Astman yksilöllinen hoitosuunnitelma laaditaan yhdessä lääkärin kanssa. Suunnitelma sisältää ohjeita astman hallintaan.1 Koska astman oireet ja laukaisijat ovat erilaisia eri potilailla, hoitosuunnitelmasta tehdään aina potilaskohtainen. Varaa aika lääkärille oman tai lapsesi hoitosuunnitelman laatimista varten. Hoitoa aloitettaessa on tärkeää ottaa selvää astman varoitusmerkeistä, oireista ja laukaisijoista. Nämä tiedot kirjataan päiväkirjaan tai sovellukseen. Kirjoita seuraavat asiat muistiin paperille tai sovellukseen:
Astmaoireita laukaisevat tekijät vaihtelevat potilaskohtaisesti.2 Yleisiä laukaisijoita ovat Laukaisevien tekijöiden lisäksi on tärkeää seurata myös oireita.1 Näiden tietojen perusteella saadaan selville laukaisijat ja voidaan laatia suunnitelma niiden kurissa pitämiseksi. Potilaskohtaiset laukaisijat ja niiden hallintasuunnitelma tulisi lisätä astman hoitosuunnitelmaan. Sisäilman laadun parantaminen auttaa pitämään allergeenit ja laukaisijat kurissa.
Oireiden ja varoitusmerkkien tunnistamisesta on hyötyä. Oireita ovat esimerkiksi heräily öisin, yskä, hengityksen vaikeus ja vinkuminen sekä hengenahdistus rasituksessa. Oireet ovat myös potilaskohtaisia. Toisilla hengitys ei vingu ja toisilla taas ainoa oire on yskä3. Astman hoitosuunnitelmaan kirjataan yksilölliset oireet ja se sisältää ohjeita oireiden kurissa pitämiseen.
PEF-mittarilla saaduista arvoista nähdään, kuinka nopeasti astmapotilas pystyy puhaltamaan ilmaa ulos keuhkoista. PEF-arvot ovat yksilöllisiä, kuten astman oireet ja laukaisijatkin. Siksi on tärkeää selvittää PEF-mittarilla oma paras PEF-arvo eli suurin mitattu arvo, kun astma on hallinnassa. Oman parhaan PEF-arvon mittaukset tehdään kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan. Tulokset kirjataan PEF-taulukkoon ja esitetään terveydenhuollon ammattilaiselle. Koska eri PEF-mittareilla voidaan saada hieman erilaisia tuloksia, mittauksissa on tärkeää käyttää samaa PEF-mittaria. Näiden arvojen perusteella terveydenhuollon ammattilainen voi määrittää sinun tai lapsesi parhaan PEF-arvon, jota käytetään yksilöllisen hoitosuunnitelman laatimiseen.
Päiväkirjaan kirjoittamiasi astman laukaisijoita, PEF-arvoja, oireita ja varoitusmerkkejä voidaan käyttää värialueiden avulla yksilöllisen hoitosuunnitelman laatimiseen. Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo, kuinka värialueiden avulla arvioidaan astmaoireiden vakavuutta ja esiintymistiheyttä, PEF-arvojen muutoksia ja astmalääkkeiden ottamista. Alueet ja terveydenhuollon ammattilaisen antamat ohjeet esitetään hoitosuunnitelmassa liikennevalojen tapaan: Vihreä väri tarkoittaa, että astma on hyvin hallinnassa. Oireita ei ole, ja PEF-arvot ovat 80–100 % omasta parhaasta arvosta. Arki voi jatkua ennallaan. Vihreän alueen lääkitystä koskevissa ohjeissa kerrotaan, kuinka päivittäisiä hoitavia lääkkeitä otetaan.
Astman hoitosuunnitelmassa käytetään kolmenvärisiä alueita, joiden perusteella astmapotilaat ja astmalasten vanhemmat tunnistavat astmaoireiden vakavuuden ja PEF-arvojen muutokset. Ne auttavat ottamaan sopivan määrän lääkettä oikeaan aikaan. Liikennevaloja muistuttavat värit on helppo hahmottaa.
Keltainen väri tarkoittaa, että oireita on ja PEF-arvot ovat 50–80 % omasta parhaasta arvosta. Tällöin on oltava varuillaan. Keltaisen alueen lääkitystä koskevissa ohjeissa kerrotaan, kuinka usein avaavia lääkkeitä otetaan ja milloin on otettava yhteyttä terveydenhuoltoon.
Punainen väri tarkoittaa, että oireet ovat vakavia ja PEF-arvot ovat alle 50 % omasta parhaasta arvosta. Tällöin on lopetettava mittaus ja hakeuduttava lääkäriin. Punaisen alueen lääkitystä koskevissa ohjeissa neuvotaan ottamaan avaavia lääkkeitä heti ja hakeutumaan lääkäriin tai soittamaan hätänumeroon.
Monissa PEF-mittareissa on alueosoittimet, jotka voidaan asettaa mittariin yksilöllisesti terveydenhuollossa. Kun ne on asetettu, osoitin jää vihreälle, keltaiselle tai punaiselle alueelle ja mittauksesta nähdään heti, mille alueelle PEF-arvo kuuluu. Sen perusteella yksilöllisestä hoitosuunnitelmasta nähdään tilanteeseen sopivat hoito- ja lääkitysohjeet.
Astman hoitosuunnitelmasta saat monenlaisia etuja. Se auttaa:
Mitä jos astma muuttuu - eikö suunnitelma vanhene? Lääkärin tulisi tarkistaa ja päivittää astman hoitosuunnitelmasi vähintään kerran vuodessa.1 Muista ottaa suunnitelma mukaan jokaiselle astmaan liittyvälle vastaanotolle - myös päivystys- ja neuvontakäynneille. Silloin suunnitelmaasi voidaan muuttaa, jos astman hoitoon tarvitaan muutoksia. Sairaalan henkilökunnan on myös hyvä nähdä hoitosuunnitelmaasi kirjatut tiedot, varsinkin jos oireesi haittaavat puhumista.2
Yhteystiedot hätätilanteita varten. Hoitosuunnitelmaan on tärkeää sisällyttää terveydenhuollon ja päivystyksen puhelinnumerot. Jos hoitosuunnitelma koskee lastasi, lisää siihen oma matkapuhelinnumerosi. Valmistautuminen on onnistumisen edellytys. Kun astman yksilöllinen hoitosuunnitelma on laadittu, ala noudattaa sitä. Pidä hoitosuunnitelma helposti käsillä, jotta pystyt toimimaan nopeasti. Säilytä suunnitelman kopiota kotona keskeisellä paikalla, esimerkiksi jääkaapin ovessa. Muista ottaa suunnitelman kopio ja avaavat lääkkeet mukaan matkoille. Säilytä kopiota laukussa, repussa tai lompakossa, josta sen saa nopeasti esille. Käy suunnitelma läpi kaikkien hoitoon osallistuvien kanssa. Myös koko perheen on tiedettävä, mitä hätätapauksessa tehdään. Jos hoitosuunnitelma kuuluu lapsellesi, anna siitä kopio kouluihin ja käy se läpi lapsen opettajien ja valmentajan kanssa. Pidä hoitosuunnitelma ajan tasalla. Astman oireet, laukaisijat ja lääkkeet voivat muuttua ajan myötä. Käy säännöllisissä kontrolleissa ja muuta hoitosuunnitelmaa tarpeen mukaan.
VASTUUVAPAUSLAUSEKE:
Nämä sivut on tarkoitettu vain yleiseen tiedotustarkoitukseen, eivätkä ne korvaa lääkärin antamia ohjeita.
VIITTEET: [2] asthma.org.uk/advice/manage-your-asthma/action-plan. Lokakuu 2017. [3] Webmd.boots.com. Asthma/guide/asthma-symptoms. Marraskuu 2017.
[1] mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/in-depth/asthma/art-20044888. Lokakuu 2017.
You are about to visit a Philips global content page
Continue