Vieroituksessa on pohjimmiltaan kyse opettelusta. Vauva oppii hyväksymään uusia makuja ja ruoan rakenteita ja pitämään niistä ainoastaan, jos hänelle annetaan mahdollisuus tutustua niihin.
Muokattu lähteestä Clinical Paediatric Dietetics, 3rd ed., 2007
Kun kiinteiden ruokien syöminen onnistuu vauvalta hyvin, vauvalle on tarjottava päivittäin monipuolisesti ruokia jokaisesta neljästä ruoka-aineryhmästä, jotta vauva saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Ihannetapauksessa myös muut perheenjäsenet syövät samaa, ravitsevaa ruokaa:
Neljä tärkeintä ruoka-aineryhmää ovat seuraavat:
Mikä tahansa seuraavista ruoista sopii vauvan ensimmäiseksi kiinteäksi ruoaksi. Useimmat aloittavat sekoittamalla vauvan maitoon viljatuotteita tai juures- ja hedelmäsoseita.
Kaikki hedelmät
Kaikki viljat, kuten riisi, kaura, vehnä ja maissi
Vähärasvainen liha, kana tai kala – täysin kypsiksi kypsennettyinä
Kananmunat – täysin kypsiksi keitettyinä
Linssit, hummus, kikherneet ja muut kuivatut palkokasvit
Pähkinät – jauheena tai voin muodossa, esimerkiksi jauhetut mantelit ja pehmeä pähkinävoi
Maustamaton rahka ja jogurtit
Juustoraaste lämpimien ruokien päällä.
Aloita kiinteiden ruokien maistelu ohuella soseella, jotta lapsesi tottuu muutamaan uuteen makuun. Siirry sen jälkeen paksumpiin soseisiin tai huolellisesti hienonnettuun ruokaan, kun lapsesi on tottunut ottamaan ruokaa lusikasta.
Opeteltavia taitoja:
Lapsen ruokavalioon sopivat kaikki edellä mainitut sekä lisäksi seuraavat:
Maksa – vain yksi pieni annos viikossa, koska maksa sisältää paljon A-vitamiinia.
Hienonnettu ruoka, jossa on pehmeitä kokkareita, ja pehmeät sormin syötävät ruoat. Liha saattaa olla vielä tarpeen soseuttaa, mutta sen voi myös survoa hienoksi, mikäli se on riittävän pehmeää.
Opeteltavia taitoja:
Pehmeät hedelmänpalat, esimerkiksi mango, meloni, banaani, pehmeä, kypsä päärynä, persikka, papaija ja kiivi
Keitetyt suikaloidut kasvikset, esimerkiksi porkkanasuikaleet, vihreät pavut, kesäkurpitsasuikaleet, peruna ja bataatti
Keitetyt paloitellut kasvikset, esimerkiksi kukkakaali- ja parsakaalinuput
Keitetyt pastan palat
Leivänkannikat tai paahtoleivän palat
Juustokuutiot
Paahdetut pehmeät kasvissuikaleet, esimerkiksi peruna, bataatti, palsternakka, paprika, porkkana, kesäkurpitsa.
Muutama tilkka vettä kupista aterioilla – aterian päätteeksi lapselle pitäisi antaa maitoa tai maitokiisseliä
Laimeaa hedelmämehua kupista; parantaa kasvisruokien sisältämän raudan imeytymistä.
Lapsen ruokavalioon sopivat kaikki edellä mainitut sekä koko perheen nauttimat ruoat, joiden valmistuksessa ei ole käytetty suolaa tai sokeria.
Hienonnetut ja pilkotut ruoat, sormiruoat (raa'at hedelmä- ja kasvissuikaleet) sekä erilaiset tavalliset kotiruoat, kuten voileivät ja paahtoleipä.
Opeteltavia taitoja:
Vuoden iästä lähtien useimmat pikkulapset voivat syödä samaa ruokaa kuin muu perhe, ja tavoitteena on monipuolinen ruokavalio. Ruokavalioon voi sisältyä myös ruoka-aineita, joita ei suositella aivan pienille vauvoille:
Hunaja
Suolaa sisältävät ruoat, kuten pekoni ja säilykkeet, joihin on lisätty suolaa
Pastöroimattomat pehmeät juustot
Ruoat, joihin on lisätty sokeria – niitä pitäisi tarjota ainoastaan aterioiden yhteydessä karieksen välttämiseksi.
Voit lisätä täysmaidon vuoden ikäisen vauvan ruokavalioon. Kevytmaitoa ei pidä antaa lapselle ennen kahden vuoden ikää.
Huomaa, että näissä artikkeleissa annetut tiedot on tarkoitettu yleisohjeiksi eivätkä ne korvaa lääketieteen ammattilaisen antamia ohjeita. Jos sinulla tai lapsellasi ilmenee oireita tai tila, joka on vakava tai jatkuva tai edellyttää lääketieteellistä hoitoa, hakeudu lääkärin hoitoon. Philips AVENT ei vastaa mistään vahingoista, jotka ovat seurausta tällä verkkosivustolla annettujen tietojen käytöstä.
SCF563/17
Vauvan vieroittaminen
Siirtyminen rintaruokinnasta pulloruokintaan
Kiinteisiin ruokiin siirtyminen
Pureskeltavaa ruokaa vauvallesi