Lukuaika: 9 Min
Kasvikset: ne ovat täynnä ravinteita ja makua – ja lisäksi niillä on tärkeä rooli päivän lähes millä tahansa aterialla. Jos meitä pyydetään kuvailemaan, mitä tasapainoinen ruokavalio vaatii, ajatuksemme suuntautuvat luultavasti suoraan kasviksiin. Mutta tiedätkö, miten kasvikset kannattaa valmistaa niin, että niiden ravintoarvo säilyy parhaalla mahdollisella tasolla?
Tässä artikkelissa kerromme, miten valmistaa vihannekset, ja käymme läpi suosituimmat valmistusmenetelmät aina keitetyistä höyrytettyihin ja paahdettuihin kasviksiin. Samalla käymme läpi, mitä tavallisia virheitä vihanneksia valmistaessa kannattaa varoa.
Valmistustapa 1 – keitetyt kasvikset Mitä tulee vihannesten valmisteluun ruuanlaittoa varten, keittäminen on helppo ja nopea tapa laittaa kasvisruokaa. Vihannekset on kuitenkin helppo keittää ylikypsiksi, mikä johtaa tärkeiden ravintoaineiden menetykseen. Usein kasviksia tarvitsee hauduttaa keitinvedessä vain hetki. Seuraa näitä ohjeita esimerkiksi parsakaalia keittäessä: Juurekset, joissa on korkeampi tärkkelyspitoisuus, esimerkiksi perunat, kestävät pidemmän keittämisen. Tässä tapauksessa laita vain perunat kylmään veteen ja keitä, kunnes ne ovat pehmeitä. Valmistustapa 2 – höyrytetyt kasvikset Jos etsit valmistustapaa, joka säilyttää kasvisten ravinteet parhaalla mahdollisella tavalla, kasvisten höyrytys on yksi parhaista. Tässäkin tapauksessa on tärkeää ymmärtää, minkä tyyppisiä vihanneksia olet valmistamassa valitaksesi parhaan höyrytystavan. Valmistustapa 3 – wokpannulla paistetut vihannekset Valmistustapa 4 – airfryerin käyttö Jos haluat valmistaa rapeita kasviksia ilman öljyä, airfryer tarjoaa maukkaan lopputuloksen ja yksinkertaisen valmistusprosessin. Valmistustapa 5 – paahdetut kasvikset Jos haluat valmistaa ison erän kasviksia, hyvä tapa on levittää ne tasaisesti uunipellille. Paras keino valmistaa paahdettuja kasviksia on antaa niiden paahtua rauhassa korkealla lämmöllä. Seuraa näitä työvaiheita:
On tärkeää tietää, miten kauan erilaisia kasviksia kypsennetään, sillä muuten ne menettävät ravinteensa. Jokaisella kasviksella on erilainen optimaalinen kypsennysaika, joten jos laitat kaikki vihannekset kattilaan samaan aikaan – ja kypsennät niitä saman ajan – pehmeimmät kasvikset ovat valmistusajan loppupuolella ylikypsiä ja kovimmat taas tarvitsivat pidemmän kypsymisajan.
Paras tapa taistella virhettä vastaan on käyttää erilaisia kypsennystapoja erilaisille vihanneksille:
Paistetut kasvikset ovat höyrytettyjen kasvisten vastakohta, ja vihannesten wokkaus pannulla on mitä parhain tapa valmistaa herkullisia vihanneksia korkealla lämmöllä ja lyhyessä ajassa. Näin valmistat ravintorikkaan kasviswokin kolmen helpon askeleen avulla:
Huippuvinkki: Kasvisten oikean pilkkomistekniikan hallitseminen on olennaista kasviksia wokatessa. Takaa tasainen kypsyminen leikkaamalla ne tasakokoisiksi palasiksi.
Laadukkailla laitteiden, kuten Philipsin Essential Airfryer XL:n avulla, voit paistaa, grillata tai paahtaa vihanneksia suurissa erissä. Siksi airfryer on hyvä vaihtoehto vihannesten valmistukseen jopa kuudelle hengelle tai jos valmistat ruokaa esimerkiksi illalliskutsuja varten.
Kun suunnittelet illallista ja haluat hyödyntää vapaan hetken päivällä, saattaa tuntua houkuttelevalta pestä vihannekset etukäteen. Älä anna periksi houkutukselle! Kun vihannekset on pesty, ne alkavat hapettua ja menettää ravinteitaan. Siksi vihanneksia ei kannata pestä ennen niiden laittamista esimerkiksi jääkaappiin. Tähän sääntöön on kuitenkin yksi poikkeus: lehtivihannekset. Niitä voi yleensä säilyttää pestyinä päivän tai pari ennen kuin ne menevät pilalle. Vihannesten valmistelu airfryeria varten Jos olet juuri pilkkonut perunat airfryerissa paistamista varten, liota niitä ennen kypsennystä kylmässä vedessä noin puolen tunnin ajan. Tämä poistaa kasviksista ylimääräisen tärkkelyksen – ja lopputuloksena ovat erityisen rapeat ranskalaiset perunat. Vihannesten valmistelu paahtamista tai wokkausta varten Kasvisten perusteellinen pesu tarjoaa tilaisuuden myös kuivata ne huolellisesti ennen kypsennystä. Kuivat vihannekset ovat rapeampia ja lopputulos on herkullisempi – etenkin jos kyseessä on vihannesten valmistelu paahtamista tai wokpannulla paistamista varten.
On kuitenkin joitakin tilanteita, joissa vihannesten esipesu on hyvä ajatus:
HD9870/20
HD9867/90
Mietitkö, miten pilkkoa vihannekset? Tässä kolme klassista tekniikkaa vihannesten pilkkomiseen oikealla hetkellä: Vihannesten pilkkomistapa 1: Kuutiointi Kuutiointi on hyödyllinen taito, kun mietitään, miten kasvikset voi pilkkoa mahdollisimman tasaisiksi palasiksi kypsentämistä varten. Kuori vihannes tarvittaessa ensin. Erilaisille vihanneksille on olemassa erilaisia kuutioimistapoja. Näin kuutioit esimerkiksi salottisipulin: Vihannesten pilkkomistapa 2: Hienonnus Hienontaminen merkitsee käytännössä pienempää kuutiota. Toista yllä olevat työvaiheet terävällä veitsellä saadaksesi aikaiseksi pienempi ja tarkemmin leikattuja vihanneskuutioita. Vihannesten pilkkomistapa 3: Julienne-tekniikka Julienne-tekniikka, johon viitataan myös tulitikkutekniikkana, tarkoittaa hyvin ohueksi viipaloituja vihannestikkuja:
On tärkeää leikata kasvikset juuri oikeaan aikaan. Kuten kasvisten pesu myös niiden pilkkominen aiheuttaa niiden hapettumista. Olet varmasti nähnyt, miten omena alkaa tummua heti, kun isket siihen hampaasi – ja vihannekset käyttäytyvät samalla tavalla. Vihannekset kannattaa siis pestä ja pilkkoa juuri ennen niiden käyttöä ruuanlaitossa. Tässä pari asiaa, jotka sinun on hyvä tietää ennen kuin opetamme klassiset vihannesten pilkkomistekniikat.
Jos olet vahingossa pilkkonut munakoison liian aikaisin, voit käyttää sitruunamehua tai suolaa estääksesi sen tummumisen ennen ruuanlaittoa. Tämä metodi toimii myös muihin vihanneksiin, jotka tummuvat nopeasti pilkkomisen jälkeen, esimerkiksi perunaan ja palsternakkaan.
Sinun ei enää tarvitse kysyä, miten paistaa vihannekset tai miten paahdetut kasvikset valmistetaan – tai murehtia muutenkaan vihannesten erilaisista kypsennystavoista tai kasvisten leikkaamisesta. Tämän yksinkertaisen oppaan avulla olet saanut kaikki tarvittavat taidot, joita tarvitset noustaksesi vihannesten valmistuksen mestariksi!