Ranskanperunat maistuvat useimmille, sekä lapsille että aikuisille. Kotona valmistettu terveellinen ruoka on tietenkin meidän mielestämme aina parempaa kuin pikaruokaravintolasta haettu. Tiedämme kuitenkin, että kotona friteeratessa voi olla hankalaa saada aikaan täydellinen rapeus. Kuinka kauan ranskalaisia pitäisi friteerata? Missä lämpötilassa ne pitää valmistaa? Tuleeko omista perunoista parempia kuin ostetuista ranskalaisista? Mitä friteerausöljylle pitää tehdä käytön jälkeen? Tässä on vain osa kysymyksistä, joita asia herättää.
Aloitetaan alusta, eli valmistusmenetelmästä. Friteerauskeitin ei ole enää itsestään selvä valinta, sillä haastaja Airfryer kypsentää ranskalaiset ilman avulla öljyn sijaan. Tässä vertailussa käymme läpi molempien valmistustapojen hyviä ja huonoja puolia nähdäksemme kummalla saadaan parhaat tulokset.
Ranskalaisten friteeraus öljyssä onnistuu joko friteerauskeittimellä tai korkeareunaisessa kattilassa. Jos käytät kattilaa, pidä kansi käden ulottuvilla, jotta voit peittää kattilan siinä tapauksessa, että öljy alkaa roiskua.
Jos haluat friteerata kotitekoisia ranskalaisia, leikkaa ensin perunat suikaleiksi ja keitä niitä vedessä noin 5-10 minuuttia (ne eivät saa lohkeilla). Kun perunasuikaleet ovat saaneet kiehua valmiiksi, laita ne kuivumaan talouspaperille noin 15 minuutiksi. On tärkeää, että perunasuikaleet ovat täysin kuivia, kun laitat ne kuumaan öljyyn. Muussa tapauksessa öljy voi alkaa roiskumaan tai kiehua yli. Voit myös friteerata pakasteranskalaisia friteerauskeittimessä tai kattilassa. Yleisesti ottaen on kuitenkin parempi käyttää kuivia aineksia, jotta rasva ei roisku.
Sillä aikaa, kun perunat kuivuvat, voit valmistella friteerausöljyn ja lämmittää sen. Voit käyttää esimerkiksi rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Friteerattujen ranskalaisten valmistuslämpötila on yleensä 160–180 °C. Kun öljy on saavuttanut sopivan lämpötilan, laita öljyn sekaan ensin pieni määrä perunoita. On tärkeää laittaa vain osa kerralla öljyyn, jotta öljy ei kiehu yli. Anna perunoiden kypsyä sopivan värisiksi ja ota ne sitten pois öljystä reikäkauhalla. Monet friteeraavat ranskalaisensa mieluiten kahteen kertaan, jotta niistä tulee vieläkin rapeampia. Anna friteerattujen ranskalaisten kuivua lopuksi talouspaperilla.
Airfryer käyttää erilaista valmistusmenetelmää kuin friteerauskeitin. Airfryer kypsentää ranskalaiset öljyn sijaan nopeasti kiertävällä kuumalla ilmalla. Tähden muotoinen pohja varmistaa, että ilma kiertää Airfryerin sisällä 360-asteisesti, minkä ansiosta lämpö jakautuu tasaisesti koko ruoanvalmistuskorissa. Siten voidaan välttää, että jotkut ranskalaisten osat palaisivat ja toiset osat eivät kypsyisi kunnolla. Samalla voimakas suoraan yläpuolelta tuleva lämpö antaa ranskalaisille rapean ja kullanruskean pinnan.
Kun friteeraat ranskalaisia Airfryerilla, voit valita leikkaatko omia perunasuikaleita vai käytätkö pakasteranskalaisia. Jos käytät valmiita ranskalaisia, niissä on yleensä jo valmiiksi öljyä, joten et joudu lisäämään öljyä lainkaan. Jos friteeraat omatekoisia ranskalaisia Airfryerilla, tarvitaan ruokalusikallinen öljyä, jotta niistä tulee todella maistuvia ja rapeita. Yksi vinkki on laittaa perunasuikaleet kylmään veteen 30 minuutiksi ennen valmistusta. Siten perunoista poistuu osa tärkkelyksestä ja pinnasta tulee rapeampi. Toisin kuin friteerauskeittimellä friteeratessa, perunasuikaleita ei tarvitse keittää etukäteen, vaan ne voi laittaa suoraan ruoanvalmistuskoriin. Lisää sitten ruokalusikallinen öljyä ja sekoita niin, että öljy jakautuu tasaisesti. Koska Airfryer ei vaadi lämpenemisaikaa, voit valmistaa ranskalaiset heti. Kypsennä ranskalaisia ensin 12 minuutin ajan 185 °C lämpötilassa. Ota sitten kori ulos ja ravistele perunoita. Kypsennä sitten vielä 5 minuuttia 185 °C lämpötilassa.
Molemmat valmistustavat vievät suunnilleen yhtä paljon aikaa. Öljyssä friteeraus on nopeampaa, mutta öljyn lämpenemistä pitää ensin odottaa. Ranskalaisten valmistus Airfryerissa vie hieman kauemmin, mutta et joudu odottelemaan lämpenemistä. Valmistus Toinen Airfryerin hyvä puoli on, ettei tarvitse olla huolissaan sormien polttamisesta kuumassa friteerausöljyssä. Voit valmistaa sekä omatekoisia ranskalaisia että pakasteranskalaisia ilman huolta siitä, että öljy roiskuisi tai kiehuisi yli. Koska Airfryer jakaa lämmön tasaisesti koko koriin (muistathan tähden muotoisen pohjan?!), Airfryer hoitaa kypsennyksen puolestasi. Lopputulos on kaikkein paras, jos otat ranskalaiset hetkeksi ulos ja ravistelet niitä hieman kesken valmistuksen. Se vaiva on kuitenkin pieni verrattuna friteerauskeittimeen, jota pitää koko ajan vahtia. Airfryerilla voi vain säätää halutun lämpötilan, eikä tasaisen lämmön ylläpitäminen ole ongelma, niin kuin se voi olla öljyllä friteeratessa. Jos friteeraat ranskalaisia friteerauskeittimellä, odotettavissa on myös hieman öljyn käryä. Jos haluat välttää friteerausöljyn hajun, Airfryer on parempi vaihtoehto. Puhdistus Valmistusmenetelmät eroavat myös puhdistuksen osalta. Kun olet friteerannut öljyllä, öljyn täytyy ensin antaa jäähtyä ja se pitää sitten kaataa suljettavaan astiaan. On tärkeää, että öljyä ei kaadeta suoraan pesualtaaseen, koska rasva voi aiheuttaa jähmettyessään tukoksia putkiin. Airfryeria käyttäessä ei tarvitse käsitellä öljyä ja kaikki irrotettavat osat voidaan pestä astianpesukoneessa. Johtopäätös Olemme nyt vertailleet friteerauskeitintä ja Airfryeria eri ominaisuuksien kannalta. Mutta kumpi menetelmä on oikeastaan parempi? Koska useimmat pikaruokapaikat friteeraavat ranskalaisensa edelleen öljyssä, pääset lähimmäksi vastaavia tuloksia friteeraamalla ranskalaisesi friteerauskeittimessä (ehkä kahteen kertaan). Mutta ranskalaisista tulee sekä rapeita että huomattavasti terveellisempiä Airfryerilla valmistettuna. Airfryeria käyttäessäsi et joudu miettimään öljyn käsittelyä – sen roiskumista, sen hävittämistä tai sen päätymistä vatsaasi. Mielestämme helppo, terveellinen ja maistuva vie voiton. Lue lisää Airfryerista täältä.
Aika
Rasva
Kun ranskalaisia valmistaa friteeraamalla friteerauskeittimessä tai kattilassa, öljy tekee perunoista todella rapeita ja maistuvia. Valitettavasti hyvän maun saavuttamiseksi tarvitaan reilusta epäterveellistä rasvaa. Airfryeria käyttäessä täytyy lisätä vain ruokalusikallinen öljyä (tai ei lainkaan), mutta perunoista tulee silti rapeita kuuman ilman avulla. Tässä on suuri ero friteerauskeittimeen, jossa maku ja rapeus tulee öljystä. Philips Airfryerilla voi valmistaa ranskanperunoita käyttäen 90 % vähemmän öljyä kuin tavallisella friteerauskeittimellä1.
1. Verrattuna tuoreisiin ranskalaisiin, jotka on valmistettu Philipsin tavallisella friteerauskeittimellä.
Asettaa automaattisesti ajan ja lämpötilan. Ruoanvalmistus sujuu kuin itsestään.