1
0

Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tällä hetkellä yhtään tuotetta.

    Lukuaika: 5 Min

    Kahvin keitto  – 5 tapaa keittää täydellistä kahvia kotona


    Ei ole salaisuus, että kahvin rakastajat pitävät kahvikupillisen nauttimista ennemminkin päivittäisenä rituaalina kuin pelkkänä kofeiinibuustauksena. Kahvin keittäminen onkin tärkeä taito. Kahvin valmistustapoja on lukemattomia, joten monesta voi olla hämmentävää valita se paras tapa kahvin valmistukseen kotona.  Ei hätää – me opetamme sinulle, miten tehdä kahvia viidellä eri tavalla. Ota selville, missä lämpötilassa kahvi on paras valmistaa sekä mikä on oikea kahvi-vesi-suhde. Lue myös baristavinkkimme – ja takaa näin herkullinen maku jokaiselle valmistamallesi kahvikupilliselle.

    Näin valmistat kahvia 5 eri tavalla


    On olemassa lukuisia tapoja tehdä kahvia kotona. Sinulle sopiva valmistustapa voi riippua esimerkiksi laitteista, joita sinulla on kotona, kahvityppistä, josta pidät eniten, ja ajasta, jonka olet valmis käyttämään kahvin valmistukseen. Tässä parhaat tavat kahvin tekoon kotioloissa.

    1. Perinteinen kahvinkeitin

     

    Jos haluat tietää, miten tehdä kotona hyvää ja tasalaatuista kahvia helposti niin, että saat kerralla useamman annoksen kahvia, perinteisellä kahvinkeittimellä on hyvä aloittaa.

     

    Täytä vesisäiliö kylmällä vedellä, ja käytä vesisäiliön tai kahvikannun merkintöjä oikean vesimäärän mittaamiseen. Standardi kahvi-vesi-suhde on noin kaksi ruokalusikallista kahvia 180 ml vettä kohden.

     

    Hyödyllinen vinkki: Teetkö kahvisi kahvipavuista? Jauha ne mieluiten juuri ennen kahvin keittämistä optimaalisen maun ja tuoreuden takaamiseksi.

     

    Laita suodatinpussi suodatinsuppiloon. Jauha tuoreita papuja, kunnes ne muistuttavat kooltaan hiekanjyvää ja kaada ne suodattimeen. Laita kahvinkeitin päälle ja odota, kunnes vesi on tippunut jauhetun kahvin läpi kannuun.

     

    Baristavinkki: Huuhtele suodatinpaperi ennen käyttöä kuumalla vedellä mahdollisten kemikaalien poistamiseksi.

    2. Pressopannu

     

    Monien mielestä pressopannu on paras väline kahvin keittoon. Pannussa ei käytetä suodatinta, joten jauhettu kahvi todella imeytyy veteen. Tämän ansiosta kahvi on maultaan täyteläisempää, pehmeämpää ja rikkaampaa.

     

    Kun valmistat kahvia pressopannulla, tuo vesi lähelle kiehumispistettä ja anna sen levätä 30 sekuntia. Jos mietit sopivaa kahvin lämpötilaa, pidä mielessä, että keittovaiheessa veden oikea lämpötila on noin 93°C.

     

    Hyödyllinen vinkki: Tähtää kahvipapuja jauhaessa tasaiseen koostumukseen ja kooltaan noin merisuolakiteiden kokoisiin kahvinporoihin.  

     

    Lisää kahvijauhe pressopannun pohjalle ja kaada kuuma vesi hitaasti niiden päälle. Anna männän olla hieman vedenpinnan yläpuolella parin minuutin ajan ja paina sitä sitten hitaasti niin, että se työntää kahvinpurut kohti kannun pohjaa.

     

    Baristavinkki: Jos et juo kahvia saman tien, kaada se toiseen kannuun, sillä muuten se jatkaa hautumista ja muuttuu maultaan kitkeräksi.

    3. Italialainen mokkapannu

     

    Pannukahvin keitto onnistuu kotona italialaisella mokkapannulla, joka toimii työntämällä kiehuvaa vettä jauhetun kahvin läpi kovalla paineella. Paras lämpötila kahvin keittoon on myös mutteripannunakin tunnetulla mokkapannulla 93°C.

     

    Jos haluat valmistaa hyvää kahvia mokkapannulla, muista käyttää tuoretta kahvijauhetta ja puhdistaa pannu säännöllisesti. Näin pannukahvin valmistus onnistuu mutteripannulla: täytä pannun pohjaosa suodatetulla vedellä, kaada jauhettu kahvi metallisuodattimeen ja ruuvaa kannun ylimmäinen osa paikoilleen.

     

    Hyödyllinen vinkki: Tähtää kahvipapuja jauhaessa kahvinpuruihin, jotka ovat hieman karkeampia kuin espressossa mutta hienompia kuin pressopannussa.

     

    Laita pannu liedelle ja odota, kunnes kuulet puhkuvan äänen. Kun pannusta tuleva höyry muuttuu vaaleaksi, ota kahvi pois liedeltä.

     

    Baristavinkki: Älä laita kahvinporoja liian tiiviisti suodattimeen. Ne pitäisi ripotella suodattimeen ilmavasti liiallisen uuttamisen ja siitä johtuvan kitkerän maun välttämiseksi.

    Mitä tarvitset

    4. Manuaalinen espressokone

     

    Manuaalisen espressokoneen käyttö vaatii jonkinasteista osaamista. Sinun on itse säädettävä veden lämpötila, puhdistettava suodattimen pidike, paineltava kahvi sopivan tiiviiksi ja, toisinaan, myös jauhettava kahvi itse. Moni oppii kantapään kautta, milloin porot ovat liian karkeita ja milloin taas liian hienoja. Lisäksi sinun on laitettava kahvi suodattimeen juuri sopivan tiiviisti niin, ettei kahvin uuttaminen tapahdu liian nopeasti – tai ettei kahvista tule liian laimeaa.

     

    Tämä tarkoittaa, että manuaalinen espressokone sopii parhaiten niille kahvin ystäville, joilla on kahvin valmistuksesta jo jonkin verran kokemusta.

     

    Hyödyllinen vinkki: Lämmitä suodattimen pidike ennen kahvin valmistusta kuuman juoksevan veden alla parhaan tuloksen saamiseksi.

    5. Automaattinen espressokeitin

     

    Täysin automaattinen espressokeitin tekee juuri sen, mitä sen nimi antaa ymmärtää: se valmistaa kahvin espressometodia käyttäen ja jauhaa jopa pavut vaivattomasti napin painalluksella.

     

    Baristavinkki: Kahvin keittämisen lisäksi jotkin espressokeittimet hoitavat myös maidon vaahdotuksen esimerkiksi herkullisia cappuccinoja ja latte macchiato -kahveja varten.

    Paras tapa keittää kahvia kahvihimojesi tyydyttämiseksi!


    Nyt sinulla on hallussa parhaat kahvinkeittotavat ja kahvinkeitto-ohjeet, joita voit hyödyntää kotikeittiössä. Nyt kun tiedät ideaalin kahvinkeittolämpötilan sekä oikean veden ja kahvin välisen suhteen, pääset nauttimaan herkullisesta kahvista joka aamu.

    Löydä lisää

    Sivustomme sopii parhaiten uusimmille Microsoft Edge-, Google Chrome- ja Firefox-selaimille.