• 30 päivän palautusoikeus

  • 2 vuoden takuu

  • Ilmainen toimitus alkaen 20 EUR

0

Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tällä hetkellä yhtään tuotetta.

    Lukuaika: 9 Min

    Miten onnistun keitetyissä tai paahdetuissa kasviksissa? Vältä virheet kasvisten valmistuksessa


    Kasvikset: ne ovat täynnä ravinteita ja makua – ja lisäksi niillä on tärkeä rooli päivän lähes millä tahansa aterialla. Jos meitä pyydetään kuvailemaan, mitä tasapainoinen ruokavalio vaatii, ajatuksemme suuntautuvat luultavasti suoraan kasviksiin. Mutta tiedätkö, miten kasvikset kannattaa valmistaa niin, että niiden ravintoarvo säilyy parhaalla mahdollisella tasolla?


    Tässä artikkelissa kerromme, miten valmistaa vihannekset, ja käymme läpi suosituimmat valmistusmenetelmät aina keitetyistä höyrytettyihin ja paahdettuihin kasviksiin. Samalla käymme läpi, mitä tavallisia virheitä vihanneksia valmistaessa kannattaa varoa.

    Virhe numero 1 kasvisten valmistuksessa: Erilaisten vihannesten kypsennys samaan aikaan


    On tärkeää tietää, miten kauan erilaisia kasviksia kypsennetään, sillä muuten ne menettävät ravinteensa. Jokaisella kasviksella on erilainen optimaalinen kypsennysaika, joten jos laitat kaikki vihannekset kattilaan samaan aikaan – ja kypsennät niitä saman ajan – pehmeimmät kasvikset ovat valmistusajan loppupuolella ylikypsiä ja kovimmat taas tarvitsivat pidemmän kypsymisajan.


    Paras tapa taistella virhettä vastaan on käyttää erilaisia kypsennystapoja erilaisille vihanneksille:

     

    Valmistustapa 1 – keitetyt kasvikset

     

    Mitä tulee vihannesten valmisteluun ruuanlaittoa varten, keittäminen on helppo ja nopea tapa laittaa kasvisruokaa. Vihannekset on kuitenkin helppo keittää ylikypsiksi, mikä johtaa tärkeiden ravintoaineiden menetykseen. Usein kasviksia tarvitsee hauduttaa keitinvedessä vain hetki.

     

    Seuraa näitä ohjeita esimerkiksi parsakaalia keittäessä: 

     

    • Pudota tasakokoiset palaset kiehuvaan veteen.
    • Nosta lämpöä niin, että kasvikset kiehahtavat. Alenna sitten lämpöä ja anna hautua.
    • Anna hautua pari minuuttia niin, että parsakaali on yhä hieman kiinteää.

     

    Juurekset, joissa on korkeampi tärkkelyspitoisuus, esimerkiksi perunat, kestävät pidemmän keittämisen. Tässä tapauksessa laita vain perunat kylmään veteen ja keitä, kunnes ne ovat pehmeitä. 

     

    Valmistustapa 2 – höyrytetyt kasvikset

     

    Jos etsit valmistustapaa, joka säilyttää kasvisten ravinteet parhaalla mahdollisella tavalla, kasvisten höyrytys on yksi parhaista. Tässäkin tapauksessa on tärkeää ymmärtää, minkä tyyppisiä vihanneksia olet valmistamassa valitaksesi parhaan höyrytystavan.

     

    • Kovien vihannesten höyrytys, esimerkiksi parsakaali ja porkkana: Kun höyrytät tämän tyyppisiä vihanneksia, haluat ehkä käyttää höyrykeitintä. Pidä mielessä, että tarvitset enintään noin 5 cm vettä.
    • Herkempien vihannesten höyrytys, esimerkiksi tankoparsa: Herkemmät vihannekset ylikypsenevät helposti. Tee kierrätettävää leivinpaperista vihanneksille käärö liedelle ja höyrytä niitä omassa mehussaan.

     

    Valmistustapa 3 – wokpannulla paistetut vihannekset


    Paistetut kasvikset ovat höyrytettyjen kasvisten vastakohta, ja vihannesten wokkaus pannulla on mitä parhain tapa valmistaa herkullisia vihanneksia korkealla lämmöllä ja lyhyessä ajassa. Näin valmistat ravintorikkaan kasviswokin kolmen helpon askeleen avulla:

     

    1. Kuumenna hieman öljyä wokpannulla.
    2. Lisää kasvikset varoen, etten täytä pannua liikaa.
    3. Sekoita kasviksia jatkuvasti ja varmista näin, että ne ovat tasaisesti öljyn peitossa. Muista: lisää pannulle aina ensin vihannekset, jotka vaativat pisimmän kypsennysajan.


    Huippuvinkki: Kasvisten oikean pilkkomistekniikan hallitseminen on olennaista kasviksia wokatessa. Takaa tasainen kypsyminen leikkaamalla ne tasakokoisiksi palasiksi.

     

    Valmistustapa 4 – airfryerin käyttö

     

    Jos haluat valmistaa rapeita kasviksia ilman öljyä, airfryer tarjoaa maukkaan lopputuloksen ja yksinkertaisen valmistusprosessin.

     

    1. Esilämmitä airfryer sillä aikaa, kun valmistelet vihanneksia.
    2. Kuten yllä, leikkaa myös nyt vihannekset tasakokoisiksi palasiksi – ja takaa näin niiden tasainen kypsyminen.
    3. Laita vihannekset airfryerin koriin ja kypsennä noin 20 minuuttia.


    Laadukkailla laitteiden, kuten Philipsin Essential Airfryer XL:n avulla, voit paistaa, grillata tai paahtaa vihanneksia suurissa erissä. Siksi airfryer on hyvä vaihtoehto vihannesten valmistukseen jopa kuudelle hengelle tai jos valmistat ruokaa esimerkiksi illalliskutsuja varten.

     

    Valmistustapa 5 – paahdetut kasvikset

     

    Jos haluat valmistaa ison erän kasviksia, hyvä tapa on levittää ne tasaisesti uunipellille. Paras keino valmistaa paahdettuja kasviksia on antaa niiden paahtua rauhassa korkealla lämmöllä. Seuraa näitä työvaiheita: 

     

    1. Marinoi kasvikset öljyssä mausteiden kera.
    2. Levitä ne uunipellille.
    3. Pidä jälleen huoli, että leikkaat vihannekset tasakokoisiksi palasiksi tasaisen kypsymisen varmistamiseksi.
    4. Jos haluat maksimoida maun, varaa paahtamiseen noin 40 minuuttia. Vihannekset ovat valmiita, kun ne ovat kullankeltaisia ja rapeita.

    Virhe 2 kasvisten valmistuksessa: Kasvisten pesu liian aikaisin

     

    Kun suunnittelet illallista ja haluat hyödyntää vapaan hetken päivällä, saattaa tuntua houkuttelevalta pestä vihannekset etukäteen. Älä anna periksi houkutukselle! Kun vihannekset on pesty, ne alkavat hapettua ja menettää ravinteitaan. Siksi vihanneksia ei kannata pestä ennen niiden laittamista esimerkiksi jääkaappiin. Tähän sääntöön on kuitenkin yksi poikkeus: lehtivihannekset. Niitä voi yleensä säilyttää pestyinä päivän tai pari ennen kuin ne menevät pilalle. 

    On kuitenkin joitakin tilanteita, joissa vihannesten esipesu on hyvä ajatus: 

     

    Vihannesten valmistelu airfryeria varten

     

    Jos olet juuri pilkkonut perunat airfryerissa paistamista varten, liota niitä ennen kypsennystä kylmässä vedessä noin puolen tunnin ajan. Tämä poistaa kasviksista ylimääräisen tärkkelyksen – ja lopputuloksena ovat erityisen rapeat ranskalaiset perunat.

     

    Vihannesten valmistelu paahtamista tai wokkausta varten

     

    Kasvisten perusteellinen pesu tarjoaa tilaisuuden myös kuivata ne huolellisesti ennen kypsennystä. Kuivat vihannekset ovat rapeampia ja lopputulos on herkullisempi – etenkin jos kyseessä on vihannesten valmistelu paahtamista tai wokpannulla paistamista varten.

    Mitä tarvitset

    Virhe 3 kasvisten valmistuksessa: Vihannesten pilkkominen liian aikaisin


    On tärkeää leikata kasvikset juuri oikeaan aikaan. Kuten kasvisten pesu myös niiden pilkkominen aiheuttaa niiden hapettumista. Olet varmasti nähnyt, miten omena alkaa tummua heti, kun isket siihen hampaasi – ja vihannekset käyttäytyvät samalla tavalla. Vihannekset kannattaa siis pestä ja pilkkoa juuri ennen niiden käyttöä ruuanlaitossa. Tässä pari asiaa, jotka sinun on hyvä tietää ennen kuin opetamme klassiset vihannesten pilkkomistekniikat.

     

    • Valmistat sitten kesäkurpitsaa tai paahdat munakoisoa, jos aiot käyttää pehmeitä vihanneksia, leikkaa ne vasta juuri ennen kypsentämistä tai tarjoilua.
    • Tämän tyyppiset kasvikset ovat taipuvaisia tummumaan ja menettämään mehukkuutensa.


    Jos olet vahingossa pilkkonut munakoison liian aikaisin, voit käyttää sitruunamehua tai suolaa estääksesi sen tummumisen ennen ruuanlaittoa. Tämä metodi toimii myös muihin vihanneksiin, jotka tummuvat nopeasti pilkkomisen jälkeen, esimerkiksi perunaan ja palsternakkaan.

    Mietitkö, miten pilkkoa vihannekset? Tässä kolme klassista tekniikkaa vihannesten pilkkomiseen oikealla hetkellä:

     

    Vihannesten pilkkomistapa 1: Kuutiointi

     

    Kuutiointi on hyödyllinen taito, kun mietitään, miten kasvikset voi pilkkoa mahdollisimman tasaisiksi palasiksi kypsentämistä varten. Kuori vihannes tarvittaessa ensin. Erilaisille vihanneksille on olemassa erilaisia kuutioimistapoja. Näin kuutioit esimerkiksi salottisipulin: 

     

    1. Halkaise kahtia.
    2. Laita salottisipulin puolikas leikattu puoli alaspäin leikkuulaudalle ja viipaloi vaakasuoraan varoen, ettet leikkaa kokonaan sipulin läpi
    3. Leikkaa sipulin puolikas seuraavaksi pystysuunnassa kuutioiksi.

     

    Vihannesten pilkkomistapa 2: Hienonnus

     

    Hienontaminen merkitsee käytännössä pienempää kuutiota. Toista yllä olevat työvaiheet terävällä veitsellä saadaksesi aikaiseksi pienempi ja tarkemmin leikattuja vihanneskuutioita.

     

    Vihannesten pilkkomistapa 3: Julienne-tekniikka

     

    Julienne-tekniikka, johon viitataan myös tulitikkutekniikkana, tarkoittaa hyvin ohueksi viipaloituja vihannestikkuja:

     

    1. Viipaloi vihanneksesta ensin pituussuunnassa paksuja siivuja.
    2. Pinoa siivut päällekkäin ja viipaloi ne sitten pituussuunnassa kapeiksi kasvissuikaleiksi.

    Huippuvinkit vihannesten valmisteluun

     

    1. Kaikki välineet, jotka joutuvat kosketuksiin valmistamasi ruoan kanssa, kuten veitset ja leikkuulaudat, on hyvä puhdistaa ennen käyttöä ja pestä huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen.
    2. Puiset ja muoviset leikkuulaudat ovat hyviä, vaikka muovilaudat naarmuttuvat helposti, mikä voi sitoa bakteereita leikkuulautaan. Tämä ei tarkoita, ettei niitä voisi käyttää, mutta se tarkoittaa, että ne on pestävä erityisen huolellisesti. Vältä lasilevyjä, koska ne voivat tylsyttää veitsesi. Jos leikkuulautasi on epävakaa, laita kostea liina sen alle ennen kasvisten pilkkomista.
    3. Keittiöveitsen tulee aina olla terävä. Et tarvitse suurta veitsikokoelmaa, sillä hyvä kokkiveitsi, kasvisveitsi ja sahalaitainen veitsi auttavat vihannesten valmistuksessa pitkälle. Kokkiveitsi sopii parhaiten kiinteille vihanneksille, kuten perunalle tai porkkanalle, kun taas kasvisveitsi on suunniteltu pienempien tai pehmeämpien vihannesten kanssa työskentelemiseen. Sahalaitaisella veitsellä voit leikata vihanneksia ja hedelmiä, joissa on sileä kuori, kuten tomaatteja.

     

    Sinun ei enää tarvitse kysyä, miten paistaa vihannekset tai miten paahdetut kasvikset valmistetaan – tai murehtia muutenkaan vihannesten erilaisista kypsennystavoista tai kasvisten leikkaamisesta. Tämän yksinkertaisen oppaan avulla olet saanut kaikki tarvittavat taidot, joita tarvitset noustaksesi vihannesten valmistuksen mestariksi!

    Sivustomme sopii parhaiten uusimmille Microsoft Edge-, Google Chrome- ja Firefox-selaimille.