Lukuaika: 7 Min
Oikein tehtynä kotitekoinen vauvanruoka pitää sisällään paitsi paljon rakkautta myös runsaasti tuoreita aineksia, joita vauva tarvitsee tasapainoiseen ruokavalioon – kuten vitamiineja sekä elintärkeitä ravintoaineita. Kotitekoiset vauvanruokaohjeet tepsivät jopa nirsoihin lapsiin: kun teet ruuan itse, voit valita ainekset täydellisesti niin, että pieni ruokakriitikkosi ahmii lusikallisen toisensa jälkeen mielellään!
Oletko huomannut, miten malttamattomia lapset voivat olla nälkäisinä? He eivät aina jaksaisi odottaa ruuan saapumista pöytään tai, tarkemmin ottaen, suuhunsa. Ei siis ihme, että monet vanhemmat valitsevat kiireen keskellä usein vauvojen valmisruuan – onhan se helpoin vaihtoehto. Todennäköisesti turvaudut purkkiruokaan useammin kuin haluaisit, mutta onko se todellisuudessa paras vaihtoehto vauvan ruuaksi?
Oppaamme auttaa sinua valitsemaan oikeat välineet ja säilytystavat vauvanruualle. Lisäksi kerromme, mitkä vihannekset sopivat parhaiten vauvanruokaresepteihin. Meidän avullamme valmistat vauvanruuan vaivattomasti hetkisenkin arjen keskellä!
Saatat yllättyä huomatessasi, että vauvan kotiruuan valmistaminen kotikeittiössä ei ole lainkaan vaikeaa. Oikeilla välineillä sekä parin yksinkertaisen vinkin ja tempun avulla – sekä tietenkin oikeilla aineksilla – voit ryhtyä valmistamaan ravitsevaa vauvanruokaa lähes saman tien.
Tehdäksesi vauvanruuat itse tarvitset vain pari tärkeää keittiövälinettä ja -laitetta. Tässä lyhyt oppaamme keittiövälineisiin, jotka ovat parhaita vauvanruokien valmistukseen.
Tehosekoitin: Jos haluat tehdä itse omat vauvanruuat, paras vaihtoehto on käyttää laadukasta tehosekoitinta. Hyvät tehosekoittimet sopivat täydellisesti erilaisten vauvansosereseptien valmistukseen, sillä ne tekevät valitsemistasi aineksista nopeasti pehmeää, tasaista sosetta. Philipsin Nopean vakuumitehosekoittimen 1400 watin moottori sekoittaa sekä pehmeistä että kovemmista vihanneksista ja hedelmistä tasaiset soseet ja smoothiet. Laitteen ProBlend 6 3D -tekniikan ansiosta ruokien ravintoaineet vapautuvat ja myös imeytyvät paremmin.
Höyrytyskori: Jos haluat varmistaa, että lastesi ravinnossa on tallella mahdollisimman paljon ravintoaineita, vihannekset kannattaa kypsentää hellävaraisesti. Ideaali vaihtoehto on laittaa vihannekset höyrytyskoriin, joka laitetaan pannuun tai kattilaan kiehuvan veden ylle.
Hillopurkit: Purkit ovat täydellinen tapa säilöä valmistamasi vauvanruoka. Tee vauvanruoka etukäteen, laita se purkkeihin jäähtymään ja säilö purkit sitten jääkaappiin – hyvä organisointi ja säilöminen säästää sinulta paljon aikaa. Näissä purkeissa on nyt valmista ruokaa, jonka voit lämmittää nopeasti, kun lapsesi ovat nälkäisiä. Hillopurkit ovat täydellinen vaihtoehto, koska niissä ei ole haitallisia muoveja, ne on helppo sterilisoida ja kun perheen pienimmät ovat hieman kasvaneet, niitä voi käyttää muihin tarkoituksiin.
Paras asia vauvanruuan valmistamisessa omin käsin on, että voit laittaa niihin mitä haluat! Anna vain luovuutesi virrata ruoka-aineksia valitessasi. Valmistusohje: Voit käyttää tätä helppoa perusreseptiä myös muiden vihannessoseiden valmistukseen.
Huippuvinkki: Kun vauvasi siirtyy kiinteään ruokaan, pidä huoli, että ruuassa on kasviksia, jotka sulavat vauvan vatsassa helposti. Siksi porkkana- ja palsternakkasoseet ovat niin tavallisia vauvanruokia: ne sopivat vauvojen ruuansulatukselle, ovat maukkaita, eikä ainesten saatavuus riipu vuodenajasta. Lisäksi niistä saa pehmeän, maukkaan soseen.
Jos haluat valmistaa klassisen porkkanasoseen, tässä yksinkertainen vauvansoseresepti kokeiltavaksi.
Ainekset:
Kun valmistat vauvanruokaa, pidä mielessä, ettei porkkana on ainoa helposti soseutettava vihannes. Mitkä ovat siis parhaat kasvikset vauvanruuan valmistukseen? Se riippuu vuodenajasta. Kauden vihanneksia kannattaa hyödyntää, sillä niiden nitraattipitoisuus on matala. Kokeile valmistaa lastenruokaa esimerkiksi seuraavista aineksista. Jos teet itse vauvanruuat, käytä aina vihanneksia, joissa on mahdollisimman vähän nitraattia, esimerkiksi kukkakaalia, kesäkurpitsaa ja tietenkin porkkanoita. Suosi luomuvihanneksia, sillä niissä on yleensä vähemmän nitraattia. Nitraatteja saisi päästää lasten elimistöön vain pienissä määrissä – alle 6-kuukautisille vauvoille ne voivat olla jopa vaarallisia.1
HR3760/10
HR2291/41
Kun vauva alkaa kokeilla kiinteitä ruokia, parsakaali, kukkakaali ja pinaatti kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota heti ensimmäisten kahden viikon aikana niiden hieman kitkerän maun takia. Kun lapsesi on tarpeeksi vanha, voit alkaa maustaa ruokia ja lisätä ruokiin voimakkaamman makuisia ruoka-aineita.
Monipuolisuus on elämän suola. Jos haluat todella herätellä lapsesi makunystyröitä, kokeile sekoittaa ruoka-aineita sosereseptejä valmistaessasi. Jos tarjoat lapsellesi erilaisia vihanneksia heti elämän alkuvaiheista alkaen, se helpottaa luomaan terveellisiä ruokatottumuksia loppuiäksi. Mikäli kaipaat vinkkejä vauvanruuan valmistukseen, tässä käteviä vinkkejä aloittelijoille:
Kun vauva on kuusi kuukautta vanha, hänen ruokavalioonsa voi ottaa mukaan lihan tai kalan – joko soseena tai muussattuna. Voit kokeilla esimerkiksi jauhelihaa, lammasta, possua ja linnunlihaa sekä hiutaleista kalaa. Yhdeksästä kuukaudesta alkaen lapsesi voi alkaa syödä isompia lihapaloja. Voit lisäksi ottaa ruokavalioon esimerkiksi paistetun ja leivitetyn kalan. Tärkeintä on valita kalasta ja lihasta vähärasvaiset palat ja varmistaa ennen tarjoilua, että ne on kypsennetty kokonaan. Jos epäilet ruoka-aineallergioita, ole aina yhteydessä lastenlääkäriin ja etsi turvalliset ruokavaihtoehdot yhteistyössä lääkärin kanssa.
Entä jos lapsesi ei innostu näistä kaikista jännittävistä aineksista? Kokeile erilaisia värejä ja makuja, kun valmistat vauvanruokareseptejä kotikeittiössä. Ehdoton etu itse vauvan kotiruuissa on, että pystyt itse kontrolloimaan niiden laatua, rakennetta ja aineksia, muokkaamaan niitä lapsen iän mukaan sekä muuntelemaan reseptejä vauvan oman maun mukaan.
Nyt, kun olemme antaneet sinulle monenlaisia vinkkejä vauvan kotiruuan valmistukseen sekä joitakin vauvanruokaohjeita kokeiltavaksi kotona, voit milloin tahansa ryhtyä valmistamaan herkullista vauvanruokaa omin käsin. Muista hoitaa homma hyvissä ajoin niin, että sinulla on valmiita ruokapurkkeja odottamassa, kun lasten murisevat vatsat alkavat huutaa ruokaa.
Lähde: