Kun lapsesi on valmis kokeilemaan kiinteää ruokaa ensimmäisiä kertoja, aloita tarjoamalla yhtä soseutettua hedelmää tai vihannesta kerrallaan. Lisää vähitellen uusia makuja.
Suurin osa hedelmistä tai vihanneksista voidaan valmistaa samalla yksinkertaisella tavalla. Hyviä aloitusaineksia ovat persikka, omena, päärynä, kurpitsa, kukkakaali ja parsakaali. Yksi hedelmä vastaa yleensä yhtä annosta.
Ainekset
1 omena
1 päärynä
Aineksista tulee kaksi annosta.
Muita hyviä yhdistelmiä ovat banaani ja aprikoosi sekä persikka ja luumu.
Valmistustapa
1 peruna
1 pieni parsakaali
Aineksista tulee kaksi annosta.
Muita hyviä vihannesyhdistelmiä ovat herne, porkkana, kesäkurpitsa ja bataatti.
Valmistustapa
1 paseerattu tomaatti, pilkottuna ja siemenet poistettuna
1/3 kuorittu ja viipaloitu munakoiso
1 rkl rusinoita
2 Tbsp cooked rice2 rkl keitettyä riisiä
Ripaus kanelia (valinnainen)
Valmistustapa
1 paseerattu tomaatti, pilkottuna ja siemenet poistettuna
1 pieni kuorittu ja pilkottu peruna
30 g pilkottua kananrintaa
Valmistustapa
1 pieni kuorittu ja pilkottu peruna
85 g parsakaalia, pestynä, kuorittuna ja silputtuna
30 g turskaa
Valmistustapa
Kun lapsi on täyttänyt 6–7 kuukautta, voit alkaa antaa lapselle ruokaa, jossa on enemmän pureskeltavaa – pieniä, pehmeitä paloja, joiden avulla lapsi saa harjoiteltua ruoan pureskelua.
2 kuorittua ja kuutioitua perunaa
1 pesty ja lohkottu kesäkurpitsa
1 pesty ja lohkottu munakoiso
140 g puhdistettuja ja viipaloituja sieniä
1 kuorittu ja silputtu sipuli
Useita kuorittuja valkosipulinkynsiä
Tuoreita rosmariinin oksia
Suolaa
Vastarouhittua pippuria
Mietoa oliiviöljyä
Annoksesta riittää kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Valmistus kestää 60 minuuttia.
Valmistustapa
40 g spagettia
1 pieni paseerattu tomaatti, pilkottuna ja siemenet poistettuna
2 kuorittua ja paloiteltua porkkanaa
1 rkl pakasteherneitä
40 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
Mietoa oliiviöljyä tai kasvipohjaista margariinia
Valmistustapa
55 g parsakaalia, pestynä ja hienoksi silputtuna
1/2 kuorittu nektariini, kivi poistettuna ja hedelmäliha paloiteltuna
30 g pilkottua kananrintaa
Mietoa oliiviöljyä tai kasvipohjaista margariinia
40 g riisiä
Valmistustapa
Yksivuotias voi jo syödä monia erilaisia ruoka-aineita ja on valmis osallistumaan koko perheen yhteisille aterioille. Jos haluat, voit lisätä lapsen ruokaan hieman suolaa, mutta yrtit ja mausteet sopivat paremmin maun antajiksi. Muista antaa lapsen totutella uusiin makuihin ja koostumuksiin kaikessa rauhassa.
115 g kuskusta
1 paseerattu tomaatti, pilkottuna ja siemenet poistettuna
¼ sipulia kuorittuna ja silputtuna
Puolikas punainen tai keltainen paprika kuorittuna ja silputtuna
¼ kesäkurpitsa pestynä ja kuutioituna
Mietoa oliiviöljyä tai kasvipohjaista margariinia
100 g naudanjauhelihaa
Kuivattuja yrttejä
Valmistustapa
60 g penne rigate -pastaa
2 tomaattia siemenet poistettuina ja pilkottuina, tai 10–12 halkaistua kirsikkatomaattia
1 rkl mietoa oliiviöljyä tai kasvipohjaista margariinia
Basilikaa
15 g juustoraastetta
Valmistustapa
60 g riisiä
5 vihreää papua
2 porkkanaa
2 kukkakaalin kukintoa
45 g kananrintaa
1–2 teelusikallista maapähkinävoita (valinnainen)
Valmistustapa
Huomaa, että näissä artikkeleissa annetut tiedot on tarkoitettu yleisohjeiksi eivätkä ne korvaa lääketieteen ammattilaisen antamia ohjeita. Jos sinulla tai lapsellasi ilmenee oireita tai tila, joka on vakava tai jatkuva tai edellyttää lääketieteellistä hoitoa, hakeudu lääkärin hoitoon. Philips AVENT ei vastaa mistään vahingoista, jotka ovat seurausta tällä verkkosivustolla annettujen tietojen käytöstä.