Lukuaika: 9 Min
Raskaus ja hampaat voivat olla hankala yhdistelmä: jos ikenesi vuotavat verta raskauden aikana, et ole yksin. Ientulehdus on yleinen ilmiö, joka koskee myös raskaana olevia naisia. Raskaus hormonimuutoksineen altistaa ientulehduksille.1 Itse asiassa lähes 40 % raskaana olevista kärsii jonkinlaisesta raskausajan ientulehduksesta.2 Tässä artikkelissa tutustumme yleisimpiin syihin, jotka aiheuttavat ientulehdusta raskauden aikana: Lisäksi kerromme, kuinka opit tunnistamaan ientulehduksen oireet, millaisia hoitovaihtoehtoja sinulla on ja kuinka voit ehkäistä ientulehdusta raskauden aikana huolellisella suuhygienialla. Lue eteenpäin ja opi kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää aiheesta raskaus ja ientulehdus.
Raskauden aikana kehossa tapahtuvat muutokset voivat altistaa tulevan äidin erilaisille suuterveyden ongelmille. Ientulehdus raskaana ollessa voi aiheutua seuraavista seikoista: Vinkki: Rutiininomaisissa hammastarkastuksissa käynti on erittäin tärkeää raskauden aikana, sillä tällöin puutteellinen hammashoito aiheuttaa vielä tavallistakin pahempia riskejä. Hammaslääkärissä käynti raskauden aikana on turvallista ja myös parantaa sikiön terveyttä torjumalla ientulehdusta.7 Kerro kuitenkin hammaslääkärille raskaudestasi, sillä jotkin toimenpiteet, kuten amalgaamipaikan poisto, on tehtävä vasta synnytyksen jälkeen.1
Nyt kun tiedät syyt ientulehdukseen raskauden aikana, on aiheellista perehtyä tarkemmin raskaudenaikaisen ientulehduksen oireisiin:
Kuten jo edellä totesimme, lievä ientulehdus raskaana ollessa on hyvin yleistä ja sitä voidaan hoitaa hammaslääkärin ohjeiden mukaan sekä noudattamalla säännöllistä ja huolellista suuhygieniaa. Puutteellinen suun terveys voi kuitenkin vaikuttaa koko kehon terveyteen, joten raskauden aikana on erityisen tärkeää huolehtia suun terveydestä osana koko kehon terveyttä. Jos haitalliset bakteerit pääsevät lisääntymään suussa ja aiheuttamaan ientulehdusta, ne voivat myös levitä koko kehoon.14 Tutkimukset osoittavat, että synnytystä edeltävien ienongelmien hoitamatta jättäminen voi vaikuttaa raskauteen ja lisätä komplikaatioiden vaaraa – kun taas hampaiden harjaus vähintään kahdesti päivässä sähköhammasharjalla auttaa ylläpitämään suuhygieniaa ja torjumaan tätä riskiä.14,15
Raskaudenaikaisten ienongelmien on osoitettu olevan yhteydessä sikiön mahdollisiin riskeihin, joten jos huomaat ikeniesi olevan kosketusarat tai sinulla on muita ientulehduksen oireita raskaana ollessasi, sinun tulee kääntyä välittömästi hammaslääkärin puoleen.7 Hammaslääkärisi neuvoo sinulle parhaan tavan hoitaa ientulehdusta raskauden aikana, joten voit pitää huolta sekä omasta että syntymättömän lapsesi terveydestä.
Raskaus ja ientulehdus kulkevat usein käsi kädessä. Tämä tarkoittaa, että on tavallistakin tärkeämpää tietää, kuinka voit pitää huolta suuterveydestä tänä aikana. Seuraavilla vinkeillä voit ehkäistä raskaudenaikaista ientulehdusta: Vaikka noudattaisitkin kaikkia hyvän suuhygienian perussääntöjä, raskaus ja hampaat ei silti ole koskaan yksinkertainen yhdistelmä. Ikenesi voivat silti tulehtua ja muuttua kosketusaroiksi. Tässä oppaassa olemme antaneet sinulle joitakin yksinkertaisia vinkkejä raskaudenaikaisen ientulehduksen tunnistamiseen ja torjuntaan. Älä kuitenkaan unohda, että jos sinulla on huolenaiheita tai kosketusarat ikenet perusteellisesta suun terveyden hoidosta huolimatta, käänny hammaslääkärin puoleen neuvojen saamiseksi. Lähteet: 1 Bleeding gums in pregnancy, NHS.
• Harjaa hampaasi normaaliin tapaan kahdesti päivässä, vähintään kahden minuutin ajan molemmilla kerroilla.
• Harjaamisen lisäksi puhdista hammasvälit hammaslangalla tai hammasväliharjalla, kuten Philips Sonicare Power Flosser.
• Käytä alkoholitonta antibakteerista suuvettä. Varmista, että hammastahnalla on aikaa toimia tehokkaasti: älä käytä suuvettä heti hampaiden harjauksen jälkeen.8
Vinkki: Modernin sähköhammasharjan tai soonisen hammasharjan käyttö tekee elämästä helpompaa. Esimerkiksi Philips Sonicare ProtectiveClean ja G3 Premium Gum Care -harjaspää sisältävät integroidun paineanturin. Sen avulla voit pitää huolta ikenistäsi, ja harjaspään joustavat sivut mukautuvat suusi muotoihin ja puhdistavat sen hellävaraisesti raskauden aikana.
• Ruoat, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, ovat tärkeitä suun terveyden kannalta.9 A-vitamiinin liiallinen saanti raskauden aikana voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, joten vältä maksa- ja pateeruokia sekä A-vitamiinilisiä.10
• Vähennä sokeri- ja happopitoisten ruokien ja juomien käyttöä, kuten hiilihapollisia juomia ja makeisia.11
• Nauti terveellisiä välipaloja, kuten vihanneksia, tuoreita hedelmiä tai luonnonjogurttia.12
Vinkki: Jos kärsit aamupahoinvoinnista, älä harjaa hampaita heti oksentamisen jälkeen. Oksennuksen sisältämät mahahapot pehmentävät hammaskiillettä, ja hampaiden harjaamisesta liian pian on enemmän haittaa kuin hyötyä. Sinun on suositeltavaa odottaa noin tunti ennen hampaiden harjaamista.1 Jos olet huolissasi pahanhajuisesta hengityksestä, pureskele ksylitolipurukumia.
2 Srinivas and Parry, Periodontal disease and pregnancy outcomes: time to move on?, Journal of Women’s Health 21(2), 121–125.
3 Yenen and Ataçağ, Oral care in pregnancy, Journal of the Turkish–German Gynecological Association 20(4), 264–268.
4 Dry mouth, NHS Devon Salaried Dental Service.
5 Pregnancy: how to protect you and your baby, Gov.uk.
6 Sanghavi and Rutherford, Cardiovascular physiology of pregnancy, Circulation 130(12), 1003–1008.
7 Oral health for pregnancy, NHS Leeds Community Healthcare.
8 Gum disease, NHS.
9 Cagetti et al., The role of vitamins in oral health. a systematic review and meta-analysis, International Journal of Environmental Research and Public Health 17(3), 938.
10 Vitamins and minerals: vitamin A, NHS.
11 Moynihan, Sugars and dental caries: evidence for setting a recommended threshold for intake, Advances in Nutrition 7(1), 149–156.
12 The best foods for a healthy smile and whole body, University of Illinois College of Dentistry.
13 Stop smoking in pregnancy, NHS.
14 Sanz M, et al. J Periodontol 2013;84(4 Suppl.):S164-S169 doi:10.1902/ jop.2013.1340016
15 Han YW, Wang X. Mobile microbiome: Oral bacteria in extra-oral infections and inflammation. J Dent Res 2013; 92: 485-491
You are about to visit a Philips global content page
Continue