Lapsista on hauska auttaa ruoanlaitossa, ja usein he syövät mielellään sellaisia ruokia, joiden valmistamiseen ovat itse osallistuneet. Ota lapsi mukaan ruoanlaittoon mahdollisimman usein.
Voit antaa lapselle yksinkertaisia tehtäviä, kuten ruoan asettelu tarjoiluastiaan tai kastikkeen sekoittaminen. Eri raaka-aineiden sekoittaminen, mittaaminen ja punnitseminen kehittävät pienten lasten koordinaatiota ja laskutaitoa. Samalla he oppivat ruoanlaiton perustaitoja.
Ruoanlaitto on mukava tapa viettää aikaa lasten kanssa, mutta siihen on varattava riittävästi aikaa. Varaudu virheisiin ja sotkuun, äläkä moiti lasta niistä. Kukaan ei ole täydellinen. Tärkeintä on, että lapselle syntyy positiivinen suhtautuminen ruokaan.
Lapsista on hauskaa valita omat pitsatäytteensä, ja pitsan teosta riittää hupia useammallekin. Lapset voivat vaikka sommitella pitsaansa kasvoja tai yksinkertaisia kuvia. Pitsa ei kuitenkaan yksin riitä ateriaksi, vaan sen kanssa on hyvä tarjota kasviksia.
2 valmista pitsapohjaa
6 rkl tomaattipyreetä tai tomaattikastiketta
1 tl kuivattua oreganoa
Erilaisia kasviksia pilkottuna valmiiksi eri lautasille. Esim. paprikaa, kesäkurpitsaa ja sieniä kuutioina, tomaattiviipaleita, säilykemaissia valutettuna tms.
45 g kinkkua tai kypsennettyä kanaa pieninä paloina
4 rkl juustoraastetta, sekoita cheddaria ja parmesaania
6–8 ohutta mozzarellajuustoviipaletta
Aikuinen: Pilko kasvikset valmiiksi.
Lapsi: Levitä tomaattipyree tai tomaattikastike pitsapohjan päälle. Ripottele päälle oreganoa. Täytä pitsa haluamillasi kasviksilla ja lihalla. Ripottele päälle juustoraastetta ja laita viimeiseksi mozzarellaviipaleet.
Aikuinen: Laita pitsa kuumaan uuniin ja anna paistua, kunnes juusto kuplii ja alkaa ruskistua.
Tarjoa selleri- tai kurkkusuikaleiden tai salaatin kanssa.
Riittää 2–4 annokseen.
Jos hoidat itse pilkkomisen ja kypsentämisen, lapsi voi lisätä ainekset yhteen ja sekoittaa ne. Voitte keskustella eri raaka-aineiden väristä ruokaa laittaessanne. Saat salaatista ruokaisamman lisäämällä siihen lohta tai kinkkua pieninä paloina.
330 g kierremakaroneja tai muunlaista pastaa
1 rkl öljyä
170 g erilaisia vihanneksia, kuten parsakaalia, selleriä, porkkanoita, kesäkurpitsaa, kurkkua, sokeriherneitä, punaista ja vihreää paprikaa, kevätsipulia, vihreitä papuja ja kirsikkatomaatteja.
Kastikkeeseen:
4 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan tai limetin mehu
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl silputtua tuoretta persiljaa
1 rkl silputtua tuoretta basilikaa
45 g parmesaanijuustoraastetta
1 rkl mietoa sinappia
Ripaus mustapippuria
Aikuinen: Kiehauta suuri kattilallinen vettä. Lisää 1 rkl oliiviöljyä sekä pasta. Vähennä lämpöä, laita kansi päälle ja keitä 10–12 minuuttia, kunnes pasta on juuri ja juuri kypsää. Kaada vesi pois, huuhdo pasta kuumalla vedellä ja anna jäähtyä. Leikkaa porkkanat, selleri, kesäkurpitsa ja kurkku pitkittäin suikaleiksi. Leikkaa sokeriherneistä päät.
Lapsi: Jaa parsakaali pieniksi kukinnoiksi.
Aikuinen: Leikkaa punainen ja vihreä paprika, kevätsipulit ja vihreät pavut ohuiksi viipaleiksi. Kaada kaikki vihannekset, paitsi kurkku ja tomaatit, kiehuvaan veteen ja anna kypsyä noin 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä.
Lapsi: Kaada pasta salaattikulhoon ja sekoita sen joukkoon kypsät kasvikset. Lisää kurkku ja kirsikkatomaatit. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset perusteellisesti ja kaada kastike salaatin päälle. Sekoita kastike salaattiin.
Valmistusaika 25 minuuttia, 4–6 annosta.
Jos kaipaat vaihtelua, sulata hieman suklaata ja anna lapsen dipata kakkunen siihen. Anna jäähtyä ja tarjoa hedelmien kanssa jälkiruoaksi tai välipalaksi.
1 suuri kananmuna
3 rkl sirotesokeria (tasapäisiä lusikallisia)
4 rkl vehnäjauhoja (tasapäisiä lusikallisia)
1–2 tl tomusokeria
Aikuinen: Lämmitä uuni 200 °C:een (kaasuliesi: asento 6). Voitele kaksi uunipeltiä kevyesti. Kerää lapsen kanssa kaikki tarvittavat aineet valmiiksi.
Lapsi: Riko muna (aikuisen avulla) kulhoon. Mittaa sokeri ja kaada se kulhoon.
Aikuinen ja lapsi yhdessä: Vatkatkaa yhdessä muna ja sokeri paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Tämä vie muutaman minuutin, ja joudut ehkä vatkaamaan seoksen valmiiksi ilman lapsen apua.
Lapsi: Mittaa jauhot ja siivilöi ne taikinan päälle kahdessa osassa. Kääntele jauhot taikinaan metallilusikalla (on tärkeää, että taikina säilyy ilmavana, joten näytä lapselle, miten jauhot käännellään taikinaan sekoittamatta liikaa). Pudota taikina lusikallinen kerrallaan voidellulle uunipellille. Jätä kakkusten väliin leviämisvaraa.
Aikuinen: Laita pelti uuniin ja paista 7–10 minuuttia, kunnes kakkuset ovat kullanruskeita ja kuohkeita. Ota ne uunista ja anna jäähtyä hetki. Nosta kakkuset sitten lastalla ritilälle jäähtymään.
Lapsi: Sirottele kakkusille tomusokeria pienellä siivilällä.
Kakkuset ovat parhaimmillaan hieman lämpiminä.
Valmistusaika: 10 minuuttia.
Annoksesta tulee 10–12 sokerikakkusta.
Tämä perinteinen vanukas on hauska valmistaa lapsen kanssa. Voitte käyttää mitä tahansa pehmeitä sesongin hedelmiä tai mehuun säilöttyjä hedelmiä.
4 sokerikakkusta tai 2 kääretorttuviipaletta
2 rkl appelsiinimehua
1 kypsä persikka viipaloituna
Noin 12 mansikkaa huuhdottuina ja siivottuina
150 ml valmista tai kotitekoista vaniljavanukasta
2 tl kermavaahtoa (valinnainen)
Nonparelleja koristeeksi (valinnainen)
Lapsi: Ota kaksi vanukasvuokaa ja laita kumpaankin 2 sokerikakkusta tai 1 kääretorttuviipale. Kaada kummankin kakkupohjan päälle ruokalusikallinen appelsiinimehua ja peitä ne persikkaviipaleilla ja mansikoilla. Lusikoi päällimmäiseksi vaniljavanukasta ja koristele nonparelleilla.
Tämä on hyvin yksinkertainen ja hauska välipala yhdessä valmistettavaksi. Voit käyttää myös muita hedelmiä ja vihanneksia kuin ohjeessa mainittuja.
1 suuri maustamaton riisikakku
2 rkl tuorejuustoa tai hummusta
3 rusinaa
1 ohut omenanviipale, suun muotoinen
Hiukan hienoksi raastettua porkkanaa
Aikuinen: Leikkaa omena neljään osaan, poista siemenkota ja leikkaa yksi ohut viipale. Raasta porkkana.
Lapsi: Voitele riisikakku tuorejuustolla tai hummuksella ja tee sille naama rusinoista ja omenanviipaleesta. Porkkanaraasteesta voit tehdä hiukset tai parran.
Tarjoa omenanviipaleiden tai kasvistikkujen kanssa.
Valmistusaika: 5-10 minuuttia.
Riittää 1 naamaan
Näitä hauskoja naposteltavia on mukava valmistaa yhdessä lapsen ja hänen kavereidensa kanssa.
1 punainen omena
3–4 rkl sileää maapähkinävoita
Riisimuroja
Aikuinen: Leikkaa omena viipaleiksi ja taputtele ne kuiviksi talouspaperilla (maapähkinävoi tarttuu niihin silloin paremmin).
Lapsi: Voitele jokainen omenaviipale toiselta puolelta maapähkinävoilla. Paina kaksi viipaletta yhteen maapähkinävoidellut puolet vastakkain ja purista, kunnes maapähkinävoi hieman tursuu omenanviipaleiden välistä. Laita maapähkinävoihin 4–5 riisimuroa hampaiksi (huulina ovat omenaviipaleiden punaiset kuoret).
Valmistusaika: 10 minuuttia.
Riittää 5–6 virnuun
2 kevätsipulia hienonnettuna
Neljäsosa tai puolikas punaisesta paprikasta hienonnettuna
Neljännesteelusikallinen Dijon-sinappia
Puoli teelusikallista kuivattuja yrttejä
Erilaisia kasviksia, kuten selleriä, porkkanoita ja parsakaalia tikuiksi tai pieniksi paloiksi leikattuna.
Aikuinen: Valmistele vihannekset. Isompi lapsi voi auttaa tässä aikuisen valvomana.
Lapsi: Laita kaikki dipin ainekset kulhoon, mittaa yrtit ja sinappi ja sekoita.
Tarjoile kasvistikkujen kanssa.
Valmistusaika: 10 minuuttia.
55 g tummaa suklaata tai maitosuklaata
Aikuinen: Leikkaa banaaneista päät pois, mutta älä kuori niitä. Lämmitä uuni 180 C:een (kaasuliesi: asento 4).
Lapsi: Asettele banaanit uunipellille alumiinifolion päälle. Paloittele suklaa pieniksi paloiksi.
Aikuinen: Leikkaa banaaneihin pituussuunnassa viilto, joka ulottuu yläpuolen kuoren ja hedelmälihan läpi, mutta jätä alapuolen kuori ehjäksi.
Lapsi: Paina suklaapalat banaaniin leikattuun viiltoon. Kääri folio banaanien ympäri tiukaksi paketiksi.
Aikuinen: Laita pelti uuniin ja paista banaaneja 25 minuuttia.
Anna jäähtyä ennen folion irrottamista. Banaanien kuori mustuu paistettaessa, mutta banaani-suklaaseoksen voi syödä kuoresta lusikalla.
Riittää 2–4 annokseen.
Lapsista on hauskaa valita haluamansa hedelmä ja tehdä siitä hilloa aivan itse. Tekemällä hilloa tuoreista hedelmistä tai marjoista vältät keinotekoiset aromit ja väriaineet ja varmistat, että hillossa on runsaasti flavonoideja.
1 kg itse poimittuja vadelmia
1 kg sokeria
Lapsi: Huuhtele marjat ja laita ne talouspaperin päälle kuivumaan. Kaada sitten vadelmat isoon kattilaan ja painele ne perunanuijalla soseeksi.
Lapsi: Punnitse sokeri. Pese 2 hillopurkkia, kuivaa ne ja laita ne uuniin lämpenemään ja kuivumaan.
Aikuinen: Lämmitä vadelmasose miedolla lämmöllä hitaasti kiehuvaksi. Lisää sokeri ja sekoita seosta puulusikalla, kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Keitä vielä 5 minuuttia. Kaada muutama tippa hilloa lautaselle ja pyydä lasta katsomaan, hyytyykö se jäähtyessään niin, ettei se valu pitkin lautasta. Jos hillo ei hyydy, keitä vielä 5 minuuttia ja kokeile uudelleen. Kun hillo hyytyy, voit kaataa sen lämpimiin ja kuiviin purkkeihin. Anna niiden jäähtyä hetki, mutta laita kannet paikoilleen purkkien ollessa vielä lämpimiä. Jos aiot säilyttää hilloa pidempään, täytä purkit mahdollisimman täyteen homehtumisen estämiseksi.
Valmistusaika: 20 minuuttia.
Riittää noin kahteen suureen hillopurkilliseen.
Huomaa, että näissä artikkeleissa annetut tiedot on tarkoitettu yleisohjeiksi eivätkä ne korvaa lääketieteen ammattilaisen antamia ohjeita. Jos sinulla tai lapsellasi ilmenee oireita tai tila, joka on vakava tai jatkuva tai edellyttää lääketieteellistä hoitoa, hakeudu lääkärin hoitoon. Philips AVENT ei vastaa mistään vahingoista, jotka ovat seurausta tällä verkkosivustolla annettujen tietojen käytöstä.
SCF716/00
Pikkulapsen ruoka – tasapainoista ravintoa
Kiinteisiin ruokiin siirtyminen
Vinkkejä pikkulasten ruokahetkiin
Vauvan syöttövälineiden sterilointi