Milloin olo helpottuu CPAP-hoidon aloittamisen jälkeen?

Useimmat potilaat alkavat tuntea olonsa paremmaksi ensimmäisen viikon käytön jälkeen, mutta joillakin vaikutusten tuntuminen voi viedä pidempään.

 

Mitä jos kuorsaaminen jatkuu CPAP-hoidon aikana?

Kuorsaamista ei pitäisi tapahtua CPAP-hoidon aikana. Jos näin käy, ota yhteys lääkäriin, sillä painetason säätäminen voi olla tarpeen.

 

Mitä jos painoni laskee tai nousee hoidon aikana tai vanhat oireet palaavat takaisin?

CPAP-painetasoa on ehkä säädettävä, joten ota yhteys lääkäriisi.

 

Jos minun on jostain syystä mentävä sairaalaan, pitäisikö laite ottaa mukaan yöllä käytettäväksi?

Kyllä. Jos menet leikkaukseen, on myös tärkeää kertoa lääkärille ja hoitajalle, että käytät kotioloissa CPAP-laitetta. Ilmoita myös uniapneasi hoidosta vastaavalle lääkärille, että olet menossa sairaalaan.

 

Mitä teen, jos minusta tuntuu, etten millään sopeudu CPAP-hoitoon?

Useimmat sopeutuvat CPAP-hoitoon viikon tai kahden sisällä. Joskus totuttelu voi kestää pidempään, esimerkiksi jos potilas reagoi erityisen herkästi maskin tuntumaan kasvoilla tai laitteen ääneen. Ota yhteys kotihoidostasi vastaavaan tahoon tai lääkäriin, jos sinulla on vaikeuksia vielä kahden viikon jälkeenkin.

 

Miksi hoitolaitteen kanssa saatetaan käyttää kostutinta?

Kostuttimet kostuttavat hoitolaitteesta virtaavan ilman. Lämmitetyt kostuttimet eivät varsinaisesti lämmitä ilmaa, vaan ne lisäävät annettavan ilman kosteutta. Kostuttimilla voidaan lievittää joitakin hoidon sivuvaikutuksia, kuten nenän kuivumista.

 

Mikä hoitolaitteen letkujen tehtävä on?

Hoitolaitteesta virtaava ilma siirtyy maskiin letkujen kautta. Letkut on puhdistettava ja tarkistettava vähintään kerran viikossa, jotta ne pysyvät puhtaina, taipuisina ja ehjinä. Jos epäilet, että letkujen vaihto olisi tarpeen, ota yhteys kotihoidostasi vastaavaan tahoon.

 

Mikä hoitolaitteen suodattimien tehtävä on?

Joissakin laitteissa on yksi tavallinen suodatin, kun taas toisissa on kaksi suodatinta, joista toinen on tavallinen ja toinen. Katso suodattimien huolto-ohjeet laitteen käyttöoppaasta.

 

Voiko CPAP-laitteen viedä lentokentän turvatarkastuksen läpi?

Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviranomaisen määräysten mukaan CPAP- ja BiPAP-laitteiden vieminen turvatarkastuksen läpi on mahdollista, kunhan ne läpivalaistaan. Laite on poistettava kuljetuslaukusta, mutta maski ja letkut saavat olla laukussa. Laitetta voi käyttää lentokoneessa, jos sen pohjassa on merkintä, jossa kerrotaan sen olevan lääkinnällinen laite sekä lentokoneen kuva ympyrän sisällä. Jos laitteessa ei ole kyseistä kuvaa, sitä ei saa käyttää lentokoneessa. Lääkinnällistä laitetta ei lasketa käsimatkatavarakiintiöön. Sen kuljettamista ruumassa ei suositella, sillä kuljetuslaukkua ei ole suunniteltu suojaamaan laitetta vaurioilta. Resepti kannattaa aina ottaa mukaan kysymysten varalta.

 

Lue lisää CPAP-laitteen kanssa matkustamisesta >