Lukuaika: 4 Min
C-vitamiinilla on merkittävä rooli elimistössä, joten jokaisen on tärkeää tuntea parhaat C-vitamiinin lähteet. Saatat ensin ajatella esimerkiksi sitruunaa ja appelsiinia, sillä ne tunnetaan C-vitamiinipitoisina hedelminä. C-vitamiinia on hedelmissä, mutta vihannesten ja hedelmien ohella on myös monia muita C-vitamiinipitoisia ruokia. Mistä C-vitamiinia päivän tarpeisiin? Tämä artikkeli kertoo lisää C-vitamiinin tärkeistä lähteistä sekä roolista kehossamme.
C-vitamiini, jota kutsutaan myös askorbiinihapoksi, on mahdollisesti yksi puhutuimmista vitamiineista. Se tukee kehomme erilaisia perustoimintoja ja prosesseja. Mutta mikä on C-vitamiinin tehtävä ja miksi C-vitamiini on niin tärkeää?
C-vitamiini on todella monipuolinen vitamiini. Riittävä C-vitamiinin saanti tukee immuunijärjestelmän ja hermoston säännöllistä toimintaa. Se tukee myös tiettyjä aineenvaihduntaprosesseja, mukaan lukien energia-aineenvaihduntaa, ja sidekudoksen, luiden ja hampaiden tuotantoa. Jos mietit, miksi C-vitamiini on niin tärkeää, yksi merkittävä syy on se, että se on ravintoaine, joka edistää raudan imeytymistä.
Jos mietit, paljonko C-vitamiinia päivässä on riittävästi, Ruokaviraston mukaan suositeltu määrä aikuisille on noin 50 mg päivässä.1 Lasten ja nuorten kohdalla C-vitamiinin tarve riippuu heidän iästään, ja raskaana olevat naiset ja tupakoitsijat tarvitsevat yleensä tavallista enemmän C-vitamiinia.
Kehomme ei pysty varastoimaan tai tuottamaan C-vitamiinia, mutta saat helposti tarpeeksi C-vitamiinia, jos syöt monipuolisesti ja tasapainoisesti. Tästä syystä ravintolisien käyttö ei välttämättä ole tarpeen, jos ruokavalio on tarpeeksi monipuolinen.
Kun ihmiset miettivät erilaisia C-vitamiinin lähteitä, useimmat ajattelevat hedelmiä. Tässä muutamia C-vitamiinia sisältäviä hedelmiä: Myös erilaisissa kasviksissa on runsaasti C-vitamiinia:
HR3760/10
HR2291/41
C-vitamiini on herkkä valolle ja lämmölle, joten varmistaaksesi, että ruuassa on runsaasti C-vitamiinia, sinun kannattaa kiinnittää huomiota sen säilytys- ja valmistustapaan. Ruuassa on eniten C-vitamiinia, kun se on raakaa ja tuoretta. Kun mietit, mistä saa C-vitamiinia, pidä mielessä, että vitamiinpitoisuus on parhaimmillaan, kun hyödynnät sekä hedelmälihan että kuoren. Siksi vastapuristetut hedelmä- ja vihannesmehut ovat erinomainen tapa saada päivittäinen annos tätä tärkeää vitamiinia.
100 ml tuoretta appelsiinimehua sisältää 50 mg C-vitamiinia, kun taas sama määrä sitruunamehua noin 38,70 mg. Jos makuhermosi kaipaavat vaihtelua, voit toki kokeilla herkullisia mehuja ja smoothieita, jotka on valmistettu muista runsaasti C-vitamiinia sisältävistä vihanneksista ja hedelmistä.
Jos haluat valmistaa C-vitamiinipitoisen juoman, tarvitset vain tuoreita hedelmiä ja mehustimen, kuten Philipsin Avance Collection Mehuprässin, joka puristaa hedelmistä ja vihanneksista hellävaraisesti maksimimäärän ravinteita. Kokeile tätä C-vitamiinia pullollaan olevaa appelsiinimehun variaatiota, jossa on porkkanoita, greippiä, appelsiinia, sitruunaa ja inkivääriä.
Pidä C-vitamiinin lähteitä aina saatavilla, sillä valikoimalla C-vitamiinipitoisia hedelmiä ja -vihanneksia tai runsaasti C-vitamiinia sisältävää tuoremehua voit täyttää päivittäiset vitamiinitarpeesi nopeasti. Samalla edistät tasapainoista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja.
Lähde: