Lukuaika: 8 Min
Hyvä suuhygienia ei tarkoita ainoastaan perusteellista harjausta, säännöllisiä hammaslääkärikäyntejä ja ammattimaista hampaiden puhdistusta, vaan myös hammasharjan pitämistä puhtaana ja hyvässä kunnossa. Kuinka usein hammasharja tulisi vaihtaa ja miten sähköhammasharjan puhdistus pitäisi hoitaa – nämä ovat oleellisia kysymyksiä suuhygienian kannalta, ja tarkastelemme niitä tässä artikkelissa. Perheesi suuterveyden ylläpitämiseksi kerromme, miten sähköhammasharjan puhdistus tai tavallisen hammasharjan puhdistus onnistuu seuraavin keinoin: Lisäksi vastaamme muihinkin hammasharjan puhdistusta ja säilytystä koskeviin kysymyksiin, kuten milloin hammasharja tulee vaihtaa. Näillä vinkeillä pidät hammasharjasi aina hyvässä kunnossa ja sitä kautta huolehdit myös suusi terveydestä.
Ennen kuin kerromme, miten hammasharja puhdistetaan, sinun tulee tietää, miksi se on tärkeää. Seuraavassa kerromme, mitä tapahtuu, jos hammasharjan vaihto tai puhdistus pääsee unohtumaan:
Nyt kun ymmärrät, miksi hammasharjan asianmukainen hoito on tärkeää, tässä on oppaamme hammasharjan puhdistukseen hampaiden pesun jälkeen: Vaikka nämä toimenpiteet puhdistavatkin harjaspään nopeasti ja helposti, sinun kannattaa mieluiten myös steriloida hammasharjan pää.2 Harjaspään huuhtominen ja harjasten liottaminen antibakteerisessa suuvedessä 20 minuutin ajan on tehokas tapa eliminoida bakteerit.3 Kun olet steriloinut harjan, huuhdo ja kuivaa se noudattamalla yllä olevia ohjeita.
Sähköhammasharjan puhdistus käy helposti. Puhdista harjaspää samaan tapaan kuin tavallinen hammasharja: Sinun pitää kuitenkin puhdistaa harjaspään lisäksi myös sähköhammasharjan varsiosa säännöllisesti. Tämä auttaa ehkäisemään kalkkitahroja ja muita itsepintaisia läikkiä. Tiesitkö tämän? Hammasharjan puhdistus on tietenkin tärkeää hygieniasyistä, mutta se voi myös auttaa sinua säästämään rahaa hammasharjojen ostossa. Kalkkeutuminen ja muu lika voi haitata sähköhammasharjan toimintaa ajan mittaan huolimatta siitä, onko käytössä pyörivä vai sooninen hammasharja.
Vinkki: Varmista, että steriloit ja huuhdot vain harjaspään ja harjakset, etkä sähköhammasharjan varsiosaa tai sähkökäyttöisiä osia – näiden puhdistus tapahtuu myöhemmin.
DiamondClean
Sonic-sähköhammasharja
HX9353/56
Kuinka usein hammasharja pitää vaihtaa tai kuinka usein sähköhammasharjan pää pitää vaihtaa on varmasti kysymys, joka on joskus pyörinyt mielessäsi. Suomen hammaslääkäriliitto suosittelee hammasharjan vaihtoa 2–3 kuukauden välein huolimatta siitä, onko käytössä tavallinen vai sähkökäyttöinen hammasharja.4 Tämä on kuitenkin vain suositus. Jos näet, että hammasharja on saavuttanut käyttöikänsä lopun, voit vaihtaa sen myös aikaisemmin. Nyt kun tiedät, kuinka usein hammasharja tulisi vaihtaa, katsotaanpa merkkejä, joista tiedät, että hammasharja on vaihdettava.
Hammasharjan puhdistus on vain osa hammasharjan kunnosta huolehtimista. Lopulta harjasten teho heikkenee ja hammasharjan vaihto tulee ajankohtaiseksi – mutta mistä tiedät, milloin hammasharja tulee vaihtaa? Usein käytetty kolmen kuukauden ohjeistus on hyödyllinen, mutta joissakin tapauksissa hammasharja kuluu loppuun alle kolmessa kuukaudessa. Seuraavat merkit ilmaisevat, että sinun on aika vaihtaa hammasharjasi: Vinkki: Joissakin uudemmissa sähköhammasharjoissa on harjaspään vaihtoilmaisin, joka ilmaisee, että on aika vaihtaa harja. Esimerkiksi Philips Sonicare ProtectiveClean seuraa, kuinka paljon olet käyttänyt harjaa ja ilmoittaa vaihtoajankohdan varsiosan merkkivalolla – näin sinun ei enää tarvitse arvailla, kuinka usein sähköhammasharjan pää pitää vaihtaa.
Nyt kun tiedät, kuinka usein hammasharja tulisi vaihtaa ja kuinka voit puhdistaa sen, pohdit varmaankin, miten voit säilyttää sitä hygieenisesti käyttökertojen ja puhdistusten välillä. Alla on joitakin vinkkejä puhdistetun hammasharjan tai sähköhammasharjan säilytykseen: Kuten näet, tavallisen hammasharjan tai sähköhammasharjan puhdistus käy paljon helpommin kuin monet uskovatkaan! Tämän oppaan avulla tiedät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää hammasharjan hoidosta, vaihdosta ja hygieenisestä säilytyksestä. Voit nyt olla varma siitä, että sinulla on puhdas hammasharja ja puhdas suu. Ainoastaan puhdas hammasharjahan voi puhdistaa hampaasi ja tarjota sinulle terveen hymyn. Lähteet: 1 Gum disease, NHS.
2 Assari et al., Efficacy of different sterilization techniques for toothbrush decontamination: an ex vivo study, Cureus 14(1), e21117.
3 Caudry et al., Contaminated toothbrushes and their disinfection, Journal of the Canadian Dental Association 61(6), 511–516.
4 Hammaslääkäriliitto.
You are about to visit a Philips global content page
Continue