Rytmi tarkoittaa yksinkertaisesti vauvan päiväohjelmaa, joka täyttää hänen unentarpeensa päivän ja yön aikana. Rytmin ansiosta sekä sinulla että vauvalla on jonkinlainen käsitys tulevan päivän kulusta ja pystyt suunnittelemaan tekemisesi niin, että vauva pysyy tyytyväisenä.
Huolehdi ensin imetyksen sujumisesta. Maidoneritys mukautuu parhaiten vauvan tarpeisiin, kun aloitat imetyksen mahdollisimman varhain ja annat vauvan imeä ensimmäisten viikkojen aikana usein ja kunnolla. Myöhemmin voit yrittää pidentää imetysväliä tarjoamalla molemmat rinnat jokaisella syötöllä. Se helpottaa päivärytmin muodostamista eikä vaikuta maidon määrään.
Tässäkin asiassa on helpompaa löytää ensin toimiva järjestely ja luoda vasta sitten aikataulu. Kun vauva oppii hyvän unirytmin, siitä on hyötyä sekä päivärytmin muodostumiselle että koko perheen hyvinvoinnille.
Vauvan iästä riippuen hän saattaa tarvita ensimmäiset päiväunet jo tunnin tai kaksi yöunilta heräämisen jälkeen.
Kun vauva on noin kahden tai kolmen kuukauden ikäinen, voit kertoa hänelle nukkumaanmenon lähestymisestä iltaohjelmalla, johon kuuluu esimerkiksi kylpy, hieronta, iltamaito, unilaulu ja tuttu rauhallinen ympäristö. Se on myös mukava tapa lopettaa päivä.
Alle kuuden kuukauden ikäinen vauva jaksaa yleensä olla hereillä korkeintaan puolitoista tuntia kerrallaan. Tämän keskiarvoajan perusteella voit yrittää arvioida oman vauvasi väsymystä. Hänen voi olla vaikea nukahtaa, jos yrität saada hänet nukkumaan liian aikaisin tai liian myöhään. Vastasyntynyt saattaa ensimmäisten viikkojen aikana olla hereillä vain syöttöjen ajan (eli korkeintaan 45–60 minuuttia kerrallaan).
Jos vauva syö noin kolmen tai neljän tunnin välein, pyri syöttämään hänet aikaisin aamulla, aamupäivällä, iltapäivällä, alkuillasta ja viimeiseksi illalla. Anna vauvan herätä yöllä syömään omaan tahtiinsa.
Voit kokeilla tätä, kun vauva alkaa luonnostaan kiinnostua ympäristöstään noin kolmen viikon iässä. Alkuun leikkituokioksi riittää vauvalle juttelu ja lauleskelu vaipanvaihdon yhteydessä. Kolmen kuukauden ikäinen jaksaa jo jonkin aikaa kiinnostua puuhamatosta, sitterissä istumisesta tai ulkoilusta vaunuissa tai sylissä ennen päiväunille menoa.
Yksi päivärytmin tavoitteista on estää vauvaa tulemasta yliväsyneeksi, kärttyiseksi ja itkuiseksi.
Muista aina syöttää vauva, kun hän tarvitsee sitä, riippumatta siitä, onko se päivärytmin mukaista vai ei. Se sekä ylläpitää maidoneritystä että täyttää vauvan maidontarpeen. Satunnainen välipala tai syötön aikaistuminen ei vaikuta päivärytmiin kokonaisuutena.
Huomaa, että näissä artikkeleissa annetut tiedot on tarkoitettu yleisohjeiksi eivätkä ne korvaa lääketieteen ammattilaisen antamia ohjeita. Jos sinulla tai lapsellasi ilmenee oireita tai tila, joka on vakava tai jatkuva tai edellyttää lääketieteellistä hoitoa, hakeudu lääkärin hoitoon. Philips AVENT ei vastaa mistään vahingoista, jotka ovat seurausta tällä verkkosivustolla annettujen tietojen käytöstä.
Digitaalinen videoitkuhälytin
SCD610/00