Lukuaika: 9 Min
Keltaiset tai ruskeat värjäymät hampaissa ovat ensisijaisesti kosmeettinen ongelma. Vaikka ne kertovat vain vähän hampaidemme yleisestä terveydestä, värjäytyneitä hampaita ei silti ole mukava katsella ja joissakin tapauksissa ne voivat olla merkki vakavammista ongelmista, kuten hammaskivestä. Tässä artikkelissa kerromme, mistä hampaiden värjäymät johtuvat ja kuinka voit itse torjua hampaiden värjäytymistä seuraavilla keinoilla: Lisäksi kerromme, miten voit puhdistaa hampaiden värjäymät sekä kotona että hammashoitolassa. Lue, kuinka saat itsepintaiset värjäymät pois hampaista ja saat takaisin aidon, loistavan hymysi.
Tiedämme, että odotat malttamattomasti vinkkejä siihen, kuinka voit poistaa keltaiset tahrat hampaista, mutta ennen kuin puhumme siitä, kuinka hampaiden värjäytymien poisto onnistuu kotona, tarkastelemme lyhyesti sitä, mikä aiheuttaa ruskeat tai jopa lähes mustat värjäytymät hampaissa. Värjäytymien juurisyihin pureutuminen auttaa sinua paitsi korjaamaan ongelman myös estämään sen muodostuminen tulevaisuudessa. Värjäymät hampaissa johtuvat esimerkiksi seuraavista syistä: Hampaiden keltaisuutta sekä ruskeita tahroja aiheuttavat pääasiassa juomat, kuten tee, kahvi ja punaviini, sekä tupakka ja tietyt mausteet, kuten curry ja sahrami. Näiden elintarvikkeiden ja piristeiden sisältämät aineet ovat vuorovaikutuksessa suun bakteeriston kanssa ja kiinnittyvät hampaisiin pinttyneenä plakkina. Jos plakkia ei poisteta, värimuutoksia muodostuu ajan myötä. Myös hammaskiille ja ikenet vaurioituvat plakin myötä. Vinkki: Jos lapsesi hampaat ovat värjääntyneet, vie hänet hammaslääkäriin, sillä hampaiden värjäymät voivat myös olla merkki hampaiden kehityshäiriöistä.
Nyt kun tiedät, mikä aiheuttaa värjäytymät hampaissa, on aika perehtyä siihen, miten voit estää niiden ilmaantumisen. Tärkeintä hampaiden värjäytymisen ehkäisemisessä on huolellinen suuhygienia. Tämä ei ole tärkeää vain hampaidesi luonnollisen valkoisen värin säilyttämiseksi, vaan myös hampaiden terveyden takaamiseksi. Varmista perusteellinen suuhygienia toimimalla seuraavasti: Pelkästään hyvä suuhygienia ei auta pitämään hampaiden värjäytymiä loitolla. Myös jotkin yksinkertaiset elämäntapamuutokset voivat auttaa torjumaan värjäytymiä hampaissa – näin sinun ei edes tarvitse pohtia, miten hampaiden värjäymien poisto kotikonstein onnistuu:
Vinkki: Eräs yksinkertainen tapa hampaiden värjäymien poistoon kotikonstein on käyttää soonista hammasharjaa, esimerkkinä Philips Sonicare DiamondClean. Se poistaa jopa kymmenen kertaa enemmän plakkia vaikeapääsyistä paikoista kuin perinteiset hammasharjat* ja auttaa suojaamaan hampaitasi värjäytymiseltä.
Vinkki: Sen lisäksi, että noudatat tarkkaa suuhygieniaa kotona, sinun tulee myös käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa. Hammaslääkärillä käyntiä suositellaan vähintään muutaman vuoden välein tai useammin, mikäli sinulla on hammasongelmia.2 Hammastarkastukset auttavat paitsi pitämään hampaasi värjäytymättöminä myös ehkäisemään parodontiittia ja muita ikäviä suun vaivoja. Jokaisen tarkastuksen jälkeen hammaslääkärisi kertoo sinulle, milloin sinun tulee käydä tarkastuksessa seuraavan kerran.
Jos haluat värjäymät pois hampaista, seuraa kaikkia edellä mainittuja vinkkejä. Näin luot perustan ja oikeat olosuhteet luonnollisen valkoisille hampaille ja kauniille hymylle. Jos tämä ei kuitenkaan tepsi värjäytymiin, voit tehdä muutaman asian poistaaksesi tahrat hampaista itse. Tämä onnistuu seuraavilla kahdella keinolla: Tässä artikkelissa olemme kertoneet sinulle syyt hampaiden värjäytymien taustalla, keinot hampaiden värjäytymien poistoon ja tietenkin sen, miten voit ehkäistä hampaiden värjäymiä. Nyt sinun on vain ryhdyttävä tuumasta toimeen, jotta saat hymyn, joka hohtaa joka ikinen päivä. Lähteet: * Perustuu kahteen kahden minuutin harjausjaksoon päivässä
Vinkki: Hammaslääkärit eivät suosittele monien kotivalkaisuhoitojen, kuten natronin tai aktiivihiilen, käyttöä. Myös vapaasti saatavilla oleviin hampaiden valkaisuaineisiin kannattaa suhtautua varoen, sillä ne voivat vahingoittaa hampaita ajan myötä. Jos haluat kattavan hampaiden valkaisun, se tulee jättää ammattilaisen tehtäväksi.7
1 How to keep your teeth clean, NHS.
2 Dental check-ups, NHS.
3 de Sousa et al., Extrinsic tooth enamel color changes and their relationship with the quality of water consumed, International Journal of Environmental Research and Public Health 9(10), 3530–3539.
4 Barnes et al., Comparison of irrigation to floss as an adjunct to tooth brushing: effect on bleeding, gingivitis, and supragingival plaque, Journal of Clinical Dentistry 16(3), 71–77.
5 The best way to brush your teeth, BBC Future.
6 Alkhatib et al., Smoking and tooth discolouration: findings from a national cross-sectional study, BMC Public Health 2005; 5:27.
7 Teeth whitening, NHS.
You are about to visit a Philips global content page
Continue