Lukuaika: 5 Min
Oletko kyllästynyt miettimään, miksi kahvikupissasi on joka aamu kitkerää kahvia? Olet tullut oikeaan paikkaan. On pettymys siemaista kahvia, joka on maultaan kitkerää. Siksi mielessä kannattaakin pitää muutama tekijä, joka saattaa tehdä kahvista kitkerää tai hapanta – esimerkiksi kahvijauheen laatu, likaiset laitteet tai se, ettei kahvin ja veden suhde ole kohdallaan. Jos kahvisi on kitkerää tai haluat tehdä aina mahdollisimman hyvää kahvia, me opastamme sinua.
Onko kahvisi hapanta tai kitkerää? Ennen kuin löydät ratkaisun kitkerään makuun, sinun täytyy selvittää, mistä kahvin maku johtuu. Hapan tai kitkerä maku voi johtua seuraavista syistä: Kun olet määrittänyt, mikä näistä syistä on ongelma, voit alkaa ottaa askelia kohti parempaa kahvinkeittotekniikkaa.
Nyt kun tiedät, mikä aiheuttaa kahviongelmasi, on aika löytää ratkaisu kuhunkin pulmaan. Tutustu vinkkeihimme ja opi valmistamaan aidosti hyvää kahvia: Nyt tiedät, miten toimia, jos kärsit kitkerästä kahvista. Seuraa ohjeitamme ja voit pian nauttia herkullisesta espressosta ja kahvista joka aamu! * https://www.kahvi.fi/kahvi-juomana/kahvijauheen-annostelu.html
Jos haluat oppia tekemään kahvia, joka ei ole kitkerää, ensimmäinen askel on valmistaa, että kahvinkeitin ja muu laitteisto ovat puhtaita. Jos et puhdista kahvinkeitintäsi, kahvin jäännökset kerääntyvät laitteeseen. Hiljalleen ne alkavat vaikuttaa kahvin makuun. Kahvilaitteen puhtaanapito pidentää myös sen ikää ja parantaa toimivuutta.
Ratkaisu? Valitse helposti pestävä kahvikone – näin säännöllisestä puhdistuksesta tulee vaivatta osa kahvirutiinejasi.
Kahvipapujen laatu vaikuttaa selvästi kahviannoksesi makuun. Jos haluat oppia valmistamaan hyvää kahvia, pidä huoli, että säilytät kahvipapuja ja -jauhetta oikein.
Säilytä kahvipapuja tiiviissä säilytysastiassa piilossa auringonvalolta ja lämmöltä. Älä laita kahvipapuja jääkaappiin tai pakastimeen, sillä kosteus voi pilata pavut ja vaikuttaa kahvin makuun. Kahvipapujen oikeaoppiminen säilytyksen perusteiden oppiminen voi tehdä merkittävän eron kahvisi makuun.
Kahvipapujen jauhaminen itse kotona voi tehdä merkittävän eron kahvin makuun ja laatuun. Huono puoli on, että jauhamisvaiheessa saattaa tapahtua virheitä. Jos haluat tietää, miten tehdä kahvistasi vähemmän kitkerää, pidä huoli, ettet jauha papuja liian hienoiksi. Liian hieno kahvijauhe saattaa vaikuttaa siihen, että kahvia imeytyy veteen liikaa, mikä tekee mausta kitkerän.
Pidä huoli, että kahvimyllysi asetukset sopivat juuri siihen kahvilajiin, jota olet valmistamassa. Kahvikone, jossa on mukana kestävä keraaminen kahvimylly, voi taikoa kahvipavuista mitä tahansa aina todella hienosta jauheesta karkeampiin kahvinporoihin – näin saat täydellisen kahvijauheen mihin tahansa kahviin!
Jos kahvin ja veden välinen suhde ei ole espressossa tai muussa kahvissa kohdallaan, kahvin maku kärsii. Yleinen ohjenuora – niin sanottu kultainen suhdeluku – on käyttää 17 g kahvia 34 g:n vesiannosta kohden espressoon ja 15 g kahvia 240 g vesiannosta kohden tavalliseen kahviin.*
Tarkka annostelu riippuu toki henkilökohtaisesta maustasi ja kahvilajista, jota olet valmistamalla. Tämä on kuitenkin yleinen standardi, jota kannattaa seurata, jos haluat valmistaa entistä paremmalta maistuvaa kahvia.
Veden lämpötila ja keittoaika ovat kaksi tärkeää tekijää hyvänmakuisen kahvin valmistuksessa. Veden lämpötilan pitäisi olla noin 90–96°C kahvia keittäessä. Tätä kylmempi vesi voi aiheuttaa aliuutettua kahvia, jonka maku ei ole kohdillaan.
Kahvin keittoaika riippuu käyttämästäsi metodista. Jos haluat tietää, miten tehdä esimerkiksi pressopannulla valmistetusta kahvista vähemmän kitkerää, oikea valmistusaika on noin kahdesta neljään minuuttia. Jos et juo kahvia heti valmistuksen jälkeen, kaada se toiseen kannuun odottamaan. Espresson keittoaika on puolestaan vain 20–30 sekuntia. Tavallisella kahvinkeittimellä keittoaika on noin viisi minuuttia. Vältä sekä kahvin ali- että yliuuttamista varmistamalla, että keittoaika on juuri oikea.