Äitiys- ja lastenhoitotarvikkeet
Äitiys- ja lastenhoitotarvikkeet

Neuvoja imetykseen ja imetysvinkkejä

Aloittaminen

Rintamaito on vauvalle parasta ravintoa, ja on suositeltavaa, että vauva saa pelkästään rintamaitoa ensimmäisten kuuden kuukauden ajan. Annamme sinulle hyödyllisiä imetysvinkkejä, joiden avulla pääset hyvään alkuun.

Philips AVENT - Advice for breastfeeding

Imetysvalmennus

Haluat ehkä jo ennen vauvan syntymää saada tietoa imetyksestä. Voit osallistua imetysvalmennukseen tai kätilön pitämään imetysopastukseen, jotta tunnet olosi varmemmaksi siinä vaiheessa, kun imetys on aika aloittaa. Keskustele ystävien tai perheenjäsenten kanssa – he voivat jakaa omia positiivisia imetyskokemuksiaan kanssasi. Voit myös pyytää kumppaniasi ja perhettäsi tukemaan sinua imetyksessä. 

Mukavan asennon valinta

Imetys onnistuu useimmilta äideiltä melko helposti, mutta toisinaan kestää jonkin aikaa oppia löytämään vauvalle paras asento rinnalla. Mukava asento tekee imetyksestä helpompaa sekä sinulle että vauvallesi.

Kehtoasento

Istu suorana sängyllä tai mukavassa tuolissa, joka tukee selkääsi. Pidä polvesi hieman lantiota ylempänä, ja käytä tarvittaessa apuna jakkaraa.

  • Tue vauva tyynyjen avulla rintojesi tasalle. Aseta vauva sen jälkeen kyljelleen siten, että vauvan pää lepää mukavasti kyynärtaipeessasi.
  • Kun vauva on oikeassa asennossa, tue rintaasi alapuolelta neljällä sormella ja aseta peukalosi kevyesti rinnan päälle

Kainaloasento / "pallo kainalossa" -asento

Kainaloasento on hyvä valinta, jos sinulla on suuret rinnat, sinulle on tehty keisarinleikkaus tai olet synnyttänyt kaksoset.

  • Istu selkä suorana ja aseta viereesi tyyny käsivartesi tueksi.
  • Aseta vauva kyynärvartesi suuntaisesti ja tue häntä kädelläsi niskasta.
  • Vie vauvan jalat käsivartesi alle siten, että vauvan polvet ovat suoraan kainalosi alapuolella.
  • Jos vauva on hyvin pienikokoinen, voi olla tarpeen käyttää apuna tyynyä, jotta saat vauvan tuotua lähemmäs rintaasi.

Kylkimakuuasento

Kylkimakuuasennossa voit rentoutua syöttäessäsi vauvaa sängyllä maaten.

  • Käänny mukavaan asentoon kyljellesi ja aseta selkäsi taakse tyyny tueksi.
  • Aseta toinen tyyny säärtesi väliin siten, että ylempi polvesi lepää koukistettuna tyynyn päällä.
  • Aseta vauva lähellesi – vauvan vatsa omaa vatsaasi vasten – siten, että vauvan suu on samalla tasolla nännisi kanssa.
  • Tue rintaasi vastakkaisella kädellä, jotta vauvan on helpompi saada ote rinnasta.

Imemisote

Kun asentosi on mahdollisimman mukava, tuo vauva rinnan lähelle, mutta älä työnnä rintaa vauvan suuhun. Varmista myös, että vauva pystyy taivuttamaan päätään hieman taaksepäin imiessään.

Vauva ottaa suuhunsa nännin, nännipihan (nänniä ympäröivä väriltään tummempi ihoalue) ja hieman ympäröivää ihoa, nännipihan koosta riippuen. Tiedät, että vauvan imemisote on hyvä, mikäli nännipihaa on enemmän näkyvissä vauvan nenän kuin leuan puolella.

Saatuaan hyvän otteen rinnasta vauva imee alkaa imeä nopeasti, jolloin herumisrefleksi laukeaa. Vauva hidastaa imemistä, kun maito alkaa virrata.

Riittävän pitkä imetyskerta

Kun kehosi alkaa muodostaa maitoa (2–5 vrk synnytyksen jälkeen), anna vauvan imeä ensimmäinen rinta tyhjäksi, ennen kuin tarjoat toista rintaa. Näin vauva saa ravinteikasta takamaitoa, joka pitää hänet rauhallisena ja tyytyväisenä ja paino nousee. Kaikki vauvat eivät huoli maitoa enää toisesta rinnasta, joten anna vauvan päättää.

Auta vauvaa imemään rinta tyhjäksi stimuloimalla vauvaa, jos hän nukahtaa pian rinnalle. Kokeile muuttaa asentoa, vähentää vauvan vaatetusta tai kutittaa häntä.

Imetyksen kesto vaihtelee eri äideillä ja vauvoilla – kesto voi olla 10–40 minuuttia. Tähän vaikuttaa vauvan ikä, imemistekniikka ja maidon herumisrefleksi. 

Oikea imemisote

Jos vauva ei saa hyvää otetta rinnasta, maito ei virtaa rinnasta normaalisti eikä vauva välttämättä saa sitä riittävästi. Sinusta itsestäsi saattaa myös tuntua epämiellyttävältä, sillä rintasi turpoavat, jos ne ovat liian täynnä maitoa, ja rinnanpäät aristavat. 

Rinnanpäiden arkuus voi johtua siitä, että nänni jää vauvan suun etuosaan. Oikea paikka on vauvan suun takaosassa, lähellä pehmeää kitalakea. Jos imetys tuntuu edelleen hankalalta, kysy neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta. 

Tyytyväinen ja rauhallinen vauva

Jos vauva vaikuttaa tyytyväiseltä ja rauhalliselta syöttöjen välillä ja hänen painonsa nousee tasaisesti, voi olla varma siitä, että hän saa riittävästi maitoa ja imetys sujuu hyvin.

Huomaa, että näissä artikkeleissa annetut tiedot on tarkoitettu yleisohjeiksi eivätkä ne korvaa lääketieteen ammattilaisen antamia ohjeita. Jos sinulla tai lapsellasi ilmenee oireita tai tila, joka on vakava tai jatkuva tai edellyttää lääketieteellistä hoitoa, hakeudu lääkärin hoitoon. Philips AVENT ei vastaa mistään vahingoista, jotka ovat seurausta tällä verkkosivustolla annettujen tietojen käytöstä.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Aiheeseen liittyviä neuvoja

Rintaruokinnan terveyshyödyt

Rintaruokinnan terveyshyödyt

Vauvan syöttövälineiden sterilointi

Vauvan syöttövälineiden sterilointi

Siirtyminen rintaruokinnasta pulloruokintaan

Siirtyminen rintaruokinnasta pulloruokintaan

Lypsetyn rintamaidon säilytys

Lypsetyn rintamaidon säilytys