• 30 päivän palautusoikeus

  • 2 vuoden takuu

  • Ilmainen toimitus alkaen 20 EUR

0

Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tällä hetkellä yhtään tuotetta.

    Lukuaika: 4 Min

    Espresso ja kahvi – mitä eroa niillä on?


    Jotkut kysymykset saattavat tuntua noloilta kysyä ääneen. Jos olet uusi tulija kahvien maailmassa, saatat miettiä, mitä eroa on espressolla ja kahvilla. Älä nolostele tätä kysymystä! Monet kahvifanitkaan eivät itse asiassa tiedä vastausta, joten syvennymme asiaan pidemmittä puheitta. Kun olet paneutunut espressokahvin ja tavallisen kahvin eroihin esimerkiksi valmistus- ja juomatapojen osalta, voit jo tilata seuraavan kahvisi itsevarmemmin – tai vaikkapa valmistaa kahvikupillisesi kotona.

    Mikä on espresson ja kahvin ero?

     

    Ero liittyy ennen kaikkea kahvin valmistukseen. Sekä tavalliseen kahviin että espressoon liittyy kahvipapuja ja kuumaa vettä. Espresso valmistetaan kuitenkin voimakkaasti paineistetulla vedellä niin, että vesi syöksyy kahvijauheen läpi alle 30 sekunnissa. Tämä on suuri ero perinteiseen kahviin, jossa kuuma vesi valuu kahvinporoja sisältävän suodattimen läpi hitaasti.

     

    Tavallisella kahvinkeittimellä kahvi valmistuu tarkkaan ottaen vain painovoiman avulla. Espressossa veden paine on sen sijaan jopa yhdeksän baaria (130 psi). Tämä merkittävä paine antaa espressolle intensiivisen maun lyhyessä ajassa. Sen takia espressokeitin on ideaali väline espresson valmistukseen. On olemassa muitakin valmistustapoja, jotka eivät vaadi erityistä laitetta, mutta täysin automaattinen espressokeitin vahvistaa valmistusmetodin tarkkuuden ja ylipäätään paremman espressolaadun.

     

    Kahvinporojen koko on toinen asia, joka erottaa espresson kahvista. Perinteisen kahvinkeittimen suodattimeen suositellaan laitettavaksi keskikokoisia kahvinporoja. Espressossa käytetään hienommaksi jauhettuja kahvipapuja, sillä hienompi jauhatus altistaa papujen pinnan tehokkaammin vedelle. Pidä silti huoli, ettei papuja ole jauhettu liian hienoksi, sillä liian hieno jauhe saattaa tukkia laitteen. Toisin sanoen: espressossa kahvipavut on hyvä jauhaa poroiksi, jotka ovat kooltaan pienen ja keskikoisen väliltä.

    Espresson ja suodatinkahvin väliset kemialliset erot


    Espressokupillisen anatomia on erilainen kuin tavallisen kahvikupillisen. Hyvä espressoannos on tummapaahtoinen ja sen pinnalla on paksu kerros crema-vaahtoa. Crema on yksi tärkeimmistä eroista espresson ja perinteisen kahvin välillä, sillä sitä syntyy vain täydellisesti uutettuun espressokahviin.

     

    Crema syntyy espresson valmistusprosessissa tapahtuvien reaktioiden vuoksi. Esimerkiksi altistuminen paineelle yhdistettynä veden bikarbonaatti-ioneihin sekä nopea vaihto korkeapaineesta matalaan paineeseen auttaa luomaan tämän herkullisen kullanruskean vaahtokerroksen.

     

    Myös kofeiinin määrä vaihtelee tavallisen suodatinkahvin ja espresson välillä. Vaikka espresson maku on vahva, yhdessä annoksessa on vain noin 62 mg kofeiinia, kun taas perinteisessä kahvissa on noin 94 mg kofeiinia 240 ml:n kupillista kohden. Me emme tietenkään suosittele juomaan 240 ml espressoa, sillä espressossa on enemmän kofeiinia sen tilavuutta kohti kuin tavallisessa kahvissa. Jos kuitenkin suosit kahvikupillisen sijaan espressoannosta aamulla tai keskipäivän virkistykseksi, sinun ei tarvitse huolehtia kofeiinin määrästä. Kaikkea kohtuudella![1]

    Mitä tarvitset

    Miten juoda kahvia ja espressoa?


    Jokainen kahvin ystävä tietää, että espressoa juodaan eri tavalla kuin tavallista kahvia. Vaikka kahvikupillisen juomiseen ei ole mitään määrättyä protokollaa, espresson suhteen tilanne on hieman erilainen. Jos menet mihin tahansa espressobaariin tai kahvilaan, espresso tarjoillaan yleensä keraamisesta kupista. Kun juoma on tarjoiltu, cremaa kannattaa sekoittaa, jotta espressoannoksesta tulee tasapainoisempi.

     

    Makupaletin puhdistamiseksi kannattaa harkita myös vesilasillisen tilaamista espresson ohella. Siemaile espressoasi hitaasti ja nauti rikkaasta, aromaattisesta mausta, jonka suosittu juoma tarjoaa.

    Espresso ja kahvi – kaksi herkullista juomaa

    Pidit enemmän kummasta tahansa juomasta, ei käy kieltäminen, että sekä kahvi että espresso ovat herkullisia juomia. Kun olet ymmärtänyt erot espresson ja kahvin välillä, voit päättää, kumpi niistä tyydyttää paremmin päivittäisen kofeiinitarpeesi. Voit myös astua baristan kenkiin ja kokeilla niiden tekemistä omassa kodissasi – valmistamalla täydellinen kotitekoinen espresso tai täydellinen perinteinen kahvikupillinen.

     

    References:
    [1] https://www.kahvijaterveys.fi/kofeiini/kofeiinin-lahteet.html

    Sivustomme sopii parhaiten uusimmille Microsoft Edge-, Google Chrome- ja Firefox-selaimille.