• 30 päivän palautusoikeus

  • 2 vuoden takuu

  • Ilmainen toimitus alkaen 20 EUR

0

Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tällä hetkellä yhtään tuotetta.

    Lukuaika: 6 Min

    Maidon vaahdotuksen salaisuudet: miten ja mistä maidosta tehdä maitovaahtoa 


    Ollaan rehellisiä: maitovaahto voi joko pelastaa lempikahvisi tai pilata sen täysin. Monet ovat sitä mieltä, että maitovaahto on paras osa cappuccinoa tai lattea. Makea, kevyt ja kermaisen makuinen maitovaahto sekä vahva, täyteläinen espresso luovat täydellisen makuyhdistelmän. Jos haluat valmistaa kahvisi ja erilaiset maitojuomat kotona, on tärkeää hallita maidon vaahdottamisen ja oikean maidon valinta.


    Tässä artikkelissa opetamme sinua valmistamaan maitovaahdon kotona. Kun hallitset maidon vaahdotuksen, sinusta voi tulla hetkessä oman elämäsi barista. Kerromme, mikä maito vaahtoutuu parhaiten käsin tai täysin automaattisella kahvinkeittimellä sekä opetamme erilaiset vaahdotustavat – näin cappuccinostasi, lattestasi tai macchiatostasi ei enää koskaan puutu kahvin maulle ensisijaisen tärkeää maitovaahtokerrosta.

    Mitä maidolla voin tehdä maitovaahdon kahviin?

    Millä maidolla voin tehdä maitovaahdon kahviin?


    Kun puhutaan vaahdottamisesta, eivät kaikki maidot ole samanlaisia. Erilaiset maitotyypit vaahtoutuvat eri tavoin, ja jotkut maidot vaahtoutuvat paremmin kuin toiset. Listasimme alle erilaisia maitolajeja, joita voit kokeilla tehdessäsi maitovaahtoa kotona.

     

    • Laktoositon maito: Laktoositon maito ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin muut maidot. Tämä johtuu sen poikkeavasta pastörointiprosessista.
    • Pähkinämaidot: Erilaiset pähkinämaidot, kuten mantelimaito, vaahtoutuvat hyvin. Vaahdotettu maito kuitenkin menettää kuplansa pian, sillä pähkinämaitojen proteiinirakenne ei tue kuplia pitkään.
    • Rasvaton maito: Rasvattomaan maitoon syntyvät isoimmat kuplat ja se on aloittelijoille helpoin maito vaahdotuksen opetteluun. Maidossa ei ole rasvaa, joten vaahto on kevyttä ja ilmavaa. Miinuspuoli on, ettei siinä ole yhtä paljon makua kuin muissa maitolaaduissa. 
    • Kevytmaito: Kuten rasvaton maito, myös kevytmaito vaahtoutuu helposti ja on erinomainen maito vaahdotuksen harjoitteluun. Se on maultaan hieman kermaisempaa kuin rasvaton maito, joten vaahdossa on täyteläisempi maku.
    • Täysmaito: Vaikka täysmaitoa on hieman haastavaa vaahdottaa sen rasvan takia, saat siitä maultaan täyteläisimmän maitovaahdon.

    Maidon valinta vaahdotukseen: mikä maito sopii cappuccinoon tai latteen?


    Mikä siis on paras maitovalinta maidon vaahdotukseen? Lyhyesti sanottuna: se riippuu. Maitovalinta riippuu prioriteeteistasi (vaahtoa vai makua) ja myös siitä, mitä kahvijuomaa olet valmistamassa.

     

    Maito cappuccinon valmistukseen

     

    • Voit saada cappuccinoosi runsaan vaahdon rasvatonta, kevyt- tai täysmaitoa tai vaihtoehtoisesti luomu-, laktoositonta tai pähkinämaitoa. 
    • Jos olet aloittelija, rasvaton tai kevytmaito voi olla paras vaihtoehto helppoon maitovaahdon valmistukseen. Maun puolesta täysmaito on yleensä paras vaihtoehto maidon vaahdotukseen.

     

    Maito cappuccino valmistukseen
     

    • Parhaat höyrytettävät maidot latteasi varten ovat esimerkiksi rasvaton-, kevyt-, täys-, luomu- ja laktoositon maito. 
    • Voit käyttää myös kasvipohjaisia maitoja, kuten soija-, manteli-, riisi- tai kookosmaitoa herkulliseen latteen. 

    Maitovaahto-ohje: maidon vaahdotus käsin


    Jos haluat oppia vaahdottomaan maidon, mutta sinulla ei ole siihen sopivaa laitetta, ei hätää. Herkullisen maitovaahdon valmistus onnistuu myös käsin. Helpoin tapa vaahdottaa maito ilman konetta on seurata seuraavia askelia. 

     

    1. Lämmitä maito.
    2. Vatkaa sitä perusteellisesti edestakaisella liikkeellä. 

     

    Vinkki: Jos sinulla on keittiössäsi sähkövatkain, sillä saat vieläkin parempia tuloksia. Voit saada hyvän vaahdon aikaiseksi myös tehosekoittimella.

     

    Nämä metodit ovat hyviä, jos sinulla ei ole kotona maidonvaahdotinta tai kahvikonetta, mutta automaattisella espressokeittimellä saat baristatasoista maitovaahtoa helpommin.

    Mitä tarvitset

    Oikeaoppinen maidon vaahdotus vaahdotussauvalla


    Jos haluat oppia tekemään maitovaahtoa kotona kahvikoneella, jossa on vaahdotussauva, tekniikka vaihtelee hieman riippuen kahvijuomasta, jota olet valmistamalla. Yleensä prosessissa on seuraavat vaiheet.

     

    1. Laita vaahdotussauva maitoa sisältävään metallikannuun, aivan maidon pinnan alapuolelle ja lähelle kannun laitaa.
    2. Laita höyrystin päälle ja liikuta kannua ylös ja alas kuplien muodostamiseksi.
    3. Kun maito on vaahtoutunut, ota höyrytin pois kannusta ja kaada höyrytetty maito espresson päälle.

    Parhaat vinkit maidon vaahdottamiseen


    Pidä mielessäsi, että erilaisilla maitolaaduilla on erilaiset palamispisteet. Vaahdottamista kannattaa harjoitella, sillä näin saat selville parhaan höyrytyslämpötilan valitsemallesi maidolle. Tutustu myös muihin vinkkeihimme täydellisen maitovaahdon saavuttamiseksi. 

     

    • Käytä tuoretta, kylmää maitoa.
    • Pidä maito poissa valosta. 
    • Pidä maito tuoreena säilyttämällä se jääkaapissa.
    • Älä koskaan höyrytä maitoa uudelleen.
    • Bakteerien synnyn voit välttää sillä, ettet koskaan sekoita tuoretta maitoa höyrytettyyn maitoon. Älä myöskään kaada kuumaa maitoa jäiden päälle.
     
    Nyt sinulla on kaikki tarvittavat vinkit ja temput parhaan mahdollisen maitovaahdon valmistukseen – ja voit valmistaa kotitekoisia kahvijuomia nopeasti ja helposti.

    Koska tiedät nyt, miten maidon vaahdotus täydellistä kahvikupillista varten onnistuu kotona, mikset opettelisi muitakin uusia taitoja ja maidon käyttötapoja? Meillä on helpot ja herkulliset reseptit täydelliseen puuroon sekä jälkiruokiin, kuten kermaiseen, vanhanaikaiseen maustettuun riisivanukkaaseen.

    Sivustomme sopii parhaiten uusimmille Microsoft Edge-, Google Chrome- ja Firefox-selaimille.