UKK

usein kysytyt kysymykset 

 

Yleistä

Mitä on espresso?
Kuppi espressoa

Annos täyteläistä ja intensiivistä mustaa kahvia, joka valmistetaan pumppukäyttöisellä kahvinkeittimellä. Keitin työntää kuuman veden hienojauhoisen kahvin läpi korkealla, yhdeksän baarin paineella. Kahvin nimi tulee latinan sanasta ”expressus”, joka tarkoittaa puristamista.

 

Näytä kaikki kahvinkeittimet, joilla voi tehdä espressoa

Mikä on cappuccino?
Kuppi cappuccinoa

Annos espressoa höyrytetyllä maidolla ja isolla maitovaahtokerroksella – joka lusikoidaan juoman päälle lämmön säilyttämiseksi. Espresson ja maitojen suhde on yleensä kolmannes espressoa, kolmannes höyrytettyä maitoa ja kolmannes maitovaahtoa.

Cappuccinoa ei Italiassa koskaan nautita aamukymmenen jälkeen. Legendaarisen kahvin sanotaan tekevän ihmeitä ruoansulatukselle, mutta vain aamiaisen yhteydessä nautittuna.

 

Näytä kaikki kahvinkeittimet, joilla voi tehdä cappuccinoa

Suodatinkahvin ja espresson erot
Suodatinkahvin ja espresson erot

Suodatinkahvi ja espresso valmistetaan eri tavoin, ja siksi niihin tarvitaan erilaisia kahvipapuja. Suodatinkahvi tehdään yleensä arabica-lajin pavuista suodatinkeittimellä. Espresso tehdään espressokeittimellä sekoituksesta, jossa on yleensä noin 60–70 prosenttia arabicaa ja loput robustaa. Suodatinkahvin hienovarainen aromi saadaan aikaan käyttämällä vaalea- tai keskipaahtoisia papuja. Espressossa käytetään tummaa ja intensiivistä paahtoa, joka tuo esiin kahvista paahdettuja suklaasävyjä ja vähentää happoisuutta.

 

Näytä kaikki kahvinkeittimet, joilla voi tehdä suodatinkahvia ja espressoa

Barista-taidot
Maidon vaahdottaminen manuaalisesti
Täydellisen espresson valmistaminen
Kuppi espressoa

Täydellisen espresson uuttumisaika on 20–30 sekuntia, ja paineen tulisi olla manuaalisesti säädettynä yhdeksään baariin. Silloin hyvät makukomponentit irtoavat ja vaahtokerroksen eli creman syntymiseen tarvittavat rasvat emulgoituvat. Käytä vain puhdasta vettä, niin saat puhtaimman maun.

 

Näytä kaikki kahvinkeittimet, joilla voi tehdä espressoa

Latte Artin luominen
Cioko Artin luominen
Erikoisjuomat
Kuinka valmistan french accentin?
French accent
 • Kahvi ranskalaisella säväyksellä.

  AINEKSET
  • 1 espresso
  • 5 ml Frapinin konjakkia
  • 2 mg vaniljaa
  • 1 mg kanelia
  • Blue Mountain -kahvia

  • Valmista espresso.
  • Lisää konjakki, vanilja ja kaneli.
  • Sekoita ja nauti.

  VINKKI: Tähän ylelliseen juomaan paras kahvivalinta on Jamaica Blue Mountain.
 
Kuinka valmistan Anne Bonny -drinkin?
Anne Bonny

Kuuluisan 1700-luvulla eläneen merirosvon mukaan nimetty drinkki lämmittää kolealla säällä.

 

AINEKSET

• 1 espresso

• 3 cl rommia

• 2 cl Gallianoa

• 1 teelusikallinen ruskeaa sokeria

• 2 cl tuoretta kermaa

 

• Sekoita kaikki ainekset lasissa kermaa lukuun ottamatta.

• Tue lämmitetty lusikka lasin reunaa vasten ja kaada kerma hitaasti lusikkaa pitkin juomaan niin,

että se jää kellumaan pinnalle.

• Kerman valuttamista saattaa joutua harjoittelemaan muutaman kerran.

 

VINKKI! Lisää luksusta saat, kun käytät puhtaasta sokeriruokomehusta tehtyä, vähintään kuusivuotista Rhum Agricolea Martiniquelta.

 

Näytä kaikki kahvinkeittimet, joilla voi tehdä espressoa

Kuinka valmistan café viennois'n?
Erikoiskahvi: café viennois

 

110 ml suodatinkahvia

 

Isossa kupissa nautittava kahvijuoma valmistetaan kaatamalla kiehuvaa vettä kahvisuodattimessa olevien kahvijauhojen päälle. Sen voi tehdä käsin tai suodatinkeittimellä. Koska valmistamiseen ei liity kovaa painetta, pinnalle ei muodostu vaahtokerrosta, mutta maku on pehmeämpi kuin espressossa.

 

Saksassa perinteinen suodatinkahvi tarjoillaan 125 ml:n kupeissa, kun taas yhdysvaltalaiseen kahvimukiin mahtuu kaksinkertainen määrä. Jos kahviin haluaa maitoa, se lisätään sellaisenaan ilman vaahdotusta. Sokeria tai makeutusainetta voi lisätä maun mukaan – makeinta kahvia nautitaan tiettävästi Brasiliassa. Uusin trendi on lisätä suodatinkahviin ruohoa syöneen lehmän maidosta tehtyä voita, jonka pitäisi auttaa ruokavalion hallinnassa ja energiatason ylläpitämisessä.

 

Suodatinkahvin suosio on viime aikoina lähtenyt uuteen nousuun Euroopassa, ja tätä muotijuomaa valmistetaan nykyään myös kylmänä tai hyvin hitaasti uuttaen. Hidas kahvi valmistetaan muuten kuin tavallinen suodatinkahvi, mutta paljon heikommin läpäisevällä suodattimella, jolloin kahvista tulee hyvin mietoa.

 

Suodatinkahvin kofeiinimäärä riippuu monista tekijöistä: keittoaika, veden lämpötila, seisotusaika, jauhatus, paahtoaste, papulaatu ja paputyyppi. Keskimäärin suodatinkahvissa on vähemmän kofeiinia millilitraa kohden kuin espressossa, mutta koska suodatinkahvia nautitaan paljon suurempina annoksina, kofeiinia saadaan suodatinkahvista noin 90 milligrammaa per annos ja espressosta 40 milligrammaa. Siten kuppia kohden suodatinkahvissa on enemmän kofeiinia.

 

Etsi keittimet, joilla voi tehdä suodatinkahvia