1
0

Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tällä hetkellä yhtään tuotetta.

    Lukuaika: 4 Min

    Näin valmistat espresson kotona – parhaat vinkit kotitekoiseen espressoon


    Himoitset sitten vahvaa kofeiinitujausta aamuusi tai raikastavaa jäistä macchiatoa, espresso on yksi kahvimaailman peruspilareista. Kun opit tekemään espresson kotona, saat samalla mahdollisuuden tehdä laajan valikoiman erilaisia kahvijuomia laidasta laitaan. Mutta miten espresson valmistus kotona onnistuu? Ja voiko espressokahvia keittää ilman espressokeitintä?

     

    Tässä artikkelissa kerromme vaihe vaiheelta, miten valmistaa espresso espressokeittimellä ja mitä muita vaihtoehtoja juoman valmistukseen on. Kerromme, mikä on oikea paine ja mikä tarkalleen on oikea määrä espressokahvijauhetta – lue parhaat vinkkimme espresson valmistukseen.

    Näin valmistat espresson ilman espressokeitintä


    Haluat ehkä vahvan annoksen espressoa heti aamutuimaan, mutta sinulla ei ole espressokonetta. Voit opetella tekemään espresson muilla tavoilla, esimerkiksi pressopannulla.

     

    Jauha ensin kahvipavut ja valmista kahvi normaalisti pressopannullasi. Suodata se sitten siivilän tai suodattimen läpi säiliöön. Toista uudelleen ja ryhdy valmistelemaan uutta kahviannosta pressopannulla. Käytä kuitenkin tällä kertaa kahvissa veden sijaan juuri valmistamaasi kahviannosta.

     

    Pressopannumenetelmällä kahviin ei synny espressolle tyypillistä crema-kerrosta, mutta saat kuitenkin vahvan espressoannoksen.

     

    Tiedät nyt, miten tehdä espresso kotona ilman espressokeittimen apua, mutta totuus on, että hyvällä espressokoneella tehty kahvi maistuu vieläkin paremmalta.

    5 askelta espresson valmistukseen espressokeittimellä

     

    Seuraa tämän espresso-ohjeen helppoja vaiheita, niin opit valmistamaan kotitekoisen espresson puoliautomaattisella espressokeittimellä.

     

    1. Valmista tyhjä espressoannos. Esilämmitä espressokeitin valuttamalla kuumaa vettä suodattimen pidikkeen läpi ilman espressoa.

    2. Jauha kokonaiset kahvipavut. Tee tämä juuri ennen kahvin valmistusta. Taataksesi täydellisen maun tähtää rakenteeseen, joka muistuttaa kidesokeria.

    3. Täytä suodatin. Käytä yhteen espressoannokseen noin 6 g jauhettuja kahvipapuja (noin yksi teelusikallinen). Tuplaespressoon kannattaa käyttää noin 17 g (noin yksi ruokalusikallinen) jauhettuja kahvipapuja.

    4. Taputtele kahvin pintaa. Tasoita kahvinporot taataksesi mahdollisimman tasaisen maun, kun vesi pakotetaan jauhetun kahvin läpi.

    5. Keitä espresso. Laita filtterin pidike koneeseen ja kuppi alle. Pidä ajastin valmiina varmistaaksesi, että kahvin valmistus kestää 20–30 sekuntia.

    5 askelta espresson valmistukseen espressokeittimellä

    Mitä tarvitset

    Parhaat vinkit täydellisen espresson valmistukseen

     

    Mikä on avain herkulliseen espressoon? Menestys espressokahvin keitossa perustuu huolellisiin valmisteluihin ja tarkkuuteen. Näin valmistat kahvinkeittimellä espresson, joka on mahdollisimman lähellä baristojen standardeja.  

     

    • Tiivistä kahvinporot 90 asteen kulmassa. Espressokahvijauheen painaminen sopivan tiiviiksi voi pelastaa tai tuhota kahvisi maun. Opi tiivistämään kahvijauhe ammattilaisen tavoin vinkkiemme avulla:

     

    1. Tasoita kahvijauhe sormen avulla ja pyyhi pois ylimääräinen kahvi.
    2. Taivuta kyynärpäätäsi 90 asteen kulmassa ja paina kahvijauhetta noin 7 kg voimalla.
    3. Kun olet saanut aikaiseksi tiiviin kiekon, käytä lisää voimaa ja tee siitä vieläkin kompaktimpi (homma hoituu noin 9–13 kg paineella).

    Hyödyllinen vinkki: Jos et ole varma, kuinka paljon voimaa tiivistämiseen tarvitaan, astu vaa’alle ja paina kahvijauhetta keittiön työtasolla, kunnes näet vaa’an numeroiden laskevan. Näin näet, kuinka kovaa sinun tarvitsee painaa saavuttaaksesi oikean paineen kahvijauheen tiivistämiseen.

     

    • Mittaa veden ja kahvin välinen suhde. Espresson intensiivinen maku on seurausta korkeasta määrästä kahvijauhetta käytettyyn veden määrään nähden. Pidä huoli, että keitetyn espressokahvin paino on noin kolme kertaa suurempi kuin käytetyn kahvijauheen paino. Jos esimerkiksi käytät kolme teelusikallista kahvia, saat siitä noin 37 ml:n espressoannoksen.

     

    • Tee kahvijauheesta tasaista. Espressoreseptin onnistuminen täydellisesti vaatii, että kahvipavut on jauhettu rakenteeltaan mahdollisimman tasaisiksi. Jos kahvisi maistuu hieman kitkerältä tai palaneelta, se saattaa johtua kahvin liiallisesta uuttamisesta liian hienon kahvijauhon seurauksena. Jos taas kahvin maku on laimea tai hapan, kahvijauhe saattaa olla liian karkeaa. Henkilökohtainen makusi määrittää, mille tasolle haluat espressosi kitkerän ja liian laimean välisellä asteikolla, mutta pyri aina jauhamaan kahvi niin, että kahviporojen koko ja koostumus ovat yhdenmukaiset.

     

    • Varmista, että vesi on kuumaa. Veden lämpötila on avaintekijä täydellistä espressoa valmistettaessa. Sen pitäisi olla noin 90–96°C.

    Näin teet espresson kotona helposti


    Jos kaikki tämä kuulostaa mielestäsi liian vaivalloiselta, täysautomaattinen espressokeitin voi olla valintasi. Se tekee työn napin painalluksella!

     

    Tiedät nyt, miten valmistaa espresso ilman koneen apua, miten espresso valmistetaan espressokeittimellä – ja myös miten helpotat arkeasi valitsemalla keittiöösi markkinoiden avuliaimman espressokeittimen!

    Löydä lisää

    Sivustomme sopii parhaiten uusimmille Microsoft Edge-, Google Chrome- ja Firefox-selaimille.