Lukuaika: 4 Min
Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkit ja ohjeet kahvin ja kahvipapujen säilytykseen. Sinun ei tarvitse enää koskaan kärsiä pilalle menneestä kahvista! Vastaamme myös yleisiin kahvin säilytykseen liittyviin kysymyksiin, kuten siihen, kauanko kahvi säilyy tai voivatko kahvinporot pilaantua. Lue vinkkimme – ja nauti tuoreesta kahvista joka päivä.
Kahvin säilyttäminen oikeaoppisesti on tärkeä taito, jos haluat nauttia täydellisestä kahvikupillisesta joka aamu. Kahvin säilyttämisprosessista liikkuu paljon väärää tietoa – esimerkiksi ajatus, että kahvin säilytys pakastimessa tai jääkaapissa olisi hyvä idea. Totuus on, ettei jääkaappi ole oikea paikka säilyttää kahvipapuja tai jauhettua kahvia
Tärkeimmät kysymykset ensin: miten hyvä on papukahvin säilyvyys? Makua ajatellen kahvipavut ovat parhaimmillaan kahdesta kymmeneen päivään paahtamisen jälkeen. 30 päivää paahtamisen jälkeen suuri osa mausta on edelleen tallella, vaikkei makuelämys ole enää yhtä uskomaton kuin aiemmin. Tätä pidemmän ajan jälkeen kahvipapuihin tulee yleensä tunkkainen maku. Tunkkainen maku ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö kahvi olisi juomakelpoista – kahvipavut voivat itse asiassa säilyä käyttökelpoisina vuosien ajan. Jos siis papukahvi säilyy juotavana niin pitkään, mitä väliä säilytysprosessilla lopulta on? Yksinkertaistetusti voi sanoa, että kahvin maku riippuu viime kädessä siitä, miten tuoreita pavut ovat. Mikä on sitten paras tapa kahvipapujen säilytykseen? Tärkein asia on pitää pavut pois jääkaapista ja pakastimesta. Tämä on yksi suurimmista väärinkäsityksistä, mitä liittyy kahvin säilytykseen. Koska kahvipavut ovat huokoisia, ne imevät sisäänsä kaikki aromit. Jos jääkaapissasi on siis pistävä tuoksu, on hyvin todennäköistä, että myös jääkaapissa säilyttämäsi kahvi maistuu kummalliselta. Jääkaappilämpötila saa pavut myös puskemaan öljynsä pavun pintaan, mikä nopeuttaa pavun vanhenemista. Jos sinun on jostain syystä pakko laittaa kahvipavut pakastimeen, varmista, että kahvipaketti on avaamaton ja että kahvipapujen annetaan sulaa huoneenlämmössä ennen kahvin valmistamista. Kahvia pakastaessasi uhraat kuitenkin aina osan kahvin mausta. Seuraa näitä vinkkejä säilyttääksesi kahvipavut optimaalisesti: Kun ryhdyt säilyttämään kahvia oikeiden säilytystekniikoiden avulla, saat nauttia aidosti tuoreesta kahvista ja espressosta joka aamu.
Yritä käyttää kokonaisia kahvipapuja, ja jauha pavut mieluiten juuri ennen kahvin valmistamista parhaan maun takaamiseksi. Valmiiksi jauhettu kahvi voi tosin olla käytännöllisempää. Jos käytät mieluiten valmiita kahvinporoja, mietit varmasti kahvin säilyvyyttä ja sitä, voivatko kahvinporot mennä pahaksi. Vastaus on: kyllä voivat – ja ne pilaantuvat itse asiassa nopeammin kuin kahvipavut. Kahvinporojen säilyvyys on noin kolmesta viiteen kuukautta, jos ne säilytetään huoneenlämmössä. Halutessasi voit säilyttää avaamatonta kahvipakettia pakastimessa jopa kaksi vuotta. Mutta kun paketti on avattu, kahvi on käyttökelpoista vain noin viiden kuukauden ajan. Vinkkimme kahvinporojen säilytykseen ovat samat kuin kahvipapujen säilytykseen. Valitse tiivis säilytysastia ja pidä se poissa kosteista, valoisista ja kuumista paikoista. Kahvin säilytys jääkaapissa tai pakastimessa ei ole hyvä idea, sillä kosteus voi pilata kahvin maun. Tiedät nyt, miten kahvin säilyttäminen onnistuu parhaiten. Ota kaikki irti kofeiiniannoksestasi käyttämällä espressokeitintä, joka pitää kahvipapusi ja kahvinporosi tuoreina ja valmistaa täydellisen kahvikupillisen vaivatta. Sinun tehtäväksesi jää vain nauttia tuoreesta kahvista ja espressosta oman kotisi rauhassa!