Toisin kuin monet luulevat, parodontiitti on varsin yleinen sairaus: se koskettaa Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimuksen mukaan1 jopa 10 % maailman väestöstä. Suomessa noin 64 prosentilla väestöstä on jonkinasteisia parodontiitin oireita.2 Parodontiitti, eli hampaiden kiinnityskudossairaus, on vakava ja pitkälle edennyt iensairauden muoto, joka voi johtaa pahimmillaan hampaiden menettämiseen. Varhaisen vaiheen iensairaus on helppo hoitaa, mutta parodontiitin hoito on hieman mutkikkaampaa. Terveiden hampaiden ja suun ylläpitämiseksi onkin parasta välttää alkava parodontiitti kokonaan. Tässä artikkelissa käsittelemme iensairauksiin johtavia syitä, muun muassa seuraavia: Kun olemme perehtyneet parodontiitin syihin, tarkastelemme parodontiitin hoidon vaihtoehtoja sekä sitä, miten voit ehkäistä ientulehdusta. Tämän artikkelin ohjeita noudattamalla pidät huolen siitä, että hymysi säilyy terveenä.
Ennen kuin määrittelemme parodontiitin syyt, meidän on tiedettävä, mikä se on. Seuraavassa on muutama tieto parodontiitista sen jälkeen, kun se on saanut alkunsa varhaisen vaiheen iensairaudesta: Parodontiitti on siis pitkälle edennyt gingiviitti, mutta mitä oireita sinun tulee pitää silmällä? Alkavan parodontiitin oireisiin kuuluvat seuraavat:3 Sairauden edetessä saattaa ilmaantua vakavampia parodontiitin oireita:3 Nyt kun tunnet yleisimmät parodontiitin oireet, tutustu siihen, mikä aiheuttaa ikenien vetäytymistä, ikenien kosketusarkuutta ja muita edellä mainittuja parodontiitin oireita.
Ikenien tulehdus aiheuttaa ikenien verenvuotoa. Suurin osa tästä verenvuodosta tapahtuu, kun harjaat hampaitasi, käytät hammaslankaa tai jopa aterioidessasi. Parodontiitti voi kuitenkin aiheuttaa sen, että ikenet vuotavat verta joskus jopa ilman ärsytystä.
Ikenien vetäytyessä kudoksen suojakerros ei enää hoida tehtäväänsä. Hampaiden juurten paljastuessa hampaista voi tulla entistä kosketusarempia.
Eräs ientulehduksen pääasiallisista oireista on vetäytyvät ikenet. Samalla, kun ienlinja alkaa liikkua pois päin hampaasta, hampaat näyttävät muuttuvan pidemmiksi. Tämä johtuu siitä, että ienkudos peittää hampaita yhä vähemmän.
Vakavissa tapauksissa, joissa parodontiitti pääsee etenemään hoitamattomana, hampaat alkavat menettää kiinnitystä alveolodentaalisiin ligamentteihin. Tämän takia hampaat alkavat löystyä.
Sitä mukaa, kun suun mikrobit liikkuvat ja iensairaus kroonistuu, sinulla on lisääntynyt riski saada haavaumia suuhun ja mahaan. Vaikka ne voivatkin parantua itsestään,5 ongelman juurisyy on tärkeää hoitaa, jotta ongelmat eivät palaa.
Kun varhaisen vaiheen ientulehdus jätetään hoitamatta, tilanne voi pahentua parodontiitiksi. Tiesitkö, mikä alkujaan aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja muita iensairauden oireita? Usein kyseessä on huonon suuhygienian tulos, joka johtaa hampaita ja ikeniä vastaan hyökkäävän plakin kehittymiseen. Kuitenkin myös muilla tekijöillä on tässä osansa. Alla on kuusi muuta iensairauden syytä: Vaikka jotkin yleisimmistä iensairauden oireista eivät olekaan hallittavissasi, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei sinun pitäisi olla valppaana gingiviitin ja parodontiitin ensioireiden varalta. Alla kerromme parhaat vinkkimme parodontiitin hoitoon ja ehkäisyyn. Viimeaikaiset tutkimukset15 ovat myös osoittaneet yhteyden iensairauden ja sydänsairauksien välillä, joten hyvä suuhygienia ei ole koskaan ollut näin tärkeää.
Vinkki: Raskaana ollessa on suositeltavaa käydä hammaslääkärillä ja suuhygienistillä tavallista useammin sen varmistamiseksi, että hoidat suun terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla. Nämä käynnit ovat täysin turvallisia, ja sinun tulisi käydä tarkastuksessa vähintään raskauden ensimmäisellä ja viimeisellä kolmanneksella.
Vuonna 2023 Philips tekee yhteistyötä Ruotsin sydän- ja keuhkotautiliiton kanssa “Harjaa sydämesi” -kampanjan tiimoilta. Kampanja korostaa suu- ja sydänterveyden välillä olevaa yhteyttä – niillä henkilöillä, jotka pitävät hyvää huolta suustaan, on todennäköisesti myös parempi sydänterveys kuin niillä, jotka laiminlyövät hampaidensa ja ikeniensä hoitoa.15 Parhaillaan tehdään lisätutkimusta suun terveyden ja sydänterveyden välisestä yhteydestä, ja yhä laajemmin ollaan sitä mieltä, että ne, joilla on parodontiitti – tai iensairaus – ovat alttiimpia saamaan sydäntauteja ja muita sydänongelmia. Suuren yleisön tietoisuus tästä yhteydestä on kuitenkin edelleen vähäistä. Itse asiassa useampi kuin kolme viidestä ei ole tietoinen hyvän suu- ja sydänterveyden välisestä yhteydestä.
Puutteellinen suuhygienia tai hampaiden vääränlainen harjaustekniikka voi aiheuttaa plakin ja haitallisten bakteerien kerääntymistä suuhun. On yleisesti tiedossa, että nämä kertymät aiheuttavat iensairautta. Nyt kuitenkin uskotaan, että bakteerit, jotka pysyvät suussa liian pitkään, saattavat päätyä verenkiertoon ja sitä kautta sydämeen, vatsaan ja jopa varpaisiin.
Pidä hyvää huolta suustasi! Olipa kyseessä sitten hampaiden säännöllisempi harjaus plakin poistamiseksi, suun huuhtelu suuvedellä tai hammaslangan käyttö, voit ottaa hyvät suunhoitokäytännöt osaksi päivittäistä hoitorutiiniasi monin eri tavoin. Sähköhammasharjat, kuten Philips Sonicare -harjat, voivat poistaa jopa 10 kertaa enemmän plakkia kuin tavalliset hammasharjat, mikä tekee niistä erinomaisen välineen suuhygienian hoitoon. Yli kolme neljästä kuluttajasta sanoi voivansa vaihtaa sähköhammasharjaan, kun taas seitsemän kymmenestä uskoi, että Philips Sonicare voi auttaa heitä suuhygienian ylläpidossa. Jaamme seuraavaksi vinkkejä parodontiitin hoitoon ja ehkäisyyn, jotta voit olla levollisin mielin siitä, että pidät suustasi mahdollisimman hyvää huolta.
Toisin kuin gingiviitin kohdalla, parodontiitin itsehoito ei ole mahdollista. Sinun on käytävä hammaslääkärin tai suuhygienistin luona korjaamassa tilanne. Parodontiitin hoitoon voidaan käyttää seuraavia vaihtoehtoja: Kaikkein paras tapa parodontiitin hoitoon on sen ehkäisy. Käy hammaslääkärillä heti, kun havaitset joitakin parodontiitin oireita ja lue vinkkimme iensairauksien torjunnasta. Muista, että parodontiitin kotihoito ei ole mahdollista!
Paras tapa parodontiitin hoitoon on välttää suuhygienian heikkenemistä siihen pisteeseen, että hammaslääkärin on puututtava asiaan. Kyllä, kaikkein tehokkainta parodontiitin hoitoa on ennaltaehkäisy! Seuraavilla vinkeillä voit ehkäistä yleisimpiä iensairauksien aiheuttajia: Tässä oppaassa olemme käyneet läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää pitkälle edenneestä iensairaudesta aina parodontiitin oireista taudin ehkäisyyn. Hyvällä suuhygienialla ja säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä voit saada huulillesi terveen ja hohtavan raikkaan hymyn aina ja kaikkialla. Lähteet:
Vinkki: Saatat parhaan lopputuloksen, kun noudatat oikeaa hampaiden harjaustekniikkaa ja käytät soonista hammasharjaa, kuten Philips Sonicare DiamondCare -harjaa. Sensoreiden ja täydentävän sovelluksen ansiosta voit hioa hampaiden harjaustekniikkasi huippuunsa, poistaa jopa 10 kertaa enemmän plakkia kuin tavallisella hammasharjalla ja saada terveemmät ikenet vain kahdessa viikossa.
Vinkki: Voit käyttää päivittäisessä suuhygienian hoitorutiinissasi lisänä antibakteerista suuvettä. Tämä auttaa poistamaan bakteereita ja hidastamaan plakin tuotantoa.
1 WHO, Oral Health
2 Käypä hoito.
3 National Library of Medicine, Periodontal Disease
4 National Library of Medicine, A Prospective Study of Periodontal Disease and Risk of Gastric and Duodenal Ulcer in Male Health Professionals
5 National Library of Medicine, Canker sores (mouth ulcers): What can you do if you have a canker sore?
6 National Library of Medicine, The Role of Nutrition in Periodontal Health: An Update
7 National Library of Medicine, The effect of alcohol consumption on periodontal disease
8 NHS, The effect that smoking has on your oral health
9 Diabetes UK, Diabetes and gum disease
10 National Institute of Dental and Craniofacial Research, HIV/AIDS & Oral Health
11 NHS, Bleeding gums in pregnancy
12 National Library of Medicine, Drug Induced Gingival Overgrowth
13 National Library of Medicine, Antibiotics in the management of aggressive periodontitis
14 National Library of Medicine, How often should we go to the dentist?
15 PubMed, National Library of Medicine, How menopause affects oral health, and what we can do about it
Power Flosser 3000
Hammasvälisuihku
HX3711/20
You are about to visit a Philips global content page
Continue