Lukuaika: 7 Min
Tuorepuristettu mehu on taivaallista. Kyse ei ole vain mausta, vaan myös mehun tärkeistä vitamiineista ja ravintoaineista. Pidät sitten lasillisesta juuri puristettua omena-, appelsiini- tai greippimehua – tai jännittävämmistä mehuaineksista, kuten avokadosta tai retiisistä – herkullinen mehu on täydellinen lisä tasapainoiseen ruokavalioon. Oikealla mehustimella on helppo valmistaa mehua, joka on huippuluokkaa sekä maun, rakenteen kuin laadunkin puolesta.
Tuore mehu ei valitettavasti aina kestä pitkää säilytystä, sillä mehun vitamiinipitoisuus laskee heti valmistamisen jälkeen. Siksi juuri puristetun mehun säilytys aiheuttaa monelle hieman päänvaivaa. Jos haluat nauttia mehun niin, että sen ravintoarvot ovat kohdillaan, sinun täytyy tietää, miten kauan voit säilyttää sitä viileässä – ja onko mehun pakastus mahdollista. Kätevästä oppaastamme saat parhaat vinkit täydellisen kotitekoisen mehun valmistukseen sekä neuvot mehun säilöntään niin, että mehu tarjoaa juontihetkellä juuri sen kaipaamasi vitamiinipotkun!
Ennen kuin kerromme, miten mehun säilytys kannattaa hoitaa, sinun on puristettava mehu! Markkinoilla on monia tuotteita, jotka sopiva täydellisen tuoremehulasillisen valmistukseen. Jos haluat oppia lisää täydellisesti puristetusta mehusta, me olemme luoneet sinulle tämän lyhyen oppaan.
Mehustuksen voi hoitaa kahdella tavalla. Kylmäpuristetulla mehulla on yksi selvä etu. Aina kun hedelmää kuumennetaan, se menettää entsyymejä ja tärkeitä vitamiineja. Kylmäpuristetulla mehulla et taas voi mennä pieleen: laita hedelmät mehupuristimeen, käynnistä se ja nauti herkullisesta, vastapuristetusta mehusta.
Mehustinta valitessa kannattaa käyttää hieman aikaa erilaisten vaihtoehtojen ja mallien tutkimiseen. Jokainen niistä vaikuttaa eri tavalla vitamiinipitoisen juomasi makuun, koostumukseen ja ravintosisältöön. Lisäksi mehustintyyppi voi vaikuttaa tuoremehun säilyvyyteen. Tässä yksinkertainen johdatuksemme kahteen yleisimpään mehutipuristintyyppiin.
Jos etsit vastauksia tuoremehun säilyttämisen ongelmiin, älä etsi enempää! Tässä muutamia vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin mehun säilytyksestä – tutustu vastauksiimme, niin voit nauttia terveellistä tuorepuristetusta mehusta pidempään.
Jos haluat säilyttää vastapuristetun mehusi pakastamatta sitä, voit säilyttää sen jääkaapissa kolme päivää. Jos pakastat mehusi, se säilyy jopa 12–16 kuukautta. Mehun pakastaminen on siis mahdollista!
Tämä riippuu siitä, kuinka kauan haluat säilyttää mehua – ja haluatko mehun säilyttävän vitamiinit ja ravintoaineet. Jos haluat mehun säilyttävän vitamiinit ja ravintoaineet, sitä kannattaa säilyttää ennemmin jääkaapissa kuin huoneenlämmössä. Pakastimessa voit säilyttää tuorepuristetun mehun vieläkin pidempään ravintoaineiden ja vitamiinien kera.
Kun käytät hedelmiä, joiden kuori kelpaa syötäväksi – esimerkiksi omenoita –, älä kuori hedelmiä. Kuori on täynnä vitamiineja ja ravintoaineita, joten se sopii täydellisesti vastapuristettuun mehuun. Kuoren lisääminen mehuun voi auttaa parantamaan vitamiinien säilyvyyttä ja kohentamaan juoman ravintosisältöä.
HR1949/20
Jos pakastimesi on jo täynnä, toinen vaihtoehto mehun säilöntään on pastörointi. Tämä menetelmä tappaa mikro-organismit, jotka saavat mehun haihtumaan. Se on yksinkertainen ja nopea tapa säilöä kotitekoinen mehu. Vinkki: Tämän menetelmän avulla voit säilyttää vastapuristettua mehua jopa vuoden. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että tuoremehusi menettää vitamiineja pastörointiprosessiin kuuluvan kuumentamisen aikana.
Tämän kätevän oppaan avulla valmistat mehut ja hoidat myös mehun säilytyksen kotioloissa ongelmitta. Sinulla on nyt hallussasi kaikki tarvittavat vinkit ja kikat, joiden ansiosta hallitset mehun säilömisen heti valmistamisen jälkeen. * Testit 1 000 grammalla viinirypäleitä, omenoita, karhunvatukoita, mansikoita, tomaatteja, vesimelonia, appelsiineja ja granaattiomenaa.
Pastöroi hedelmämehu näiden ohjeiden avulla: