Lukuaika: 5 Min
Jos pidät ruuanlaitosta, etsit luultavasti jatkuvasti uusia tuotteita, jotka tekevät arjen ruuanlaitosta helpompaa – sekä tietenkin vinkkejä, joiden avulla voit valmistaa terveellisiä ja maukkaita aterioita kiireenkin keskellä. Monien perheiden suosikkiruuat ovat paistettuja tai paahdettuja, mutta tiesitkö, että on olemassa yksinkertainen tapa tehdä monista perinteisistä resepteistä terveellisempiä? Olemme kaikki kuulleet uuneista, friteerauskeittimistä ja myös airfryereista, eli ilmafriteerauskeittimistä, mutta mitkä ovat keskeisimmät erot näiden kolmen välillä? Valotamme nyt, mitä eroa näillä laitteilla todella on. Samalla tarkennamme avainasioita keskustelussa friteerauskeittimen, uunin ja airfryerin käytön välisistä eroista – esittelemme sinulle, miten ne käytännössä eroavat toisistaan ruokaa laittaessa.
Otetaan ensimmäisenä käsittelyyn se, miten nämä kolme keittiölaitetta eroavat toisistaan toiminnoiltaan. Aloitetaan perusasioista:
Mikä on perinteinen friteerauskeitin? Friteerauskeittimellä voit upottaa ruokaa öljyyn ja luoda herkullisia paistettuja herkkuja, kuten kotitekoisia ranskanperunoita, paistettuja kanansiipiä ja tuoreita kotitekoisia munkkeja. Öljy kuumennetaan yleensä sähköllä tai sähkövastuksen avulla korkeisiin lämpötiloihin. Friteerauskeittimen öljyn lämpötila on tyypillisesti noin 175–190 °C. Mikä on uuni? Uunissa ruoka valmistetaan kuumennusspiraaleilla useilla tasoilla eri asetuksilla. Asetukset sisältävät paikallisesti keskitetyn lämmön (ylä- ja/tai alalämpö) – tai lämpöä voi jakaa tasaisesti kiertoilmatilassa. Monissa uuneissa on sisäänrakennettu grillitoiminto. Nyt olemme käsitelleet uunien ja friteerauskeittimien perusteet – mutta nämä laitteet ehkä jo tunsitkin. Mutta mitä airfryer tekee? Laadukkaat airfryer -laitteissa, kuten Philipsin Essential Airfyerissa, on monia muitakin toimintoja kuin vain yksi kuumailmafunktio paistamiseen. Kiitos sen innovatiivisen Rapid Air -tekniikan, laitteella on mahdollista paistaa, grillata, paahtaa ja jopa leipoa.
Airfryerin ansiosta voit myös välttää rasvan lisäämistä ruokaan. Vaikka ruoka tuntuu paistetulta tai friteeratulta, se on valmistettu kuuman ilman avulla. Pinnasta tulee yhtä rapea vähemmällä lisätyllä rasvalla. Valmistukseen tarvitaan korkeintaan ruokalusikallinen öljyä, mutta monilla ruokaohjeilla tuloksesta tulee yhtä rapea kuin paistettuna tai friteerattuna täysin ilman lisättyä rasvaa. Kuuma kiertoilma varmistaa, että ruoka kypsyy kunnolla menettämättä mehevyyttään. Ruoasta tulee siten rapeaa päältä, mutta mureaa ja mehukasta sisältä. Jos vastakkain on kiertoilmauuni vs airfryer, ajallisesti airfryer voittaa. Airfryerin valmistusaika on yleensä huomattavasti lyhyempi kuin kiertoilmauunilla. Esimerkiksi kokonaisen 800 gramman broilerin saa kypsennettyä 30–40 minuutissa, kun se kestää kiertoilmauunissa 60–80 minuuttia. Airfryer on lisäksi erittäin helppo puhdistaa ja pitää siistinä – ja se vie uskomattoman vähän tilaa. Lyhyesti sanottuna airfryerilla saa parempia tuloksia kiertoilmauunia nopeammin. Friteerauskeitin vs airfryer – tärkeimmät erot Ensisilmäyksellä tavallinen friteerauskeitin ja airfryer voivat näyttää suhteellisen samanlaisilta. Molemmilla saadaan ruokaan hyvää makua ja mehukkuutta sekä rapea pinta. Mutta friteerauskeittimen menetelmä, jossa ainekset uppopaistetaan suuressa määrässä kuumaa öljyä, on täysin erilainen kuin ilmaa käyttävällä airfryerilla. Vähemmän rasvaa airfryerilla Kun perinteinen kotikäyttöinen friteerauskeitin käyttää suuria määriä öljyä, airfryer tarvitsee korkeintaan ruokalusikallisen öljyä yhden ruokalajin valmistukseen – eikä monissa resepteissä vaadita lainkaan öljyä. Jos pidät öljyä tihkuvista, perinteisesti friteeratuista ruoista, öljyä käyttävä friteerauslaite voi edelleen olla valintasi. Mutta jos panostat hieman enemmän terveyteesi ja haluat saada samankaltaisia tuloksia tinkimättä rapeasta paistopinnasta ja rakenteesta, airfryer on paras valinta. Vaikka ruoka tuntuu paistetulta tai friteeratulta, se on valmistettu kuuman ilman avulla. Pinnasta tulee yhtä rapea pienemmällä määrällä lisättyä rasvaa tai täysin ilman rasvaa. Öljy on hankalasti puhdistettava aine. Airfryerin grillikori on konepestävä, jolloin puhdistettavaksi jää vain ulompi kori. Se on helppo tiskata tavallisella tiskiharjalla ja astianpesuaineella parissa minuutissa! Et joudu myöskään miettimään, miten hävität öljyn niin kuin friteerauskeitintä käytettyäsi. Useimmat airfryer-mallit ovat selvästi pienempiä kuin friteerauskeittimet, koska niissä ei tarvitse olla tilaa suurille öljymäärille. Philipsillä on useita malleja kompaktista perhekokoon, joten kaikille löytyy sopivan kokoinen vaihtoehto.
HD9870/20
HD9867/90
Jos mietitään tarkkaa aikaa, minkä erilaiset keittiölaitteet käyttävät ruuan valmistukseen, tilanne näyttää tältä: Philipsin Essential Airfryerin kaltaisella laadukkaalla ilmafriteerauskeittimellä ruuan valmistus ei vaadi juurikaan esivalmisteluja, ja sen erityinen Rapid Air -tekniikka tekee ruuasta rapeaa ulkoa ja mehevää sisältä – ei enää kuivaa ruokaa, mikä voi joskus olla ongelmana uunia käytettäessä.
Ilmafriteeraus on erinomainen vaihtoehto monenlaiseen ruuanlaittoon – ja selvästi terveellisempi tapa taikoa pöytään lempiruokiasi kuin tavallinen friteerauskeitin. Nyt kun tiedät, miten airfryer toimii ja olemme verranneet plussia ja miinuksia airfryerin, friteerauskeittimen ja tavallisen uunin välillä, on aika ryhtyä kokkaamaan! Miksi et kokeilisi joitakin airfryer -reseptejämme, kuten: Kun olet valmistanut pääruokasi, meillä on tarjolla reseptit myös kotitekoisille ranskanperunoille ja lohkoperunoille , jotka syntyvät lisukkeeksi kätevästi airfryerin avulla. Tässä yksinkertainen opas, josta löydät vastaukset kysymyksiin kuten, mikä on airfryer, ja opit ymmärtämään eroja airfryerin, uunin ja friteerauskeittimen välillä. Nyt voit olla varma, että osaat tehdä perustellun päätöksen oikean laitteen valinnasta, kun laitat tuulemaan keittiössä!