Lukuaika: 5 Min
Ihmiset puhuvat usein erilaisista rasvatyypeistä sekä hyvästä ja pahasta rasvasta. Siksi monet uskovat, että on olemassa vain yksi rasvatyyppi, jota on suositeltavaa syödä ja muita, joita olisi puolestaan suositeltavaa vältellä. Mutta onko tämä totta? Ja mistä rasvakeskustelussa on todella kysymys?
Olemme koonneet kätevän oppaan, jossa selitämme erot tyydyttyneen ja tyydyttämättömän rasvan välillä ja annamme esimerkkejä tyydyttyneestä ja tyydyttämättömästä rasvasta erilaisissa ruuissa. Lue lisää ja ota selville, onko sinun ruokavaliossasi erilaisia rasvoja oikeassa tasapainossa.
Mitä ovat kovat rasvat? Määritelmä ja tehtävä Kehosi tarvitsee terveellisiä rasvoja energiantarpeen tyydyttämiseen ja toimiakseen hyvin. Kuten nyt tiedät, tyydyttyneissä eli kovissa rasvoissa on yksittäissidoksia, joita pidetään yleensä epäterveellisinä rasvamuotoina. Onko tyydyttynyt rasva terveellistä missään tilanteessa? Isoissa määrissä kova rasva on yleensä epäterveellistä. Voit kuitenkin silti hemmotella itseäsi paistetulla herkulla tai maukkaalla jälkiruualla silloin tällöin. Kyse on ennen kaikkea tasapainosta. Mietitkö, mikä on suositeltu määrä tyydyttynyttä rasvaa päivässä? Suositeltu päiväannos on noin 30 g päivässä miehille, 20 g päivässä naisille ja vielä vähemmän lapsille.1 Viime kädessä on parasta yrittää vähentää rasvan saantia kokonaisuudessaan ja vaihtaa tyydyttyneet rasvat tyydyttymättömiin. Mikäli mahdollista, tyydyttyneet rasvahapot pitäisi korvata monityydyttymättömillä rasvahapoilla, jotka auttavat vähentämään tiettyjen sairauksien sairastumisriskiä ja estävät huonon kolesterolin kertymistä. Mitä ovat pehmeät rasvat? Määritelmä ja tehtävä Tyydyttymättömät rasvahapot koostuvat kaksoissidoksista ja niillä voi olla positiivinen vaikutus sydämen terveydelle. Rasva on tärkeä osa tasapainoista, terveellistä ruokavaliota, sillä kehosi käyttää sitä energialähteenä. Lisäksi se auttaa rasvaliukoisia vitamiineja imeytymään kehoosi. Onko tyydyttymätön rasva siis epäterveellistä? Yleensä ei! Esimerkiksi:
Jos haluamme ymmärtää eroja tyydyttyneiden ja tyydyttämättömien rasvojen välillä, meidän on pureuduttava aina kemialliselle tasolle saakka.
Jos etsit esimerkkejä pehmeän ja kovan rasvan lähteistä, olet tullut oikeaan paikkaan. Mielenkiintoinen fakta: Pikaruuissa ja eineksissä, kuten kakuissa, sipseissä ja muissa naposteltavissa välipaloissa, on tyypillisesti runsaasti tyydyttynyttä rasvaa.
Tyydyttyneet rasvahapot
Kovan rasvan lähteitä ovat pääasiassa eläinperäiset ruuat, esimerkiksi:
HD9870/20
HD9867/90
Nämä voivat olla joko monityydyttymättömiä tai kertatyydyttymättömiä. Kun puhutaan pehmeän rasvan lähteistä, monityydyttymättömiä rasvoja löytyy esimerkiksi: Monityydyttymättömiä rasvoja – omega-3 ja omega-6 – löytyy puolestaan näistä ruoka-aineista, jotka ovat erinomaisia pehmeän rasvan lähteitä:
Kaikki ranskanperunat eivät kuitenkaan ole epäterveellisiä tai rasvaisia. Oletko koskaan kuullut airfryerista? Nykyaikaisen laitteen, kuten Philipsin Airfryer XXL:n avulla voit valmistaa herkullisia ranskanperunoita, välipaloja ja muita ruokia terveellisesti. Näin voit vähentää epäterveellisen rasvan määrää ruokavaliossasi ilman, että sinun tarvitsee tinkiä ruuan mausta.
Varmistaaksesi, että päivittäiset rasvatarpeesi täyttyvät – ja että valtaosa syömistäsi rasvoista on tyydyttymättömiä – sinun kannattaa pitää mielessäsi seuraavat vinkit:
Lähteet: