähkinävoi

    Maustamaton rahka ja jogurtit

    Juustoraaste lämpimien ruokien päällä.

    Rakenne

    Aloita kiinteiden ruokien maistelu ohuella soseella, jotta lapsesi tottuu muutamaan uuteen makuun. Siirry sen jälkeen paksumpiin soseisiin tai huolellisesti hienonnettuun ruokaan, kun lapsesi on tottunut ottamaan ruokaa lusikasta.

    Opeteltavia taitoja:

    • Ruoan ottaminen lusikasta
    • Ruoan siirtäminen suun etuosasta takaosaan nielemistä varten
    • Paksumpien soseiden ja hienonnetun ruoan syöminen

    Vaihe 2: 6–9 kuukautta

    Lapsen ruokavalioon sopivat kaikki edellä mainitut sekä lisäksi seuraavat:

    Maksa – vain yksi pieni annos viikossa, koska maksa sisältää paljon A-vitamiinia.

    Rakenne

    Hienonnettu ruoka, jossa on pehmeitä kokkareita, ja pehmeät sormin syötävät ruoat. Liha saattaa olla vielä tarpeen soseuttaa, mutta sen voi myös survoa hienoksi, mikäli se on riittävän pehmeää.

    Opeteltavia taitoja:

    • Kokkareisen ruoan siirtely suussa
    • Kokkareisen ruoan nieleminen
    • Omatoiminen syöminen käsin ja sormin
    • Juominen mukista

    Esimerkkejä pehmeistä sormin syötävistä ruoista

    Pehmeät hedelmänpalat, esimerkiksi mango, meloni, banaani, pehmeä, kypsä päärynä, persikka, papaija ja kiivi

    Keitetyt suikaloidut kasvikset, esimerkiksi porkkanasuikaleet, vihreät pavut, kesäkurpitsasuikaleet, peruna ja bataatti

    Keitetyt paloitellut kasvikset, esimerkiksi kukkakaali- ja parsakaalinuput

    Keitetyt pastan palat

    Leivänkannikat tai paahtoleivän palat

    Juustokuutiot

    Paahdetut pehmeät kasvissuikaleet, esimerkiksi peruna, bataatti, palsternakka, paprika, porkkana, kesäkurpitsa.

    Juomat

    Muutama tilkka vettä kupista aterioilla – aterian päätteeksi lapselle pitäisi antaa maitoa tai maitokiisseliä

    Laimeaa hedelmämehua kupista; parantaa kasvisruokien sisältämän raudan imeytymistä.

    Vaihe 3: 9–12 kuukautta

    Lapsen ruokavalioon sopivat kaikki edellä mainitut sekä koko perheen nauttimat ruoat, joiden valmistuksessa ei ole käytetty suolaa tai sokeria.

    Rakenne

    Hienonnetut ja pilkotut ruoat, sormiruoat (raa'at hedelmä- ja kasvissuikaleet) sekä erilaiset tavalliset kotiruoat, kuten voileivät ja paahtoleipä.

    Opeteltavia taitoja:

    • Jauhetun ja pilkotun ruoan pureskelu
    • Omatoimisen syömisen harjoittelu käyttäen lusikkaa

    12 kk:n jälkeen

    Vuoden iästä lähtien useimmat pikkulapset voivat syödä samaa ruokaa kuin muu perhe, ja tavoitteena on monipuolinen ruokavalio. Ruokavalioon voi sisältyä myös ruoka-aineita, joita ei suositella aivan pienille vauvoille:

    Hunaja

    Suolaa sisältävät ruoat, kuten pekoni ja säilykkeet, joihin on lisätty suolaa

    Pastöroimattomat pehmeät juustot

    Ruoat, joihin on lisätty sokeria – niitä pitäisi tarjota ainoastaan aterioiden yhteydessä karieksen välttämiseksi.

    Juomat

    Voit lisätä täysmaidon vuoden ikäisen vauvan ruokavalioon. Kevytmaitoa ei pidä antaa lapselle ennen kahden vuoden ikää. 

    Huomaa, että näissä artikkeleissa annetut tiedot on tarkoitettu yleisohjeiksi eivätkä ne korvaa lääketieteen ammattilaisen antamia ohjeita. Jos sinulla tai lapsellasi ilmenee oireita tai tila, joka on vakava tai jatkuva tai edellyttää lääketieteellistä hoitoa, hakeudu lääkärin hoitoon. Philips AVENT ei vastaa mistään vahingoista, jotka ovat seurausta tällä verkkosivustolla annettujen tietojen käytöstä.

    Aiheeseen liittyviä tuotteita

    Aiheeseen liittyviä neuvoja

    Vauvan vieroittaminen

    Vauvan vieroittaminen

    Siirtyminen rintaruokinnasta pulloruokintaan

    Siirtyminen rintaruokinnasta pulloruokintaan

    Kiinteisiin ruokiin siirtyminen

    Kiinteisiin ruokiin siirtyminen

    Pureskeltavaa ruokaa vauvallesi

    Pureskeltavaa ruokaa vauvallesi

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Sivustomme sopii parhaiten uusimmille Microsoft Edge-, Google Chrome- ja Firefox-selaimille.