Mistä tietää, että maski on kulunut?

Maskit eivät ole kestokäyttöisiä, vaan ne on vaihdettava ajoittain, kun kulumisen merkkejä ilmenee. Tarkista maski jäykkyyden, halkeamien ja repeämien varalta. Kotihoidostasi vastaavalta taholta saat tietoa maskin vaihtamisesta ja sairausvakuutusasioista.

 

Mitä teen, jos silmäni tuntuvat kipeiltä, ärtyneiltä tai turvonneilta?

Maskista saattaa vuotaa ilmaa silmiin. Kokeile vetää maskia poispäin kasvoistasi ja asettaa se uudelleen paikalleen. Maski voi olla liian tiukalla, joten koeta säätää pääremmejä uudelleen.

 

Mitä teen, jos ihoni tuntuu ärtyneeltä tai kasvoissani on mustelmia tai jälkiä?

Maski saattaa olla liian tiukalla. Jos maskissa on otsakappale tai säätötoiminto, aloita korjaamalla sen säätöjä. Säädä sitten tarvittaessa pääremmejä. Maski voi myös olla väärän kokoinen. Ota yhteys kotihoidostasi vastaavaan tahoon maskin sovitusta varten. Sierainmaski tai kokokasvomaski voi istua sinulle paremmin.

 

Mitä teen, jos nenäni ja kurkkuni kuivuvat, nenäni tukkeutuu tai siitä vuotaa verta?

Nämä oireet voivat helpottua ajan myötä. Pyydä lääkäriltäsi kostutusresepti ja kysy, voisitko käyttää nenäsuihketta. Hakeudu lääkäriin, jos oireet jatkuvat.

 

Mitä teen, jos suuni kuivuu?

Saatat nukkua suu auki, joten kokeile leukahihnaa. Jos siitä ei ole apua, kannattaa ehkä harkita kokokasvomaskia tai kysyä lääkäriltä lämmitetyn kostuttimen ottamisesta käyttöön.

 

Mitä teen, jos minulla on herätessäni ilmavaivainen ja turvonnut olo?

Kokeile nukkumista pää kohotettuna tai suun kautta hengittämisen estävän leukahihnan käyttöä. Nämä oireet voivat helpottua ajan myötä.

 

Mitä teen, jos maskini vaikuttaa vuotavan?

Tarkista kaikki liitännät. Jos maskissa on otsakappale tai säätötoiminto, aloita korjaamalla sen säätöjä, jotta vuoto loppuisi. Jos tämä ei auta, säädä pääremmejä. Maskin kuuluu istua mahdollisimman kevyesti niin, että se kuitenkin tiivistyy kasvoja vasten. Jos maski on liian tiukalla, materiaali voi taittua ja vuotoja voi esiintyä. Ota tarvittaessa yhteys kotihoidostasi vastaavaan tahoon, jos haluat kokeilla erikokoista tai -tyyppistä maskia.

 

Maskini vaikuttaa likaiselta. Kuinka se puhdistetaan?

Maskin puhdistaminen päivittäin on tärkeä osa sen kunnossapitoa. Maski pysyy puhtaana, kun noudatat seuraavia helppoja ohjeita:

 - Pura maski osiin käyttöohjeiden mukaan. Pese maskin osat lämpimässä, miedossa saippuavedessä ja anna niiden kuivua. Vältä kosteuttavia aineita sisältäviä saippuoita. Älä käytä valkaisuainetta, alkoholia tai alkoholipitoisia puhdistusliuoksia.

 - Pese kasvot hyvin ennen maskin käyttöä. Älä käytä ihovoiteita ennen maskin asettamista kasvoille.

 - Tarkista maski. Vaihda maski, jos pehmustetyyny kovettuu tai jokin maskin osa vaurioituu.

 

Mikä hoitolaitteen kanssa käytettävän maskin tehtävä on?

Hoitolaitteesta virtaava ilma siirtyy hengitysteihisi maskin kautta. Maskin mukavuus on ratkaiseva tekijä sen kannalta, voitko jatkaa hoitoa päivittäin. Siksi on tärkeää löytää juuri sinulle ja elämäntyylillesi sopiva maski. Useimmissa maskeissa on sisäänrakennetut uloshengitysportit, joiden kautta uloshengitysilma poistuu. Kysy kotihoidostasi vastaavalta taholta erilaisista maskeista ja pääremmeistä.

 

Mikä maskin kanssa käytettävän leukahihnan tehtävä on?

Leukahihna on valinnainen lisävaruste, jota voidaan käyttää useiden eri nenä - ja sierainmaskien kanssa. Pään ympäri päälaen kautta ja leuan alta kiedottava hihna estää suun avautumisen yön aikana.

 

Lue lisää hoitolaitteiden lisävarusteista >

 

Mistä tietää, milloin maski on vaihdettava?

Välineiden vaihtaminen on tärkeää unihäiriön hoidon onnistumisen kannalta. Maskin vaihtamisessa on otettava huomioon useita eri tekijöitä:

 - maskin tiiviyden heikentyminen

 - maskin huono istuvuus

 - maskin vaurioituminen virheellisen puhdistuksen vuoksi.

 

Lue lisää välineiden vaihtamisesta >

 

Mitkä puhdistusaineet eivät sovellu maskin puhdistukseen?

Vältä hoitoaineita ja kosteuttavia aineita sisältäviä saippuoita. Älä käytä valkaisuainetta, alkoholia tai alkoholipitoisia puhdistusliuoksia.

 

Kuinka maskin pääremmit puhdistetaan?

Pääremmejä ei tarvitse irrottaa päivittäistä puhdistusta varten. Ne on kuitenkin pestävä viikoittain tai tarpeen mukaan. Voit pestä pääremmit käsin lämpimällä saippuavedellä. Aseta ne vaakatasoon tai kuivaa ne narulla. Älä kuivaa niitä kuivausrummussa.

 

Lue lisää laitteen kunnossapidosta >

 

Mitä teen, jos maski aiheuttaa ihoärsytystä?

Maski saattaa olla liian tiukalla. Jos maskissa on otsakappale tai säätötoiminto, aloita muuttamalla sen säätöjä. Säädä sitten tarvittaessa pääremmejä. Liian tiukalle kiristetyt pääremmit tekevät käytöstä epämukavaa ja voivat aiheuttaa vuotoja. Muista, ettei aivan kaikkia vuotoja tarvitse korjata eikä maskin tarvitse olla täysin ilmatiivis.

 

Mitä jos maskin käyttäminen aiheuttaa klaustrofobisen tunteen?

Kokeile pitää maskia illalla kotona tavallisten toimiesi aikana. Tämä voi auttaa sinua sopeutumaan maskiin paremmin. Jos klaustrofobinen tunne jatkuu, hengityshäiriösi hoidosta vastaava taho auttaa sinua löytämään mukavammalta tuntuvan maskin.

 

 

Mitä teen, jos maski tuntuu vetävän viiksi- tai partakarvoja?

 

Mitä teen, jos sieraimeni tuntuvat kipeiltä hoidon jälkeen?

 

Mitä teen, jos maskin käyttäminen jättää jälkiä tai aiheuttaa ihoärsytystä?

 

Mitä jos herään ja huomaan ottaneeni maskin pois nukkuessani?

 

Miten nenän tukkeutumista voi lievittää, kun käytössä on kostuttimella varustettu CPAP-laite?

 

Miten nenän tukkeutumista CPAP-laitetta käytettäessä voi lievittää?

 

Mitä jos nenäni vuotaa System One -CPAP-laitetta käytettäessä?

 

Mitä jos minulla on ilmavaivainen tai turvonnut olo CPAP-hoidon jälkeen?

 

Kuinka pääsen eroon hoidon ylähuuleen jättämistä jäljistä tai ihoärsytyksestä?

 

Kuinka pääsen eroon hoidon kasvoille jättämistä remmien jäljistä?