• 30 päivän palautusoikeus

  • 2 vuoden takuu

  • Ilmainen toimitus alkaen 20 EUR

0

Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tällä hetkellä yhtään tuotetta.

    Lukuaika: 4 Min

    Mitä tehdä ruuantähteistä – reseptejä yli jääneille kasviksille

     

    Jos haluat elää mahdollisimman kestävästi ja ekologisesti, on tärkeää oppia vähentämään jätettä – ruokajäte mukaan lukien. Jos aterialta jäi jälleen yli keitettyjä kasviksia tai haluat hyödyntää muut jääkaapissasi odottavat kasvisruokajämät, tutustu resepti-ideoihimme. Annamme vinkkejä jo kypsennettyjen vihannesjätteiden kokkaukseen sekä vihannesjätteen hyötykäyttöön – ja autamme sinua näin minimoimaan jätemääräsi.

    Mitkä osat vihanneksista voi hyödyntää?


    Saatat hämmästyä huomatessasi, miten pientä osaa kasviksista ei viime kädessä voi hyödyntää keittiössä. Tässä esimerkkejä vihannesten osista, jotka voit hyödyntää jätemäärän pienentämiseksi:

     

    • Kasvisten lehdet, esimerkiksi porkkanan, maissin, bataatin ja monen muun vihanneksen lehdet
    • Tavallisen ja varrellisen parsakaalin sekä kukkakaalin varret – älä hyödynnä vain kukintoa
    • Kurpitsansiemenet ja -kukat
    • Herneenpalot
    • Kurkun kuoret

    Mitä tehdä ylijäämävihanneksista – vinkkejä ruokajätteen hyödyntämiseen

    Mitä tehdä ylijäämävihanneksista – vinkkejä ruokajätteen hyödyntämiseen


    Tiedät varmastikin, että ylijäämäkasviksia ja kasvisjätettä voi hyödyntää, mutta et vain tiedä, mitä tehdä parsakaalin varsista, herneenpaloista tai muista kasvistähteistä. Ei huolta – tässä kohtaa me astumme apuun. Tutustu viiteen ideaamme ruuantähteiden hyödyntämisestä keittiössä: 

     

    1. Valmista kotitekoinen kasvisliemi. Käytä puhtaita perunoiden ja porkkanoiden kuoria, sellerin lehtiä ja muita vihannesten osia tuomaan makua liemeen.
    2. Kasvata omat vihannekset. Säilytä esimerkiksi vihannesten siemenet ja siemenkodat – ja kasvata niistä uutta syötävää.
    3. Käytä luonnollisia kasvivärejä värjäyksessä. Voit värjätä kasvien avulla niin kankaita kuin pastataikinoita. Punainen väri syntyy esimerkiksi punajuuresta, ja sininen väri punakaalista.
    4. Pidä muurahaiset loitolla. Kurkunkuori on luonnollinen muurahaiskarkote.

    Mitä tarvitset

    Miten hyödyntää ruuantähteitä ruuanlaitossa – helpot kasvisreseptit


    Ruuanlaitossa yli jääneiden kasvisten osien lisäksi voit hyödyntää keitetyt vihannekset ja muut aterioilta yli jääneet vihannekset. Me autamme sinua käyttämään kasvisruokien jämät viiden ylijäämäkasviksista helposti valmistettavan reseptin avulla. 

     

    1. Keitot ja muhennokset. Haluatko helppoa ruokaa parsakaalista tai vaikkapa porkkanasta? Helppo valinta on heittää kaikki aterioilta yli jääneet kypsennetyt vihannekset laadukkaaseen tehosekoittimeen. Voit myös käyttää valikoimastamme löytyvää tehokasta sauvasekoitinta. Näin teet nopeasti ja kätevästi herkullisen ja terveellisen kasviskeiton.
    2. Piiraat. Hyödynnä ylijäämäkasvikset kasvispiiraissa tai esimerkiksi kypsennetyn kanan seurana. Lisää joukkoon hieman béchamelkastiketta, yrttejä ja mausteita – ja anna näin kasvistähteillesi uusi elämä piiraana.
    3. Pyttipannu: Jos et tiedä, mitä tehdä ylijääneillä perunoilla, klassinen pyttipannu on helppo valinta. Paista ylijääneet keitetyt perunat kuutioina pannulla rapeiksi yhdessä esimerkiksi makkaranpalojen tai erilaisten kasvisjämien kanssa. Helppoa ja herkullista.
    4. Pasta-annokset. Nakkaa vihannekset pastakastikkeeseen tai pilko ne osaksi maukasta kasvislasagnea. Voit jopa kokeilla omien lasagnelevyjen valmistamista.


    Älä mieti pidempään, mitä parsakaalista tai jääkaappiin unohtuneista perunoista voisi tehdä. Olemme nyt antaneet sinulle muutamia helppoja ideoita resepteihin, joissa voit hyödyntää kasvisruokatähteet. Lisäksi vinkkasimme, miten hyödyntää kasvisjätettä perunankuorista aina vihannesten siemeniin kotona. Voit siis ryhtyä kutistamaan jätemäärääsi jo tänään.

    Sivustomme sopii parhaiten uusimmille Microsoft Edge-, Google Chrome- ja Firefox-selaimille.