Kuinka paljon sokeria tuorepuristetut mehut sisältävät? Hedelmämehut sisältävät jonkin verran luonnollisia sokereita: glukoosia, fruktoosia ja sakkaroosia. Nämä sokerit ovat luonnollisia, ja antavat energiaa nopeiden hiilihydraattien muodossa. Liiallisen nopeiden hiilihydraattien saannin välttämiseksi mehuun voi lisätä kasviksia. Vihannekset sisältävät paljon vähemmän sokeria. Lisäämällä niitä tuorepuristettuun mehuun, sokerin osuus pienenee huomattavasti. 1 lasillinen (200 ml) appelsiinimehua = 12 g sokeria = 48 kcal 1 lasillinen (200 ml) porkkanamehua = 5 g sokeria = 20 kcal 1 lasillinen (200 ml) tomaattimehua = 3 g sokeria = 12 kcal 1 lasillinen (200 ml) pinaattimehua = 0,5 g sokeria = 2 kcal Kuinka paljon sokeria päivässä pitäisi enintään nauttia? Lihavuuden välttämiseksi Maailman terveysjärjestö suosittelee, että ruokavalion puhdas sokeripitoisuus ei koskaan ylittäisi 5 % päivittäisestä energian saantisuosituksesta (keskimääräinen päivittäinen saanti = 1800-2300 kcal/7500–9500 kJoule aikuisella): • 1 grammassa sokeria on noin 4 kcal. • 5 % 1800 kalorista = 90 kcal = 23 g sokeria Onko mehuissa paljon sokeria? Suosittelemmekin käyttämään mehuihin sekä hedelmiä että vihanneksia. Appelsiini, omena ja viinirypäleet toimivat paremmin maun antajina kuin pääasiallisena raaka-aineena. Käytä mehuihin enemmän vihanneksia! Mitä sokerit ovat? Sokeri on yhteisnimitys makeille, lyhytketjuisille, liukoisille hiilihydraateille, joista monia käytetään elintarvikkeissa. Olemassa on erilaisia ja eri lähteistä saatavia sokereita: • Yksinkertaisia sokereita kutsutaan monosakkarideiksi, ja niitä ovat glukoosi (tunnetaan myös nimellä dekstroosi), fruktoosi ja sakkaroosi. Fruktoosia, tai hedelmäsokeria, esiintyy luonnostaan hedelmissä, joissain juureksissa, ruokosokerissa ja hunajassa. Se on sokereista makein. Fruktoosi on yksi sakkaroosin eli pöytäsokerin komponenteista. Glukoosia, dekstroosia tai rypälesokeria esiintyy myös luonnostaan hedelmien ja vihannesten mehussa. Se on fotosynteesin ensisijainen tuote. Suurin osa ruoasta saaduista hiilihydraateista muunnetaan ruoansulatuksen aikana glukoosiksi. Se on myös sokeri, jota kulkee ympäri elimistöä verenkierron mukana. • Laktoosi, maltoosi ja sakkaroosi ovat monimutkaisia sokereita, disakkarideja. Ne koostuvat kahden monosakkaridimolekyylin ja yhden vesimolekyylin yhdistelmästä.
Kaikki riippuu yksinomaan siitä, mitä ainesosia mehussa käytetään. Ostetussa mehussa on tavallisesti enemmän sokeria, mutta jos mehustat vain hedelmiä, lopputulos voi olla sokeripitoinen. Viinirypäleet, meloni ja appelsiini sisältävät luonnollista hedelmäsokeria, joka ei yleensä ylitä päivän sokerinsaantisuositusta, kun hedelmät syödään kokonaisina. Ongelma syntyy siitä, että mehussa hedelmiä on mahdollista nauttia huomattavasti suurempia määriä. Esimerkiksi lasillisessa appelsiinimehua voi olla 5 appelsiinin mehu, mikä on paljon enemmän kuin mitä olisi syönyt hedelmän muodossa. Kaikki on kiinni siitä, mitä mehuun käytetään.
You are about to visit a Philips global content page
Continue