Kahvin    

valmistaminen

Eri kahvipaputyypit

Kahvipavut

 

Viinin tapaan itselle sopivin kahvipaputyyppi riippuu omasta makuaistista. Eri kahvipavuilla on erilaiset makuvivahteensa esimerkiksi sen mukaan, missä päin maailmaa ne on viljelty.


Makuun vaikuttavat myös kahvinpensaiden kasvuolosuhteet, kuten korkeus merenpinnasta, lämpötila ja maaperä – jopa sadonkorjuu. Kahvipapujen paahtaminen puolestaan tuo makuun entistä enemmän sävyjä ja aromeja.


Omaan kahvikuppiisi päätyvä kahvi voi olla vain kahta eri tyyppiä, arabicaa tai robustaa.

Arabica-kahvi

Arabica

 

Kahvien samppanjana tunnettu arabica on aromeiltaan upean täyteläinen, ja siitä tehty kahvi maistuu yhtä aikaa sekä miedolta että vahvalta.

Robusta-kahvi

Robusta

 

Kahvien kofeiinikuningas robusta sisältää noin kaksin verroin tätä piristettä arabica-papuihin verrattuna. Se antaa kahville vahvan ja aavistuksen karvaan maun.

Kopi luwak -kahvi

Kopi luwak

 

Erikoista gourmet-elämystä tavoitteleva voi kokeilla erittäin kalliita kopi luwak -kahvipapuja, joita kerätään indonesialaisen sivettikissan jätöksistä. Mangustia muistuttava kissaeläin herkuttelee kahvimarjoilla ja ulostaa sitten sulamattomat kahvisiemenet. Marjojen läpikäymä ruoansulatusprosessi antaa pavuille niiden erikoislaatuisen aromin.

Kahvipapujen aromit

Vastajauhettu

Rakastamme vastajauhetun kahvin tuoksua – ja syystä. Jokainen kahvipapu sisältää nimittäin noin 800 erilaista aromia ja makua, kuten erilaisia mausteita, yrttejä, pähkinöitä, vihanneksia, kukkaistuoksuja ja hedelmiä.


Kahvinvalmistuksen taito onkin jokaisen pavun sisältämien aarteiden uuttaminen itse juomaan. Kun pavut jauhetaan, veteen pystytään liuottamaan mahdollisimman paljon näistä vesiliukoisista aineksista, joista kahvikupillinen saa makunsa ja arominsa.

Kuppi kahvia

15 minuutin sääntö

 

Kahvi menettää noin 60 prosenttia aromeistaan jo 15 minuutissa jauhamisesta.

Siksi suosittelemme:
• Säilytä kahvipavut ilmatiiviiseen astiaan suljettuna pimeässä ja kuivassa paikassa.
• Käytä pavut 6–8 viikon kuluessa paahtamisesta.
• Jauha pavut vasta juuri ennen keittämistä.