• 30 päivän palautusoikeus

  • 2 vuoden takuu

  • Ilmainen toimitus alkaen 20 EUR

0

Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tällä hetkellä yhtään tuotetta.

    Lukuaika: 4 Min

    Miten teen haudutus onnistuu – lyhyt opas teen lämpötilaan


    Kaikki rakastavat kupillista maukasta teetä – itse asiassa teen suosio on noussut Suomessa kohisten viime vuosina1. Harva kuitenkaan tietää, miten kupillinen teetä valmistetaan oikeaoppisesti. Jos haluat nauttia kupillisesi mustaa, vihreää tai valkoista teetä niin, että teen makuu pääsee oikeuksiinsa parhaalla mahdollisella tavalla, me olemme apunasi. Tässä lyhyessä teeoppaassa kerromme, mikä on paras lämpötila teen haudutukseen. Avullamme teen haudutus onnistuu täydellisesti. 

    Miksi teen lämpötilalla on väliä?

     

    Jos tähtäimessäsi on oppia valmistamaan herkullista teetä, on hyvä ymmärtää teeveden lämpötilan merkitys. Teen onnistunut hauduttaminen vaatii sitä, että veden lämpötila on täydellisesti kohdallaan. Lämpötilalla on väliä seuraavista syistä: 

     

    • Liian kuuman veden käyttäminen tuhoaa teen tanniineja. Tanniinit ovat proteiinia sitovia fenoliyhdisteitä, jotka synnyttävät sen värin ja maun, jota kaikki etsimme täydellisestä teekupillisesta.
    • Tarpeetonta kuumempi vesi voi aiheuttaa lämpöshokin teelehdille. Tämä voi tehdä teestä maultaan kovaa ja kitkerää.
    • Liian viileä teevesi voi estää tanniinien kehittymisen. Siinä missä liian kuuma vesi voi tuhota tanniinit, liian viileä teevesi voi puolestaan estää tanniinien kunnollisen liukenemisen teeveteen. Seurauksena on mauton tee.

    Mikä on paras lämpötila teen haudutukseen?

    Mikä on paras lämpötila teen haudutukseen?


    Täydellisen teekupillisen valmistaminen ei ole itsestäänselvyys, sillä huomioon on otettava sekä teeveden lämpötila että oikea haudutusaika. Oikea veden lämpötila riippuu teelajikkeesta, jota olet valmistamassa. Vihreän teen lämpötilan pitäisi olla – oikeaoppisesti valmistettuna – toinen kuin valkoisen tai mustan teen lämpötila. Kun siis olet puhdistanut vedenkeittimesi ja lempiteelajikkeesi on valmiina odottamassa, seuraa yksinkertaista opastamme teeveden lämpötilan valintaan. 

    Vihreä tee: Lämpötilaopas vihreän teen valmistukseen


    Vihreän teen haudutuksessa on paras olla varovainen ja pysytellä melko matalassa lämpötilassa. Liian kuuma vesi voi antaa teelle kitkerän, ruohomaisen sivumaun. Optimaalinen vihreän teen veden lämpötila on noin 65°C ja 80°C välillä – reilusti alle veden kiehumislämpötilan. 

    Musta tee: Lämpötilaopas mustan teen valmistukseen


    Ideaali mustan teen lämpötila on vaihteleva, sillä tee saattaa vaatia hieman erilaisia lämpötiloja teelajikkeesta riippuen. Myös mustan teen haudutusaika voi vaihdella. Jos valmistamasi teelajike on herkkä, pyri pitämään teeveden lämpötila noin 80°C ja 90°C asteen välillä. Muille mustan teen laaduille vesi voi olla hieman kuumempaa, noin 90°C ja 100°C välillä.

    Mitä tarvitset

    Valkoinen tee: Lämpötilaopas valkoisen teen valmistukseen


    Valkoisen teen lämpötilassa kannattaa olla varovainen, sillä liian kuuma vesi voi kaltata teen. Jos haluat parhaan mahdollisen lopputuloksen, suositeltavin lämpötila valkoisen teen haudutukseen on noin 70°C.

     

    Vinkki: Jos haluat tehdä teen haudutuksesta mahdollisimman helppoa, harkitse laadukkaan vedenkeittimen hankintaa. Jos hankit Philip Avance Collection -vedenkeittimen lämpötilasäädöllä, voit valita itse teevedelle sopivan lämpötilan. 

    Nyt sinulla on hallussasi kaikki tarpeelliset vihjeet ja kikat, joiden avulla voit saavuttaa juuri oikean lämpötilan päivittäiselle teekupillisellesi. Jos sekoitat teehesi mieluiten tilkan kasvipohjaista maitojuomaa, lue myös yksinkertainen oppaamme kasvimaidon valmistamiseen. Näin saat vieläkin enemmän vaihtoehtoja teehetkiisi. 


    Lähde:

    1 World Atlas: Top 10 Tea Loving Countries

    Sivustomme sopii parhaiten uusimmille Microsoft Edge-, Google Chrome- ja Firefox-selaimille.