Äitiys- ja lastenhoitotarvikkeet
Äitiys- ja lastenhoitotarvikkeet

Parhaat vinkit vauvan nukkumiseen

Jos sinulla on tuuria, vauvasi on hyvä nukkuja. Mutta siitä huolimatta saatatte joskus nukkuma-aikaan tarvita vauvan unikoulun neuvoja.

Philips AVENT - Top tips for helping your baby sleep

Vastasyntyneet

Ihokontakti ja sylittely voi rauhoittaa levotonta vastasyntynyttä.

Vastasyntyneet rauhoittuvat liikkeessä. Jos vauva on levoton, keinuta häntä sylissä, vaunuissa, kantoliinassa tai kantorepussa. Myös imeminen rauhoittaa, joten imetyksestä tai tutista voi olla apua.

Itkuhälyttimet

Itkuhälyttimellä voit pitää vauvaa silmällä toisesta huoneesta käsin. Silloin vauva saa nukkua rauhassa, eikä häiriinny siitä, kun käyt vähän väliä katsomassa häntä. Joissain itkuhälyttimissä on lämpömittari, jonka avulla laite ilmoittaa, mikäli huoneen lämpötila nousee tai laskee liikaa. On tärkeää, ettei vauvalle tule nukkuessa liian kuuma. Isomman vauvan kanssa voit kokeilla itkuhälytintä, jonka herkkyys on säädettävä, erityisesti, jos vauva ääntelee paljon nukkuessaan. Silloin kuulet kyllä, jos vauva herää kunnolla, mutta et säpsähdä jokaista pientä inahdusta.

Omatoiminen rauhoittuminen

Kun vauva on muutaman viikon ikäinen, voit yrittää antaa hänen nukahtaa itsekseen. Laske vauva sänkyyn, kun hän on rento ja uninen, ja hyvällä tuurilla hän vaipuu uneen omia aikojaan. Jos niin käy, voit jättää hänet nukkumaan seuraavaan syöttöön saakka. Jos vauva kuitenkaan ei nukahda, vaan hätääntyy, palaa lohduttamaan häntä.

Kehtolaulut

Kehtolaulu voi auttaa vauvaa nukahtamaan uudelleen, ja jos itkuhälyttimessä on vastaustoiminto, voit laulaa tai soittaa kehtolaulua vauvalle vanhemman yksikön kautta. Vastaustoiminnon avulla voit rauhoitella vauvaa menemättä itse huoneeseen. Tämä on erityisen hyödyllistä vauvan unikoulun aikana ja silloin, kun haluat kertoa vauvalle, että olet kohta tulossa hätiin.

Valoa yössä

Yölamppu rauhoittaa monia vauvoja, ja sen valossa näet myös itse, kun menet katsomaan vauvaa yöaikaan. Voit käyttää esimerkiksi itkuhälyttimen yölamppua, joka ei häiritse vauvaa.

Makuupussit

Makuupussi on hyvä vaihtoehto peitolle, koska vauva ei pääse kierimään pois sen sisältä. Makuupusseja on saatavilla eri paksuisia eri vuodenaikoja varten, ja ne pitävät vauvan tasaisen lämpimänä hänen nukkuessaan.

Iltarutiinit

Iltarutiineista on paljon hyötyä sekä vauvalle että vanhemmille kahden tai kolmen kuukauden iästä eteenpäin. Kokeile iltaisin vaikka seuraavaa ohjelmaa: kylpy, lyhyt hieronta, iltamaito ja tuttu unilaulu. Yli puolivuotiaalle vauvalle voi jo kertoa iltasadun ja antaa unilelun.

Syöminen päivän aikana

Voit auttaa vauvaa nukkumaan paremmin yöllä huolehtimalla, että hän saa päivän mittaan riittävästi ruokaa riittävän usein. Jos vauva herää yöllä, sytytä mahdollisimman vähän valoja, älä turhaan seurustele vauvan kanssa ja vaihda vaippa vain tarpeen vaatiessa.

Huomaa, että näissä artikkeleissa annetut tiedot on tarkoitettu yleisohjeiksi eivätkä ne korvaa lääketieteen ammattilaisen antamia ohjeita. Jos sinulla tai lapsellasi ilmenee oireita tai tila, joka on vakava tai jatkuva tai edellyttää lääketieteellistä hoitoa, hakeudu lääkärin hoitoon. Philips AVENT ei vastaa mistään vahingoista, jotka ovat seurausta tällä verkkosivustolla annettujen tietojen käytöstä.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Aiheeseen liittyviä neuvoja

Pikkulapsen uniongelmat

Pikkulapsen uniongelmat

Hampaiden tulo: vauvasi ensimmäiset hampaat

Hampaiden tulo: vauvasi ensimmäiset hampaat