Tärkeimmät termit liittyen uniapneaan

Uniapneasanasto

Tärkeimmät termit uniapneaan liittyen

Obstruktiivinen uniapnea /uniapnea

Obstruktiivinen uniapnea (Obstructive Sleep Apnea, OSA) on sairaus, jossa henkilöllä esiintyy yön aikana toistuvasti hengityskatkoksia. Näin tapahtuu, koska ylähengitystie painuu kasaan ja ahtauma estää ilman pääsyn keuhkoihin. Uni häiriintyy, mistä seurauksena on voimakas väsymys tai uneliaisuus valveilla ollessa.

Sentraalinen apnea/apnea

Tämä hengityksen keskeytyminen johtuu siitä, että aivojen välittämä automaattinen hengityksensäätely häviää hetkittäisesti. Tämän aikana ilma ei pääse keuhkoihin ja hiilidioksidipitoisuus veressä nouosee.

Apnea-Hypopnea- indeksi (AHI)

Uniapnean vaikeusaste määritellään AHI-indeksillä (Apnea/Hypopnea-indeksi). AHI tarkoittaa tunnin aikana mittatujen apneoiden lukumäärää. Normaali: 0-4, Lievä uniapnea: 5-14, Kohtalainen uniapnea: 15-29, Vakava uniapnea: 30 tai enemmän.

ASV-laite

ASV-laitehoitoa käytetään sentraalisen uniapnean hoitoon. ASV-laite tukee hengitystä ja mukauttaa painetta hengitysvaiheiden mukaisesti.

Automaattisesti säätelevät CPAP-laitteet

Automaattisesti säätelevä hoitolaite havaitsee tarpeesi ja laskee automaattisesti sinulle oikean hoitopaineen.  

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)

CPAP on ylipainehoitoa, jonka aikana laite puhaltaa potilaalle määritellyn hoitopaineen.

Cheyne-Stokes hengitys (CSR)

CSR on unihäiriö, jonka aikana hengitys ajoittain voimistuu ja heikkenee, ja mahdollisia apneoita ilmenee. Tämä vaihteluväli voi olla 30 sekunnista muutamaan minuuttiin.

Suodatin (harmaa)

Suodatin estää pölyn pääsemisen PAP-laitteeseen. Suodatin tulee pestä lämpimällä vedellä kahden viikon välein.

Suodatin (valkoinen)

Suodatin estää siitepölyn pääsemisen PAP-laitteeseen, mikä auttaa erityisesti mikäli olet allerginen tai herkkä siitepölylle. Älä pese tätä suodatinta. Vaihda uusi suodatin kerran vuodessa.

Kostutin

Kostuttimet kostuttavat hoitolaitteesta virtaavan ilman. Kostuttimilla voidaan lievittää joitakin hoidon sivuvaikutuksia, kuten nenän tai ylimpien hengitysteiden kuivumista.

Hypopnea

Hypopnea on uniapnean kaltainen unihäiriö, mutta hengitystie kapenee vain hetkellisesti. Hypopnea aiheuttaa pinnallista hengitystä ja vähentää keuhkoihin pääsevän ilman määrää.

Ilmavuoto

On tärkeää, että hiilidioksidi pääsee vapautumaan maskin uloshengitysportista. Kuitenkin ylimääräinen ilmavuoto maskin reunojen alta voi tehdä PAP-hoidosta epämiellyttävää. Tämä voidaan välttää sovittamalla ja säätämällä maski huolellisesti. Uniapneamaskin ja pääremmien ei tulisi olla liian tiukalla.

Modeemi

Pieni musta laatikko, joka liitetään PAP-laitteen taakse. Laite kerää tietoa ja lähettää tiedot unispesialistille, joka seuraa unirytmiäsi sekä hoidon tehokkuutta.

Ramp-painike

Painike PAP- laitteen päällä aktivoi viivetoiminnan. Viivetoiminta mukavoittaa nukahtamistasi vähentämällä hoitopainetta nukahtamisen ajaksi, jonka jälkeen PAP-laite saavuttaa portaittain asetetun hoitopaineen. Mikäli yön aikan heräät voit viitetoimintoa käyttää uudelleen. Uniapnean hoidon alkuvaiheessa viivetoiminta auttaa sinua tottumaan ylipainehoitoon.